«Οι πολίτες αναζητούν πειστικό προγραμματικό λόγο με αποδείξεις. Και η πλειοψηφία θα επιλέξει το κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα που επιμένει στη συνταγή σταθερότητας για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη και ισχυρή» τονίζει σε συνέντευξή του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου. «Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα ουτοπικό πρόγραμμα κόστους 83 δισ. ευρώ, το οποίο αν δυνητικά εφαρμοζόταν, η χώρα αυτόματα θα χρεοκοπούσε» προσθέτει.

Υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που έκοψε τις γέφυρες συνεργασίας «με την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, ανεξαρτήτως τι θα πουν οι πολίτες στην κάλπη».

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολιάζοντας την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να πολιτευτεί και στις Σέρρες, ανέφερε: «Προφανώς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πολιτευτεί και στις Σέρρες, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη Νέα Δημοκρατία, στοχοποιώντας τον Κώστα Καραμανλή. Όμως ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί. Το μέτωπο της μεγάλης μας παράταξης απέναντί του είναι αρραγές». «Είμαι βέβαιος ότι ο σερραϊκός λαός στις 21 Μαΐου θα δώσει για ακόμη μια φορά ηχηρή απάντηση στον κ. Τσίπρα» συμπλήρωσε.

Τέλος, για τις εκλογές στην Τουρκία ο κ. Χατζηβασιλείου αφού ανέφερε ότι «αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών ενστερνίζονται το νεοωθομανικό αφήγημα της “Νέας Τουρκίας”, όπως διαμορφώθηκε εδώ και 20 χρόνια από τον Ερντογάν» δήλωσε «είναι πιθανό, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, να προκύψει ένα θετικό momentum, το οποίο η Ελλάδα πάντα επιθυμεί».

«Αλλά όσο η Τουρκία αρνείται την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ μας για τη διευθέτηση της μόνης διαφοράς μας, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από την Τουρκία, δεν περιμένουμε μόνο λόγια. Θέλουμε πράξεις και συνέπεια» υπογράμμισε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Τάσου Χατζηβασιλείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Φωτεινή Γιαννούλη.

ΕΡ: Λίγες ημέρες πριν από την 21 Μαΐου ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τους πολίτες κ. Χατζηβασιλείου;

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες στέκονται με ωριμότητα μπροστά στο δίλημμα των εκλογών: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έφερε σταθερότητα και ανάπτυξη ή επιστρέφουμε στους επικίνδυνους πειραματισμούς του παρελθόντος; Επιλέγουμε Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα επιτρέψουμε μια τερατογένεση της πολιτικής Βαβέλ; Από την καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες, είναι σαφές ότι αναζητούν πειστικό προγραμματικό λόγο με αποδείξεις. Και η πλειοψηφία θα επιλέξει το κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα που επιμένει στη συνταγή σταθερότητας για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη και ισχυρή. Με αύξηση του μέσου μισθού 25%, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και ψηφιακό μετασχηματισμό παντού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα ουτοπικό πρόγραμμα κόστους 83 δισ. ευρώ, το οποίο αν δυνητικά εφαρμοζόταν, η χώρα αυτόματα θα χρεοκοπούσε. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στον απορριπτικό λόγο «Όχι στον Μητσοτάκη». Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες την 21η Μαΐου θα κάνουν επιλογή ευθύνης. Ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία, θα δείξουν το δρόμο για αυτοδυναμία.

ΕΡ: Η δεύτερη κάλπη είναι μονόδρομος;

Πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις που μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να αναλώνονται σε κομματικά παζάρια. Δεν πιστεύουμε στη λογική της απλής αναλογικής, η οποία μπορεί να φέρει εθνική παραλυσία. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση ευθύνης, που προφανώς δεν μπορεί να σχηματιστεί με την απλή αναλογική. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, το ΠΑΣΟΚ -για παράδειγμα- είναι εκείνο που έκοψε τις γέφυρες με μας. Αρνείται την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, ανεξαρτήτως τι θα πουν οι πολίτες στην κάλπη. Παράλληλα, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας απαιτεί χρόνο και προγραμματικές συγκλίσεις. Με τις σημερινές συνθήκες, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο. Όσο για το απίστευτο αφήγημα του κ. Τσίπρα περί κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», αναρωτιέμαι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή τι άλλο θα ακούσουμε.

