Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: «Για εμάς, τα Σκόπια θα είναι Σκόπια, διότι η προπαγάνδα καλά κρατεί στα γήπεδα» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ στην Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την «Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του και  β) Κατάθεση προτάσεων, εκ μέρους των μελών της Επιτροπής, για τη βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου στη χώρα μαςΝα καλωσορίσω και τους εκλεκτούς καλεσμένους και τον Πρόεδρο, τον κ. Ζαγοράκη, οπωσδήποτε βέβαια τον Υπουργό που είναι εδώ, για να συζητήσουμε για αυτή την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά επειδή, κ. Υπουργέ, ζητάτε και κάποιες προτάσεις εμείς ως Ελληνική Λύση θα σας κάνουμε και κάποιες προτάσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν.

Κάποιες από αυτές τις υιοθετήσατε, όπως για το θέμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε ότι αφορά τις απαγορευμένες ουσίες στα σχολεία, να γίνουν σεμινάρια, να γίνουν μαθήματα, να το εμφυσήσουν αυτό οι μικρές ηλικίες, αν θέλετε κατά τα σκανδιναβικά πρότυπα, να γνωρίζει ο κόσμος ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες και λοιπά. Γιατί σήμερα πληρώνουμε αρκετά χρήματα στα ξένα κέντρα, σε ότι αφορά τη καταπολέμηση ντόπινγκ και δεν ξέρουμε ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο και το πληρώνουν οι ίδιοι οι αθλητές βέβαια αυτό.

Τώρα, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου μιλάμε για ένα μεγάλο υπερθέαμα, κακά τα ψέματα, που το ποδόσφαιρο δεν είναι για να το προσπερνάμε ως βασιλιά των σπορ. Είναι αυτό το οποίο αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές εκφάνσεις, τη νοοτροπία, την οργάνωση, τη διοίκηση αν θέλετε και του ίδιου του ελληνικού κράτους.

Είναι καθρέφτης, είναι κάτοπτρο. Είστε και τοπογράφος. Είναι σαν το κάτοπτρο στο ….

Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν υπάρχει ισομερής καταμερισμός. Όχι. Οι μεγάλες ομάδες, με το μεγάλο πρεστίζ, διαχειρίζονται τα μεγάλα πακέτα, οι μικρές ομάδες λιγότερα, γιατί δεν κάνουν τα απαιτούμενα εισιτήρια ή δεν πουλάνε. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε πολλές αθλητικές εκπομπές, όπου τα δύο τρίτα μιας αθλητικής εκπομπής είναι αφιερωμένα σε μία δυο ομάδες και οι υπόλοιπες περιμένουν τα 5 - 10 λεπτά για να δουν κάποια μικρά στιγμιότυπα, ολιγόλεπτα στιγμιότυπα, οι φίλαθλοι της υπόλοιπης Ελλάδας, κακά τα ψέματα. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει συνδιαχείριση και είναι ανάλογα με το πρεστίζ της ομάδας και ανάλογα τι διαφημιστικά πακέτα έχει το κάθε κανάλι. Εκεί, βέβαια, έρχεται το θέμα διαπλοκής των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ιδιοκτητών, με το χώρο του ποδοσφαίρου. Ας μην κρυβόμαστε, εδώ καλά κρατεί αυτό το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα, τα ξέρετε. Όπου εμπλέκονται με συγκεκριμένες ομάδες, τα κανάλια κάνουν μία πλύση εγκεφάλου για τις ομάδες των ιδιοκτητών καναλιών. Ξεκάθαρα πράγματα. Εκεί έπρεπε να υπάρχει ασυμβίβαστο, πολλά έπρεπε να υπάρχουν. Υπάρχουν, βέβαια, απλά δεν εφαρμόζεται.

Στο θέμα των προπονητών, θίγουμε ένα μεγάλο ζήτημα μιλώντας με συναδέλφους αθλητικούς συντάκτες, ανθρώπους του ποδοσφαίρου που κάνουν εκπομπές, γιατί πιστέψτε με και το ξέρετε κύριε Υπουργέ, υπάρχουν βετεράνοι ποδοσφαιριστές, υπάρχουν αυτοί που γράφουν με εμπειρία στην επαρχία και που κάνουν ουσιαστικές σημαντικές σπουδαίες αθλητικές εκπομπές. Ο Τάκης ο Βάβαλης, παλιός ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού, μου λέει κάτι να γίνει με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητών. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που σας έχει απασχολήσει, αλλά πρέπει να το δούμε, διότι θα υπάρχουν αδικίες σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληρώσει από την τσέπη τους, έχουν κάνει τα σεμινάρια, έχουν πάρει τα απαιτούμενα πτυχία και διπλώματα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν εκτός άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και αυτό πρέπει να το δείτε.

