Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: Ομιλία από το Σερραίο βουλευτή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, από τον φλεγόμενο Νομό Σερρών –διότι αύριο ετοιμάζεται μια μεγάλη αγροτική κινητοποίηση- είκοσι δύο αγροτικοί σύλλογοι βαμβακοπαραγωγών είναι στις επάλξεις.

Και το λέω αυτό γιατί; Μιας και μιλάμε με νούμερα, να πούμε ότι έχουμε δύο εκατομμύρια επτακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι στην Ελλάδα. Είναι σαράντα πέντε χιλιάδες εννιακόσιοι είκοσι οκτώ οι βαμβακοπαραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση. Για τη Νέα Δημοκρατία δίνεται ένα μήνυμα ότι άρχισαν τα όργανα. Άρχισαν τα όργανα στον πρωτογενή τομέα, στον κάμπο και στα βουνά, γιατί οι αγρότες είναι πραγματικά σε απόγνωση, καθώς η πανδημία τούς έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής, τους έχει μειώσει την παραγωγή, αλλά και τις τιμές. Έχουν υποστεί ζημιά της τάξεως του 25%.

Παρά τις υποσχέσεις, λοιπόν, αναγκάζονται να βγουν στον δρόμο, διότι πρέπει να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά ζητήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως Ελληνική Λύση το έχουμε διατυπώσει το ερώτημα και περιμένουμε απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία. Τους ταλαιπωρούν αυτούς τους ανθρώπους πολλάκις για πράγματα που δεν είναι ουσιώδη και με πολλά πρόστιμα.

Έρχομαι τώρα σ’ αυτό το μητρώο για το οποίο μιλάμε σήμερα και μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, το περιβόητο μητρώο αγροτών για να δούμε τους καθαρόαιμους αγρότες. Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά αυτήν τη στιγμή, κύριοι, σε ό,τι αφορά ένα μητρώο αγροτών, που το περιμένουμε, για να δούμε ποιοι είναι οι καθαροί αγρότες, ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι και ποιοι είναι αυτοί που αδικούνται.

Επίσης, το αγροτικό πετρέλαιο, μιας και μιλάμε με νούμερα, δεν το βάλαμε καν στον προϋπολογισμό.

Και πάμε στο μεγάλο ζήτημα των επιδοτήσεων.

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου για τα 735 εκατομμύρια ευρώ που κόβονται κάθε χρόνο πλέον, από τις επιδοτήσεις των αγροτών. Τώρα θα μου πείτε ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε νέες καλλιέργειες, μύρτιλα, αρώνια, ιπποφαές, λουλούδι του Δαρβίνου, κρόκος με την κολχικίνη που μίλησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Και μιλάμε για αυτά τα βότανα που μπορούν να δώσουν πραγματικά μια ανάσα στον αγροτικό τομέα και σε καινοτόμες γεωργικές καλλιέργειες και να φύγουμε από τις επιδοτήσεις και τη συνθήκη ΓΚΑΤΤ που πρέπει να πούμε στους αγρότες για τις αθρόες εισαγωγές από τις τρίτες χώρες.

Πού είναι το αγροτικό πετρέλαιο; Το έχουν ανάγκη οι αγρότες. Κατεβαίνουν αύριο, για να ενεχυρίσουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, σε αυτό που αναφερθήκατε πριν, σε μια πονεμένη ιστορία, όπως είναι η αγροτική παραγωγή που συρρικνώνεται και θα έπρεπε το μέλλον γενικότερα με στατιστικά στοιχεία, που πρέπει να μην είναι επιδερμικά, αλλά να είναι ποιοτικά.

Προσπαθώ να δω πόσες είναι οι αρδεύσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να βρω τα ακριβή νούμερα. Να δούμε πόσες εκτάσεις αυτήν τη στιγμή έχουν καλλιεργηθεί από νέες καλλιέργειες, για να ξέρουμε την προσφορά και τη ζήτηση σε νέες καλλιέργειες που θα μπορούν να ευδοκιμήσουν, να παράγουν πλούτο στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να βρω.

Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, αυτήν τη στιγμή έχουμε μια Ελλάδα που είναι αγροτική. Το 85,7% -στατιστικά στοιχεία είναι- των γεωργικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακού χαρακτήρα. Το 41% είναι αγρότισσες που περιμένουν τη σύνταξη. Ναι μεν καλά τα νούμερα, αλλά οι αριθμοί συνέχεια γεννάνε. Το θέμα είναι, όμως, αν θέλουμε αριθμούς να έχουν πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά επί της ουσίας, για να δούμε, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι ποια θα είναι η πολιτική που θα χαράξουμε για τα επόμενα χρόνια, για να κρατήσουμε και τον αγρότη στο χωράφι, για να κρατήσουμε και τον ψαρά στο νησί του, αλλά να ανακηρύξουμε και την αλιευτική ζώνη που εκπνέει σε ενάμιση μήνα αυτή η προθεσμία, για να μπορεί να ορθοποδήσει και να χαράξει το μέλλον του.

