Από το Κέντρο Λογοθεραπείας Λόγος Εν Πράξει..

Πρόληψη

Στην επιστήμη της λογοθεραπείας πρόληψη σημαίνει ο έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας. Η πρόληψη αποτελεί το πιο σημαντικό στάδιο για την καλή και έγκαιρη αντιμετώπιση. Οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του παιδιού τους είναι οι γονείς. Η πιο κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού είναι αυτή των 3-5 ετών. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε την κρίσιμη αυτή ηλικία έτσι ώστε να εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εκάστοτε διαταραχής αποφεύγοντας έτσι μία πιθανή διόγκωση του προβλήματος.

Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση

Η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση ουσιαστικά είναι η πρώτη γνωριμία και επαφή με τους γονείς και το παιδί. Οι γονείς περιγράφουν τις δυσκολίες που έχουν εντοπίσει στο παιδί και καλούνται να συμπληρώσουν ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού. Στη συνέχεια γίνεται η συνάντηση του λογοθεραπευτή με το παιδί όπου γίνεται η αξιολόγηση του παιδιού ως προς την ανάπτυξη του λόγου του και τυχόν δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζει.

Αποκατάσταση

Το αμέσως επόμενο στάδιο μετά την αξιολόγηση είναι η αποκατάσταση. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού καθώς και τις δυνατότητές του δημιουργείται εξατομικευμένο λογοθεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης. Στο τέλος κάθε συνεδρίας ο γονέας ενημερώνεται για τους στόχους της συνεδρίας και την πρόοδο του παιδιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επίλυση τυχόν αποριών ή ανησυχιών. Με την ολοκλήρωση του κάθε στόχου δίνεται και το υλικό για εξάσκηση στο σπίτι.

 

Διεύθυνση: Βασιλέως Βασιλείου 10 Σέρρες

Τηλέφωνο: 23210 65000

Email : [email protected]