Σε λίγη ώρα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Η συνεδρίαση έρχεται μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας με την αξιοποίηση των νησίδων στον ποταμό.

Με δεδομένο πως ο φράχτης, που επεκτείνεται κατά 80 χλμ., αποτελεί βασικό αποτρεπτικό εργαλείο, η Τουρκία αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «υβριδικό πόλεμο», με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να αποτύχει η προσπάθεια της Αγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», εκτός από την επέκταση του φράχτη σχεδιάζεται και ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέτρων παρακολούθησης, κάτι το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ.

Η κεντρική, πάντως, άποψη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι αυτή που διατύπωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ-, ο οποίος σημείωσε πως «εμείς την Ελληνική Αστυνομία δεν θα την κάνουμε βαρκάρη παράτυπων μεταναστών», τονίζοντας πως η νησίδα στον Εβρο πάνω στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κατεβάσει ρολά» στα χερσαία σύνορα και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να παίξει για δεύτερη φορά με το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι δέκα τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα πέντε οπλισμένα, πραγματοποίησαν χθες δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Πηγή: skai.gr