Με αφορμή τις ερευνητικές εργασίες και ανασκαφές στη θέση Παλαιόκαστρο στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών διοργάνωσε την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Οι ανασκαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Σεπτέμβριο από μια ομάδα 20 ανθρώπων από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ελλάδας υπό την επιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Με την πρωτοβουλία του αυτή ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας θέλησε να δώσει τη δυνατότητα προς όλους τους μαθητές να γνωρίσουν την επιστήμη της αρχαιολογίας,και όχι μόνο, να δουν επιτόπου πώς γίνεται μία ανασκαφή και να ενημερωθούν από τους ειδήμονες για τη σημασία τέτοιων εργασιών που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης. Ιδιαίτερα δε οι μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αυθεντική γαλλική γλώσσα από τους γάλλους αρχαιολόγους, καθότι η ξενάγηση έγινε στα γαλλικά και ελληνικά, να τολμήσουν να συνομιλήσουν μαζί τους, να τους θέσουν ερωτήσεις και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους προσθέτοντας λέξεις σχετικές με το θέμα.

Ως τελικό προϊόν φυσικά θα είναι η αποτύπωση της εμπειρίας που αποκόμισαν, σε εργασίες που θα πραγματοποιήσουν με τους καθηγητές τους στο σχολείο. Παράλληλα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Νιγρίτας όπου βρίσκεται και το πηγάδι της Γερακίνας, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Γερακίνας και το πολιτιστικό φεστιβάλ των “Γερακινείων” από την ειδική συνεργάτιδα του Δήμου Βισαλτίας, κ. Ευαγγελία Μπάτσιου. Επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές και στη “FIBRAN”, την εύρωστη επιχείρηση μονωτικών υλικών της περιοχής καθώς και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, σπάνιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας όπου ξεναγήθηκαν από τον πατέρα Βασίλειο. Οι μαθητές βίωσαν μία μοναδική ποικιλία εμπειριών αποκομίζοντας, πιστεύουμε, τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses ευχαριστεί θερμά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου που με μεγάλη προθυμία αποδέχθηκε την πρόταση συνεργασίας με το Σύλλογο για την πραγματοποίηση των διδακτικών επισκέψεων, την Δρ. Laurianne Sève, Διευθύντρια Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και όλη την ανασκαφική ομάδα για την εξαιρετική ξενάγηση. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Δήμαρχο του Δήμου Βισαλτίας, κ. Αθανάσιο Μασλαρινό για την παρουσία του και τη στήριξή του σε αυτή τη δράση του Συλλόγου. Πολλές ευχαριστίες αξίζουν στον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Σερρών, κ. Νικόλαο Σταμπολίδη για την ενθουσιώδη αποδοχή της πρότασης του Συλλόγου να αποσταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς του. Τέλος ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις Διευθύνσεις και τους καθηγητές των σχολείων 1ου Γυμνασίου, 1ου Λυκείου και 5ου Γυμνασίου Σερρών που συνόδεψαν τους μαθητές, στηρίζουν και προωθούν αυτές τις δράσεις.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Αργυρούλα Θεοδωρίδου                                          Σταματούλα Μακρυπούλια