Τώρα, σε ότι αφορά τους διαιτητές, με αυτή την αρχή της ανεξαρτησίας και τον ορισμό στις 10 καλές αρχές που θεσπίζεται για την ολιστική μελέτη, μετά και τη συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός το 2020, μιλάμε και για έναν ξένο αρχιδιαιτητή. Αλλά, φαντάζομαι το σημαντικότερο, με έναν διαιτητή, δεν είναι να είναι γυμνασμένος για να μπορεί να τρέχει σε όλον τον αγωνιστικό χώρο, αυτό είναι μια παράμετρος, αν και η τεχνολογία σήμερα τον βοηθά για να έχουμε δίκαιες αποφάσεις είτε σε ένα πέναλτι είτε σε ένα οφσάιντ και πάει λέγοντας, αλλά πρέπει να γίνουν μαθήματα ψυχολογίας κατά τα ιταλικά πρότυπα στους διαιτητές. Ο διαιτητής είναι και ψυχολόγος, εκείνη την ώρα, απέναντι στους παίκτες, απέναντι στους φιλάθλους για να μην προκαλεί. Πρέπει να γίνονται και μαθήματα σεμινάρια καθαρά ψυχολογίας των διαιτητών.

Πάμε σε ένα άλλο ζήτημα που θα μιλήσω εκ πείρας. Παλιά οι καθηγητές δημοσιογραφίας μας λέγανε ότι αν θες να ασχοληθείς με το πολιτικό ρεπορτάζ είναι καλό να περάσεις πρώτα από το αθλητικό ρεπορτάζ, που είναι ένα πολύ καλό σχολείο, ένα καλό φροντιστήριο. Εμείς, στην Ελληνική Λύση βέβαια, έχουμε και σημαντικούς αθλητικούς συντάκτες είτε τον Απόστολο τον Αβδελά είτε τον Κώστα το Χήτα είτε και τον ίδιο τον Πρόεδρο τον Κυριάκο τον Βελόπουλου που έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το ποδόσφαιρο.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει τουλάχιστον κάποιοι δημοσιογράφοι που κινούν τα νήματα και επηρεάζουν καταστάσεις, να γίνεται μία σύσκεψη με κάποιους αθλητικογράφος είτε από τη δημόσια τηλεόραση είτε από ιδιωτικά κανάλια, αλλά και της επαρχίας, να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μία συζήτηση για να ακούσουμε και τις προτάσεις δημοσιογράφων σε αθλητικές εκπομπές που μεταφέρουν, αν θέλετε, το παράπονο, την ανησυχία, τα προβλήματα των φιλάθλων και του κόσμου γενικότερα, δηλαδή να ακούμε την άποψή τους. Να γίνει μια επιτροπή, αν θέλετε, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ΕΠΟ να συζητάει με παρουσιαστές που πρωταγωνιστούν ή επηρεάζουν τον κόσμο αθλητικών εκπομπών ανά την Ελλάδα, όχι μόνο στα μεγάλα κανάλια, αλλά και στην επαρχία. Διότι, αν θέλουμε η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την περιφερειακή αποκέντρωση, αν μιλάμε για εξυγίανση του ποδοσφαίρου για αλλαγή πλάνου και για μία πραγματικά ολιστική μελέτη, πρέπει να μην ξεχνάμε και τους δορυφόρους που είναι το επαρχιακό ποδόσφαιρο που παίζει σημαντικό ρόλο. Γιατί το φυτώριο, των Ελλήνων παικτών, είναι πρωτίστως στην επαρχία. Ο κ. Ζαγοράκης, θυμάται και στην εθνική ομάδα, αυτοί οι παίκτες έπαιξαν πρώτα σε πολλές επαρχιακές ομάδες και απόκτησαν την πρώτη επαφή.

