Ο Δήμος Βισαλτίας και το Δ.Η.Κ.Κ.Π.Π.Π.Α διοργανώνουν το 40ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Γερακίνεια 2022», από την Δευτέρα 29 Αυγούστου έως και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στη Νιγρίτα.

Από το 1982 στην πόλη της Νιγρίτας αναβιώνει η ιστορία της Γερακίνας, σε  ένα Φεστιβάλ πολιτισμού, παράδοσης και αθλητισμού, με την συμμετοχή φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και καλλιτεχνών.

Σκοπό και φέτος αποτελεί η προβολή λαογραφικών στοιχείων, ηθών και εθίμων  της περιοχής και η προσπάθεια διάσωσής τους. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, την συγκεκριμένη περίοδο, κατά της διασποράς της covid-19, διασφαλίζοντας την προστασία θεατών και συμμετεχόντων.

Φέτος θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του, την αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας, την θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, «Δελησταύρου και Υιός», με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Μητρούση και την Όλγα Πολίτου, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό, εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά και παράσταση μοντέρνου χορού, αφήγηση παραμυθιών, τουρνουά 3on3 σε συνεργασία με τον ΓΑΣ ΒΙΣΑΛΤΗΣ, την υποδοχή της αιμοδοτικής φλόγας της 20ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, βραδιά νεολαίας με καλεσμένους καταξιωμένους Djs και θα ολοκληρωθεί με δύο μεγάλες συναυλίες με τον STAN Αντιπαριώτη και τον Στέλιο Ρόκκο.

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού «Γερακίνεια 2022», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας – Θράκης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Σερρών.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 (Περιοχή «Τσακαλάδες»)

20:30 μ.μ. Έναρξη Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2022» με την αναπαράσταση πτώσης της Γερακίνας με τη συνοδεία μουσικής από νταούλια και ζουρνάδες.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 (Περιοχή «Τσακαλάδες»)

21:00 μ.μ. Θεατρική Παράσταση «Δελησταύρου και Υιός», Αλέκος Σακελλάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος, από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης, με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Μητρούση και την Όλγα Πολίτου.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

19:00μ.μ. Τουρνουά 3on3 σε συνεργασία με τον ΓΑΣ Βισάλτης στο κέντρο της Νιγρίτας. Τις βραβεύσεις θα κάνουν καταξιωμένοι έλληνες καλαθοσφαιριστές της Α1 κατηγορίας.

21:00μ.μ. «Μουσικές μνήμες της καθ΄ημάς Ανατολής.100 χρόνια από τον ξεριζωμό». Συμμετέχουν: Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φανού Κιλκίς, Εύξεινος Λέσχη Σερρών, Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης «Εύξεινος Πόντος», Σύλλογος Γυναικών Λευκοτόπου, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας. Κείμενα-Αφήγηση Δρώμενου: Γιώργος Παρασκευάς Δημητριάδης.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

19:00μ.μ Εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ του Δήμου Βισαλτίας στην Πλατεία Δημαρχείου.

20:00μ.μ. Χορευτική παράσταση από τα  παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου Βισαλτίας στην Πλατεία Δημαρχείου.

20:30μ.μ. Παράσταση μοντέρνου χορού από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα».

21:30 μ.μ. Μουσική βραδιά με τους DJ HARRIS DELLIS & SOFIANA AVRAMAKI, MR DIKO και DJ RIGAS.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

19:00μ.μ. “Τα παραμύθια της Γερακίνας” με φόντο το πηγάδι στην περιοχή “Τσακαλάδες” στη Νιγρίτα. Αφήγηση παραμυθιών: Πηνελόπη Καλαμπαλίκα, Ελένη Τσιπλάκη και Σάκης Πεχλιβανίδης. Ανοιχτή εκδήλωση για τα παιδιά!

21:00μ.μ. Υποδοχή αιμοδοτικής φλόγας της 20ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στην Πλατεία της Τερπνής.

22:00μ.μ Συναυλία με τον STAN ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΗ στην κεντρική πλατεία Νιγρίτας

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

21:00μ.μ. Υποδοχή αιμοδοτικής φλόγας της 20ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών με διοργανωτές τον Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Πλατεία Νιγρίτας.

22:00μ.μ Συναυλία “Music is life” με τον Στέλιο Ρόκκο