Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Διόδια Λαγκαδά: Άνοιξαν και έκλεισαν – παιδαριώδης σχεδιασμός, πολλά τα προβλήματα από την λειτουργία τους!

Ελεύθερη είναι η διέλευση στα διόδια Λαγκαδά για τα οχήματα που κατευθύνονται είτε από/προς Σέρρες-Θεσσαλονίκη είτε από/προς Λαγκαδά –Θεσσαλονίκη. Τα διόδια άνοιξαν για να κλείσουν σε 10 ημέρες!!!

Τα προβλήματα που δημιούργησαν κι εξακολουθούν να δημιουργούν στην κίνηση των οχημάτων είναι πολλά και φανερώνουν παιδαριώδη σχεδιασμό (ουτε καν ερασιτεχνικό).

Κατ’αρχάς στον άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες ή Λαγκαδά τοποθετήθηκαν πολύ κοντά στην έξοδο της Εγνατίας οδού, με αποτέλεσμα όταν συσσωρεύονταν 10-15 οχήματα (ΙΧ και νταλίκες) η ουρά των οχημάτων έβγαινε στην Εγνατία οδό δημιουργώντας συνθήκες ατυχήματος, από τις υψηλές ταχύτητες των οχημάτων που κατεβαίνουν από το Δερβένι με κατεύθυνση την Καβάλα.

Στον άξονα Σέρρες-Θεσσαλονίκη, η αναγκαστική στάση των μεγάλων φορτηγών στα διόδια είχε ως συνέπεια αυτά να δυσκολεύονται να ξεκινήσουν και να κινηθούν με ταχύτητες… υποφερτές, αφού έχουν μπροστά τους την μεγάλη ανηφόρα στο Δερβένι. Ετσι έβγαιναν με πολύ χαμηλές ταχύτητες κίνησης (20-30χλμ/ώρα) δημιουργώντας προβλήματα στα οχήματα που κινούνταν στην Εγνατία οδό από Καβάλα για Σέρρες.

Κι όλα αυτά για… 0,30ευρώ! Αφού αυτό ήταν το κόστος διέλευσης

Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει (περνούσαν ελεύθερα τα οχήματα) ο σταθμός διοδίων στην κατεύθυνση Θεσσαλονίκη-Σέρρες, ενώ αντίθετα λειτουργούσε κανονικά ο σταθμός διοδίων Σέρρες-Θεσσαλονίκη.

Από αυτή την εβδομάδα όμως ανεστάλη η λειτουργία και προς τις δύο κατευθύνσεις με τα οχήματα να περνούν ελεύθερα.

«Προβληματική η θέση» και για τον Περιφερειάρχη

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είχε χαρακτηρίσει προβληματική τη θέση των διοδίων στον Λαγκαδά κατά την άφιξή του στις Σέρρες προ ημερών, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια θα εισηγηθεί τη μεταφορά τους. (σ.σ. Δεν είχαν ερωτηθεί οι υπηρεσίες της για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την λειτουργία των διοδίων;;;)

Η «Κίνηση Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια».

Την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας των διοδίων στον Λαγκαδά, τα οποία προς το παρόν διέκοψαν τη λειτουργία τους, ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός» η «Κίνηση Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια» (μεσω του δικηγόρου τους Ιωάννη Γιάντσιου).

Η επιστολή κοινοποιήθηκε παράλληλα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Τροχαία Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Κίνησης, τα διόδια παρά το γεγονός ότι έπρεπε να είναι πλευρικά, όπως είχε προβλεφθεί, είναι μετωπικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κίνησης Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια»

 «Στις 14-07-2021 άνοιξαν τα διόδια στο Λαγκαδά – Δερβένι. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές, με μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν μέσω όρο τα 20 λεπτά!!!, διότι κατασκευάστηκαν πάνω σε αυτοκινητόδρομο ως πλευρικά???. Δηλαδή, δεν φτάνει που πληρώνουμε, έχουμε τεράστια προβλήματα στον χρόνο προς τις εργασίες μας!! Καταθέσαμε καταγγελίες στην Αστυνομία-τροχαία, στην Εγνατία οδό προφορικά, στην Εισαγγελία κλπ. για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όπως καλά γνωρίζεται η κατασκευή των Διοδίων αυτών είναι πλευρικά διόδια. Στην πραγματικότητα όμως είναι μετωπικά!! Και όπως γνωρίζεται καλύτερα από εμάς, μετωπικά Διόδια στον Λαγκαδά δεν προβλέπονται. Ξέρετε ότι πλευρικά δεν μπαίνουν σε αυτοκινητόδρομο και μάλιστα σε στροφές.. Πλευρικά μπαίνουν σε έξοδο του αυτοκινητοδρόμου, όχι πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Πάνω στον αυτοκινητόδρομο τα διόδια είναι μετωπικά!! Και μετωπικά στον Λαγκαδά δεν προβλέπονται.

Κατόπιν των παραπάνω νόμιμα ανεστάλησαν τα διόδια στον Λαγκαδά και θα πρέπει να ανασταλούν επ αόριστο λόγο της μη νόμιμης τοποθέτησης τους και μάλιστα ως πλευρικά ενώ είναι μετωπικά! Κ. Τζιτζικώστα, στην Περιφέρειας σας γίνονται τα παραπάνω.

Η Κίνηση Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια».

Ερωτηματικά

Ερωτηματικά δημιουργούνται από την προχειρότητα και την ταχύτητα με την οποία στήθηκαν οι δύο σταθμοί των διοδίων (σ.σ. ισως να αποτελούσε συμβατική υποχρέωση προς τον παραχωρησιούχο που θα αναλάβει την λειτουργία τους)

Πάντως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό Α.Ε. ούτε κατά την έναρξη, ουτε κατά την παύση της λειτουργίας των διοδίων.

Να θυμίσουμε δε πως μόλις πρόσφατα άνοιξαν οι προσφορές για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ της Εγνατίας οδού και των καθέτων της και την μεγαλύτερη προσφορά κατέθεσε ο ομιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ 1,4 δις ευρώ για 35 χρόνια. Με την οριστική ανακήρυξη του πλειοδότη να καθορίζεται μάλλον για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

πηγή: https://www.anexartitos.gr/diodia-lagkada-anoixan-kai-ekleisan-paidariodis-schediasmos-polla-ta-provlimata-apo-tin-leitoyrgia-toys?utm_source=webpushr&utm_medium=push&utm_campaign=97682

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.