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε την πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος στο νόμο Σερρών;

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πολιτευτεί και στις Σέρρες, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη Νέα Δημοκρατία, στοχοποιώντας τον Κώστα Καραμανλή. Όμως ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί. Το μέτωπο της μεγάλης μας παράταξης απέναντί του είναι αρραγές. Η πρόσφατη παρουσία του στις Σέρρες εξελίχθηκε σε φιάσκο. Η μικρή συμμετοχή των πολιτών θόλωσε το δήθεν μήνυμα νίκης που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εκπέμψει. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε σε τοξική ρητορική και σε «διδακτικές» νουθεσίες προς τους Σερραίους πολίτες. Οι πολίτες δεν δέχονται νουθεσίες από αυτόν που εφήρμοσε πολιτικές εθνικής ταπείνωσης, που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και οδήγησε χιλιάδες νέους στη μετανάστευση. Είμαι βέβαιος ότι ο σερραϊκός λαός στις 21 Μαΐου θα δώσει για ακόμη μια φορά ηχηρή απάντηση στον κ. Τσίπρα.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων; Και σας ρωτώ γιατί κάνεις δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους όρους των άλλων.

Στο πρόσφατο debate, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χτίσει αφήγημα δήθεν «προοδευτικής» κυβέρνησης έπεσε στο κενό, αφού οι περισσότεροι αρχηγοί της αντιπολίτευσης φάνηκαν να το απορρίπτουν. Όμως, ποιος μπορεί να τους πιστέψει; Τι αξιοπιστία έχουν; Ο κ. Τσίπρας λοξοκοιτάει προς μια κυβέρνηση ηττημένων, εφόσον οι αριθμοί της απλής αναλογικής το επιτρέψουν. Αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να επιθυμεί το ίδιο, σε μία τέτοια περίπτωση. Η ψήφος στην αντιπολίτευση θα μπορούσε να φέρει τον κ. Τσίπρα στην εξουσία από την «πίσω πόρτα».

ΕΡ: Προσέρχεστε στις εκλογές με σύνθημα «Σταθερά για τις Σέρρες». Ποιος είναι ο στόχος σας;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στάθηκα σταθερά στο πλευρό των συμπολιτών μου στον αγροτικό τομέα, τη μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση, τη γυναίκα-μητέρα και εργαζόμενη, τον δημόσιο υπάλληλο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τη νέα γενιά του τόπου μας. Στις Σέρρες, χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, πρωτίστως, στον πρωτογενή τομέα. Εκεί βρίσκεται η ατμομηχανή της τοπικής μας οικονομίας. Η πιστοποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία θα ξεκινήσει με δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, θα ανοίξει το δρόμο για τη διάθεση των προϊόντων σε υψηλότερες τιμές, στηρίζοντας το εισόδημα του πρωτογενούς τομέα. Εξίσου χρειαζόμαστε επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Έχω ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κορεσμένη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Επιπλέον, θα επιμείνουμε στην ολοκλήρωση όλων των αναπτυξιακών έργων και των έργων υποδομής που αυτή η κυβέρνηση σχεδίασε. Ειδικά για τους νέους, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία ενός χώρου υποδοχής για νεοφυείς επιχειρήσεις. Για να μπορούν οι νέοι να δημιουργούν πλούτο εδώ και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους στο τόπο μας. Τέλος, πρέπει επιτέλους να μπούμε για τα καλά στο χάρτη του ήπιου τουρισμού και στη βιώσιμη διαχείριση του προορισμού «Σέρρες». Αυτό είναι το όραμά μου για τον τόπο μου.

ΕΡ: Τελικά ο κ. Ερντογάν έκοψε πρώτος το νήμα των εκλογών. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται από εδώ και εμπρός το τοπίο στην Τουρκία και μπορεί η νέα κατάσταση να δημιουργήσει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση των διαφορών μας;

Αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών ενστερνίζονται το νεοωθομανικό αφήγημα της «Νέας Τουρκίας», όπως διαμορφώθηκε εδώ και 20 χρόνια από τον Ερντογάν. Με βάση τα ποσοστά, είναι ο επικρατέστερος νικητής στο β΄ γύρο. Η οικονομική δυσπραγία και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την Τουρκία στην επαναπροσέγγιση με τη Δύση. Όμως, η ‘Αγκυρα ξέρει καλά ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν βαρόμετρο για τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τους υπόλοιπους δυτικούς εταίρους. Είναι πιθανό, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, να προκύψει ένα θετικό momentum, το οποίο η Ελλάδα πάντα επιθυμεί. Αλλά όσο η Τουρκία αρνείται την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ μας για τη διευθέτηση της μόνης διαφοράς μας, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από την Τουρκία, δεν περιμένουμε μόνο λόγια. Θέλουμε πράξεις και συνέπεια.

πηγή: https://www.amna.gr/ekloges2023/article/731955/T-Chatzibasileiou-Eimai-bebaios-oti-o-serraikos-laos-stis-21-Maiou-tha-dosei-ichiri-apantisi-ston-k-Tsipra