Η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πραγματοποίησαν την Κυριακή 16/10/2022 εκδήλωση προς τιμή των δολοφονημένων μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους φασίστες Βουλγάρους κατακτητές στις 6 Οκτώβρη 1941 έξω από την Παλαιοκώμη στον χώρο του μνημείου. (στο δρόμο Παλαιοκώμης – Μεσολακκιάς).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ ΤΕ Σερρών:

Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου ήταν επιφορτισμένα να οργανώσουν την αντίσταση στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας, μιας και ήταν περιοχές όπου οργανώνονταν οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση όσων οργανώσεων του ΚΚΕ είχαν μείνει αλώβητες από τις μεταξικές διώξεις και αργότερα τις κατοχικές.

Κατάφεραν να λειτουργήσουν παράνομο τυπογραφείο και την έκδοση της εφημερίδας «Λευτεριά».

Στις 28 με 29 του Σεπτέμβρη ξεσπά η εξέγερση της Δράμας, μια αυθεντική λαϊκή – ηρωική εξέγερση με έντονη την επιθυμία του αγώνα για ελευθερία του λαού που καταπνίγεται στο αίμα από τους κατακτητές Βουλγάρους που αντέδρασαν άμεσα αφήνοντας πίσω τους πάνω από 2.000 θύματα σε όλη την περιοχή. Ο Έλληνας γενικός επιθεωρητής Νομαρχιών Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας, το 1941, Αθανάσιος Χρυσοχόου, ο συνεργαζόμενος δηλαδή με τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους κατακτητές της Μακεδονίας διοικητής της, σε έκδοση βιβλίου το 1949, εμφανίζεται να ρίχνει λάσπη στην εξέγερση, ισχυριζόμενος ότι οι βουλγαρικές κατοχικές αρχές συνεργάστηκαν με τους Έλληνες κομμουνιστές της Δράμας για να ξεσπάσει εξέγερση και να δικαιολογήσουν σφαγές κατά του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής με σκοπό να αλλοιωθεί η εθνολογική της σύσταση. Σήμερα οι απόγονοι του Α. Χρυσοχόου προσπαθούν να επαναφέρουν το όνομά του σε οδό της Θεσσαλονίκης που με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αλλάξει.

Μετά από όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση και τις διώξεις από τους κατακτητές, τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείο που ήταν στην περιοχή προσπάθησαν να διαφύγουν στη γερμανοκρατούμενη περιοχή πέρα από το Στρυμόνα. Παντού υπήρχαν μπλόκα και δεν τα κατάφεραν. Στην επιστροφή τούς αντιλήφθηκε ένας βοσκός και ειδοποίησε τους Βουλγάρους και τους δολοφόνησαν έξω από την Παλαιοκώμη.

Τα δολοφονημένα μέλη ήταν:

Παρασκευάς Μπάρμπας, Γραμματέας του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (ψευδώνυμο Δράκος, ναυτικός από το Βόλο), ο Αποστόλης Τζανής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (ψευδώνυμο Κωστάκης, δάσκαλος από το χωριό Κλινές του Νομού Φλώρινας), ο Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικό της ΟΚΝΕ (ψευδώνυμο Γρηγόρης, αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη), τα αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης, μέλη του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (από το χωριό Ηλιοκώμη).

Μαζί τους ήταν και τρεις αγρότες από την περιοχή που τους δολοφόνησαν και αυτούς: Βύζελης Χρήστος, Ναλμπάντης Δημήτριος και Μαδεμλής Θεόδωρος.

Μετά από τις ομιλίες κατατέθηκαν στεφάνια.

πηγή: https://www.anexartitos.gr/foros-timis-sti-mnimi-ton-dolofonithenton-to-1941-melon-toy-makedonikoy-grafeioy-toy-kke?utm_source=webpushr&utm_medium=push&utm_campaign=111233