Στο 5ο Newsletter του έργου με το ακρωνύμιο ADRILINK, παρουσιάζονται τα κάτωθι :

  Το 3ο Διακρατικό Συνέδριο ADRILINK με τίτλο «ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ» που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη  Jesi της Ιταλίας, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι καλύτερες εμπειρίες ερμηνείας τοπικών τοπίων από τους εταίρου του έργου.

·         Το 2ο  Διακρατικό Συνέδριο για το Τοπίο και τον Αειφόρο Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Vrsar της Κροατίας την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. Στο συνέδριο με τίτλο «Ψηφιακές λύσεις και μοντέλα διαχείρισης για Τα Κέντρα Ερμηνείας Τοπίου» διερευνήθηκαν οι δυνατότητες διαφορετικών μοντέλων διαχείρισης για τα Κέντρα Ερμηνείας Τοπίου και παρουσιάστηκαν διαφορετικές ψηφιακές λύσεις για την ερμηνεία πολυμέσων.

·         Το 3ο  Τοπικό Θεματικό Εργαστήριο Τουρισμού ( Workshop ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου Elpida Resort&Spa Hotel στις Σέρρες. Το θέμα του 3ου  Workshop, ήταν η «Παρουσίαση και καταγραφή των τοπικών προϊόντων και συνταγών της τοπικής γαστρονομίας» με τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της Σερραϊκής γης.

·         Το 4ο  Τοπικό Θεματικό Εργαστήριο Τουρισμού ( Workshop ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του κτιρίου της Πρώην ΤΕΔΚ Ν. Σερρών. Το θέμα του 4ου Workshop  ήταν :

ü  ο προσδιορισμός και η οριστικοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος των Σερρών και η δημιουργία των χαρτών τοπίου

ü  ο προσδιορισμός και οριστικοποίηση των θεματικών διαδρομών και διασύνδεση τους με υφιστάμενες διαδρομές

ü  η ανάπτυξη του Σχεδίου για την εφαρμογή του Κέντρου Ερμηνείας

·         Ο τουριστικός Οργανισμός της πόλης Sremska Mitrovica της Σερβίας, παρουσίασε το Κέντρο Ερμηνείας Τοπίου, που εξοπλίστηκε με εφαρμογές έξυπνων τεχνολογιών και καινοτόμες λύσεις ΤΠΕ. Μέρος του εξοπλισμού που αποκτήθηκε είναι : διαδραστικά τοτέμ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, γυαλιά και καθρέφτης εικονικής πραγματικότητας, που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη σύγχρονων λύσεων εικονικής πραγματικότητας στην παρουσίαση της τουριστικής προσφοράς, φορητούς υπολογιστές κ.λπ.

·         Παρουσίαση του σχεδίου Κέντρου Ερμηνείας Τοπίου στην πόλη Mošćenička Draga της Κροατίας, όπου σε συνεργασία με τους  τοπικούς φορείς, το Mošćenice, το Kraj στο βόρειο τμήμα και το Brseč στο νότιο τμήμα του δήμου ορίστηκαν ως τα κύρια σημεία εκκίνησης των θεματικών διαδρομών. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν κατάλληλοι κοινόχρηστοι χώροι σε ανοιχτό χώρο, οι οποίοι βρίσκονται στις αφετηρίες των προγραμματισμένων διαδρομών. Το σχήμα και η έννοια της ερμηνείας κάθε σημείου, συλλαμβάνεται ως ένα μοναδικό σύνολο που σχηματίζεται από τρία αλληλένδετα στοιχεία: ένα διαδραστικό περίπτερο με μια οθόνη αφής ως κύριο μέσο παρουσίασης του περιεχομένου, έναν χώρο ανάπαυσης με έναν πάγκο που διευκολύνει την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με το περιεχόμενο, και μια κηπευτική λύση με αυτόχθονα φυτά που αντανακλά τις ιδιαιτερότητες του τοπίου μεμονωμένων μικροτοποθεσιών.

ADRILINK E-Newsletter Issue No.5 – OUT NOW! – Adriatic Landscape Interpretation Network (adrioninterreg.eu)