Ξεκίνησαν οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών, να προετοιμάζονται  με εντατικούς ρυθμούς ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι πανέτοιμοι να ανάψουν για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους.

Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:

Δήμος Αμφίπολης          Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Εμ. Παππά          Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Νέας Ζίχνης        Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Σερρών              Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Βισαλτίας            Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Σιντικής              Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Ηράκλειας           Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο.

Η ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, δεν άφησε αδιάφορους τόσο τους  αμπελοκαλλιεργητές  που είδαν τεράστια αύξηση των καυσίμων αλλά και των πρώτων υλών,  όσο και τους διήμερους  μικρούς αποσταγματοποιούς,   με την αύξηση της ενέργειας η οποία εκτοξεύθηκε  στα ύψη.

Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναφερθούν και οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος τον νομό, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, και διαμορφώθηκε  στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης,  και εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι φέτος θα είναι μια πραγματική δύσκολη οικονομική χρονιά για όλους.

Σίγουρα η πιο σημαντική ρύθμιση που πρέπει να αναφερθεί είναι η αλλαγή της ονομασίας του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο).  Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών, δίνουν για μια ακόμη χρονιά ραντεβού με την παράδοση και την μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης.

Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας.

Καλή αποστακτική χρονιά και καλά ανταμώματα με υγεία σε όλο το κόσμο.

Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών.