με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:«Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GAS –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ»».

Καταρχάς είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Εμείς, ως Ελληνική Λύση, είμαστε το κόμμα που έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές και θα εξακολουθήσουμε να μιλάμε για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή του ορυκτού μας πλούτου, κάτω από μια εθνική υπόσταση. Και εδώ μιλάμε για ένα κοίτασμα, το περιβόητο Κοίτασμα Ε, μετά το ΠΡΙΝΟΣ 1 και το ΠΡΙΝΟΣ 2, για να δώσει μια παράταση, γενικότερα, στην ευρύτερη περιοχή, μετά από 43 χρόνια. Μάλιστα και με προσδοκώμενο να φτάσει μέχρι και 5.000 βαρέλια και με απώτερο σκοπό, τα επόμενα χρόνια, να φτάσει μέχρι και 8 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Μιλάμε τώρα για τη Θάσο. Αν το ανατρέξουμε ιστορικά το γεγονός, χρήζει πολύ μεγάλης ζήτησης, και σε εθνικό επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κύριε Πρόεδρε. Διότι η Θάσος αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και αν δούμε ιστορικά, μετά το 1976, από το «ΧΟΡΑ», το «ΣΙΣΜΙΚ» και όλα αυτά που έγιναν και γίνονται, η Θάσος με ένα κοίτασμα άλλο, που βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια από το περιβόητο κοίτασμα ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ, μιλάμε για ένα δισ.βαρέλια, αυτήν τη στιγμή,έως και παραγωγή 350.000 βαρέλια ημερησίως, όπως λένε μετρήσεις που ξεκίνησαν επί 7ετίας, μετά επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Όμως, επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός με τη Θάσο και ότι αυτό συνεπάγεται, θα θέλει πολύ ώρα να το αναλύσουμε. Διότι και το «meaculpa» του Αντρέα Παπανδρέου, που ειπώθηκε μετά το 1987, ήταν για τα κοιτάσματα της Θάσου.

Και πάμε σήμερα για το Κοίτασμα Ε, που εμείς πρώτοι ως Ελληνική Λύση λέμε ναι στον εθνικό μας πλούτο, ναι στον ορυκτό μας πλούτο, ναι στους υδρογονάνθρακες, ναι στα πετρέλαια, ναι στο φυσικό αέριο. Και ο επικεφαλής μας Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ακόμη, και τα ακούγαμε εξωπραγματικά και έρχεται και επαληθεύεται. Και αντί γι’ αυτή την πολιτική διορατικότητα και ενόραση να τα πει όλα αυτά ως πολιτικός, και τότε τον αμφισβητούσαν, κύριε Πρόεδρε, και τελικά επαληθεύεται.

Εδώ,όμως, μπαίνουν αστερίσκοι, μπαίνουν κάποιες ασάφειες, μπαίνουν  ερωτηματικά. Πριν από τρία χρόνια, ως βουλευτής εγώ προσωπικά και οι ομοϊδεάτες μου ήμασταν στην Καβάλα, στην αντίδραση των ανθρώπων, που εργάζονται στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ με συνθήκες όχι τις καλύτερες εργασιακές -για να πάμε και στον ανθρώπινο παράγοντα.Διότι, πίσω από αυτό, υπάρχει ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου και ο Μαθιός Ρήγας. Τι τους είχαν υποσχεθεί; Γιατί πρέπει να δούμε και τον ρόλο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κινούν τα νήματα στις εργασιακές συνθήκες, όπου παίρνουν και αλλοδαπούς -κάτι που εμείς, ως Ελληνική Λύση, είμαστε αντίθετοι- διότι πρέπει να προσλαμβάνονται Έλληνες.

Πάμε, λοιπόν, στα πρώτα άρθρα 1-21 της συγκεκριμένης Κύρωσης.

Καταρχάς, με αυτές τις διατάξεις τού υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, κυρώνεται αυτό, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου του 2024, ανάμεσα στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε ότι αφορά το περιβόητο πολυσυζητημένο Κοίτασμα Ε, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, που κυρώθηκε από το ν.2779/1999,  αλλά, για πολλοστή φορά, αυτό που εντοπίζουμε, ως Ελληνική Λύση, είναι ότι έχουμε χάσει το μέτρημα στην κυριολεξία.