Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Λευτέρης Αβραμάκης: «Κλείνει το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Ροδολίβος - Περαιτέρω υποβάθμιση για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσε με τη συνυπογραφή 13 ακόμη Βουλευτών, ερώτηση στη Βουλή για την παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ροδολίβος και για την γενικότερη αποψίλωση των περιφερειακών Δήμων της Π.Ε. Σερρών από δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικά υποκαταστήματα.

Η τάση της αποψίλωσης των περιφερειακών Δήμων του Νομού Σερρών από δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες συνεχίζεται αδιάκοπα. Ένα ακόμη τραπεζικό υποκατάστημα, λοιπόν, οδεύει προς λουκέτο στον επαρχιακό Δήμο Αμφίπολης, το οποίο εξυπηρετεί περί τις 10.000 πολίτες. Μάλιστα αποτελεί το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα στα όρια της επικράτειας του Δήμου αυτού, συνεπώς το κλείσιμο του αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διεκπεραίωση των συναλλαγών των κατοίκων της περιοχής, οδηγώντας αδιαμφισβήτητα στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων αυτών.

Παρά τις κούφιες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης και των τοπικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της πλειοψηφίας η περιφέρεια του ΝομούΣερρών γίνεται πλέον αφιλόξενη τόσο για τους νέους ανθρώπους, που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους επενδύοντας στην ενασχόληση με τη γεωργία, όσο και για τους γηραιότερους, που πλέον κυριαρχούν πληθυσμιακά στα χωριά των Σερρών. Οι κάτοικοι τους μέρα με τη μέρα υποβαθμίζονται σε πολίτες χαμηλότερων κατηγοριών, ενώ απαξιώνεται και το ενεργό εκείνο κομμάτι του πληθυσμού που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς στην εγκατάλειψη της επαρχίας και στην εγκατάστασή τους σε κάποιο αστικό κέντρο, αναγκάζοντάς τους στην αναζήτηση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής φέρνοντάς τους όμως αντιμέτωπους με τις βιοποριστικές δυσκολίες των μεγάλων πόλεων.

Αν θέλουμε, όμως, να μιλάμε για την επιστροφή της ανάπτυξης στον τόπο μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ανάγκη αναβάθμισης της περιφέρειας, των χωριών του Νομού μας, ώστε να καταστούν ξανά φιλόξενα στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Είναι αδύνατο έτσι να υπάρξει βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα χωρίς την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την εκμετάλλευση των πλούσιων οικονομικών δυνατοτήτων που παρέχει.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Ελευθεριάδου Τάνια, Μάλαμα Κυριακή, ΜεϊκόπουλοςΑλέξανδρος, Μωραΐτης Θάνος, Πολάκης Παύλος, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σπίρτζης Χρήστος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Σέρρες, 29 Ιουνίου 2021

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Κλείνει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στo Ροδoλίβος;

 

Άλλο ένα τραπεζικό υποκατάστημα οδεύει προς κλείσιμο στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αυτό που εδρεύει στο Ροδολίβος του Δήμου Αμφίπολης. Πρόκειται για το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα που εδρεύει στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου αυτού κι εξυπηρετεί περί τους 10.000 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούμενους με την γεωργία. Επιπλέον, αποτελεί ο Δήμος Αμφίπολης μία περιοχή με πληθυσμό μεγάλης ηλικίας (ευάλωτες ομάδες πληθυσμού) γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη επαρκών υποδομών εντός των ορίων της, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξυπηρέτησή των ανθρώπων αυτών, αφού δεν είναι ευχερής η προσφυγή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Το επικείμενο λουκέτο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ροδολίβος εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αποψίλωσης της επαρχίας του Νομού Σερρών από υπηρεσίες και τράπεζες, δυσχεραίνοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους και τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων τους και οδηγώντας τους στην κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου για να μεταβαίνουν στην πόλη των Σερρών, ώστε να εξυπηρετούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε εντός των τελευταίων δύο ετών τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Ηράκλεια και Ν. Ζίχνη, της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλιστράτη και στη Ροδόπολη, της Eurobank στο Σιδηρόκαστρο να κλείνουν. Πρόκειται για υποκαταστήματα που εξυπηρετούσαν πολλές χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι πλέον στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να εξυπηρετούνται από τα κεντρικά καταστήματα της πόλης των Σερρών, που καλούνται να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος.  