Ένα άλλο θέμα, ως εκφωνητής πολλών ετών στο γήπεδο του Πανσερραϊκού, καταθέτω ότι όπως τα ξένα γήπεδα, κυρίως της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, ο εκφωνητής γηπέδου παίζει έναν πολύ ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο. Πέρα από την ορθοφωνία που πρέπει να είναι μια φωνή εύηχη, αλλά μπορεί εκτός από το ότι θα εμψυχώσει τους παίκτες της γηπεδούχου ομάδας, θα υποδεχθεί σωστά και τους φιλοξενούμενους, θα κατευνάσει τα πνεύματα. Θα είχαμε αποφύγει σημαντικά επεισόδια εάν ο εκφωνητής γηπέδου ήταν σωστός και δηλωμένος από την εκάστοτε ΠΑΕ, για να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν.

Δεν μπορεί απριόρι ο καθένας να παίρνει ένα μεγάφωνο και ένα μικρόφωνο. Εκεί, κατά τα πρότυπα της Ευρώπης, πρέπει να μπει μία ευταξία.

Τώρα, σε ότι αφορά κάτι εκλογές, όπως οι εκλογές στην ΕΠΣ, πως για τέταρτη φορά στις Σέρρες, κύριε Αυγενάκη, οι εκλογές στην ΕΠΣ Σερρών έχουν αναβληθεί παράτυπα και υποβαθμίζουν και υποδαυλίζουν και εσάς; Δεν ξέρω τι φταίει εκεί. Πάλι αναβολή στις εκλογές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σερρών. Γιατί γίνεται αυτή η αναβολή; Κάτι εξυπηρετεί. Όλες οι εκλογές, σε όλες τις Ενώσεις ανά την Ελλάδα, έχουν γίνει.

Πάμε λίγο στο θέμα εξειδικευμένου ιατρικού τιμ, που πρέπει να έχουν στα γήπεδα. Πρέπει να υπάρχει στα γήπεδα επιτέλους ένα ιατρικό τιμ, τα είδαμε και στο Euro, αλλά ευτυχώς εκεί υπήρχε ένα άριστο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Θα πρέπει να υπάρχει μία ευταξία στα γήπεδα, δηλαδή, η φιλοξενούμενη ομάδα να υπάρχει ανάλογη σηματοδότηση κατά τα ιταλικά και ισπανικά πρότυπα. Οι ΠΑΕ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη στη φύλαξη. Δεν μπορούν να μετακυλούν όλα αυτά στην αστυνομία. Ακόμη και ο ταξιθέτης σε ένα γήπεδο που υποδέχεται τον κόσμο με ευγένεια, πραγματικά, μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει ένα άλλο επίπεδο, ένα άλλο livello, στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και η καλοραμμένη στολή μιας ομάδας, επηρεάζει το βλέμμα, τον αμφιβληστροειδή, που λέμε χιτώνα του θεατή, για εντυπωσιασμό. Όλα παίζουν ρόλο, στη λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά.

Καταρχάς,  στην Ελληνική Λύση, για εμάς, τα Σκόπια θα είναι Σκόπια, αυτό που έλεγε και ο κ. Μωραΐτης, διότι η προπαγάνδα καλά κρατεί στα γήπεδα και συγκεκριμένα, με τους σκοπιανούς, που έβγαλαν τη μοβ φανέλα, ξαναέβαλαν τη κόκκινη φανέλα, έβγαλαν και το Β από το Μακεδονία και συνεχίζεται η προπαγάνδα μέσω του ποδοσφαίρου. Θα δείτε, ότι θα συνεχιστεί μέσω του ποδοσφαίρου η προπαγάνδα των σκοπιανών. Αντιδράστε όπως πρέπει εκεί στην κυβέρνηση απέναντι στους σκοπιανούς.

Τέλος, υπάρχει μια πολύ φοβερή εκπομπή στην Ιταλία, La Domenica Sportiva. Δημιουργήστε αθλητικές εκπομπές με καλεσμένους, απαιτήστε το από τα κανάλια, ας ξεκινήσει από τη δημόσια τηλεόραση, με απλούς φιλάθλους, να αρκούνται να μιλάνε σε μια κερκίδα και αυτοί όπως κάνουν οι Ιταλοί, για να δούμε το πρόβλημα στη πραγματική του ρίζα, στη πραγματική του διάσταση, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και προσοχή στο τζόγο του στοιχήματος, κλείνει σπίτια.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.