Μετά από τα παραπάνω υποκαταστήματα, λοιπόν, το κλείσιμο, όπως φημολογείται και του Υποκαταστήματος της Πειραιώς στο Ροδολίβος, του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος που έχει μείνει να λειτουργεί στην επικράτεια του Δήμου Αμφίπολης έρχεται να επιτείνει ακόμη περισσότερο την υποβάθμιση του Δήμου αυτού αλλά και γενικότερα της περιφέρειας του Νομού Σερρών. Η  πρόσβαση για τους κατοίκους του Δήμου Αμφίπολης σε άλλα υποκαταστήματα της ίδιας τράπεζας δεν είναι εύκολη καθώς η πόλη των Σερρών βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων και η Νέα Ζίχνη σε απόσταση 20 – 40 χιλιόμετρα.  

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά στα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία, ως ειδική διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, διατηρεί λογαριασμούς η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, η παρουσία τους σε συγκεκριμένα σημεία του Νομού  κρίνεται εκ των «ων ουκ άνευ» για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών, να διευκολύνεται η εξυπηρέτησή τους, αλλά και να αποσοβούνται φαινόμενα συνωστισμών στα καταστήματα των Τραπεζών στην πόλη των Σερρών, φαινόμενα που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή κινδύνου ιδίως ενόψει ενός τέταρτου κύματος πανδημίας.

Συνεπώς, το λουκέτο σε τραπεζικά υποκαταστήματα των περιφερειακών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αποτελεί άλλη μία ένδειξη της αποανάπτυξηςστην οποία εισέρχονται αυτοί χρόνο με το χρόνο και της υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών. Έτσι, όμως, απαξιώνεται ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας, που αποτελεί θεμέλιο του ελληνικού παραγωγικού ιστού και οδηγείται συνεκδοχικά στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας και την αναζήτηση μιας άλλης προοπτικής σε κάποιο αστικό κέντρο.

 

ΕΠΕΙΔΗ τον τελευταίο καιρό έχουν κλείσει πολλά υποκαταστήματα τραπεζών στην περιφέρεια του νομού Σερρών

ΕΠΕΙΔΗ η περιφέρεια του νομού Σερρών κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφενός από αγροτικό πληθυσμό, αφετέρου από πληθυσμό μεγαλύτερων ηλικιών, που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες.

ΕΠΕΙΔΗ η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την κύρια τράπεζα των αγροτών.

ΕΠΕΙΔΗ το υποκατάστημα του Ροδολίβουςεξυπηρετεί τους περίπου 10.000 κατοίκους της επικράτειας του Δήμου Αμφίπολης.

ΕΠΕΙΔΗ η εξυπηρέτηση αυτών των πολιτών δυσχεραίνεται σημαντικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος του Ροδολίβους.

ΕΠΕΙΔΗ παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στα κεντρικά τραπεζικά καταστήματα της πόλης των Σερρών.

ΕΠΕΙΔΗ ο συνωστισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, ιδίως ενόψει ενός τέταρτου κύματος πανδημίας.

ΕΠΕΙΔΗ η Κυβέρνηση στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύεται να υποστηρίξει τις περιοχές με δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές με ειδικές πολιτικές και η αποψίλωση αυτών των περιοχών όπως η Π.Ε. Σερρών από δημόσιες υπηρεσίες και υποκαταστήματα τραπεζών  

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αποτρέψει το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ροδολίβος του Δήμου Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών;
2. Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η αναστροφή της αποψίλωσης της περιφέρειας του Νομού Σερρών από τραπεζικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Τάνια

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.