Είναι πολλά τα ζητήματα των αγροτών, αλλά αυτήν τη στιγμή παρουσιάζουμε ποσοστά της ανεργίας επιδερμικά μέσω της ΕΛΣΤΑΤ. Και το λέω αυτό, διότι υπάρχει η ελαστική εργασία που ο άλλος δουλεύει τρεις και τέσσερις ώρες την εβδομάδα -όχι την ημέρα- και θεωρείται εργαζόμενος. Μπορούμε εμείς να έχουμε πραγματικά στοιχεία και για την πραγματική ανεργία που μαστίζει τη χώρα; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά.

Όσον αφορά τα όσπρια, μόνο αυτό θα σας πω, για να μην σας κουράζω με τα νούμερα. Παράγουμε είκοσι εννιά χιλιάδες τόνους και καταναλώνουμε εβδομήντα χιλιάδες. Οι τόνοι που υπολείπονται, έρχονται από την Τουρκία.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για τον λιγνίτη, επειδή σήμερα πρωταγωνιστούν τα νούμερα και η ΕΛΣΤΑΤ. Ο λιγνίτης στην Ελλάδα μπορεί να δώσει 6,7 δισεκατομμύρια τόνους. Τα 3,3 μπορούσαν να πάνε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι κλείσαμε τη «ΛΑΡΚΟ» και εμφανίζονται χθες έξι μνηστήρες. Η Ελληνική Λύση επιβεβαιώνεται κύριοι, διότι μέσα σε αυτές να τος ο κ. Δασκαλάκης στη «ΤΕΡΝΑ», να η «TRAFIGURA» η εταιρεία, να η άλλη που έχει έδρα την Ελβετία, να αυτές που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια και θέλουν να πάρουν τα Μεταλλεία στα Σέρβια της Κοζάνης για το νικέλιο και το κοβάλτιο που είναι βασικά συστατικά που χρειάζονται για τις μπαταρίες του μέλλοντος. Τα λέγαμε στη Βουλή. Η Ελληνική Λύση αποκάλυψε ότι θα πάει στα Σκόπια η «ΛΑΡΚΟ» και χαμπάρι δεν θα πάρουμε, να το πω στην καθομιλουμένη. Αυτό φάνηκε χθες με την πρόσκληση ενδιαφέροντος και τους έξι μνηστήρες. Να δούμε τι θα γίνει με τη «ΛΑΡΚΟ», τον κ. Δασκαλάκη και τη «FENIS», στην πόλη Καβάνταρτσι των Σκοπίων, γιατί εκεί είναι η εταιρεία που θα πάρει τα Μεταλλεία.

(διακοπή σύνδεσης)…Ζητάει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμοληψία, όμως η περιουσία της σε κοβάλτιο είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και μην μας λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι παράνομα δώσαμε τα 130 εκατομμύρια. Όχι κύριοι, υπάρχει η διακήρυξη της Βιέννης από τις δεκαοκτώ χώρες της βιομηχανίας της Ευρώπης που σε βιομηχανίες που παράγουν πρώτη ύλη που είναι χρήσιμη για την γηραιά, για να μην είναι εξαρτημένη από την Ασία, τη Ρωσία και άλλες ηπείρους μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Άρα δεν υπάρχει πέναλτι,  σύμφωνα με την διακήρυξη της Βιέννης του 2015.

Πάμε λίγο γρήγορα-γρήγορα στην Aegean. Δεν θα πάω με νούμερα. Θα σας πω δυο ενδεικτικά νούμερα. Η εταιρεία είχε σημαντικά κέρδη, την ημερομηνία ορόσημο. Ποια ήταν αυτή; Το 2014 και το 2013: 66,3 εκατομμύρια ευρώ, 80,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο σκοπός της εταιρείας Αιγαίου της Aegean, που δέχεται και τα πιστοποιητικά υγείας στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη που ανήκει στον Διεθνή Αερομεταφορέα, είναι μέχρι το 2025 να εξυπηρετεί δεκαπέντε εκατομμύρια επιβάτες από τα έξι εκατομμύρια. Να θυμίσω ότι ο Χοακίν Αλμούνια το 2013 είχε πει ότι το μονοπώλιο του συγκεκριμένου αερομεταφορέα θα δημιουργήσει καρτέλ εισιτηρίων για Έλληνες και ξένους. Ό,τι είναι μονοπώλιο βλάπτει, κύριοι, και δυστυχώς μετά τη συγχώνευση και της Ολυμπιακής που μπήκαν σε έναν όμιλο, εξαφανίστηκαν λίγο πολύ οι μικρές αεροπορικές εταιρείες. Και αυτό το μονοπώλιο όποιος και να το έχει δεν παύει να είναι μονοπώλιο.

Θέλουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να είναι επί της ουσίας για να μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αποτελέσουν έναν οδηγό, έναν πιλότο για το πώς θα σχεδιάσουμε. Αλλά δυστυχώς, μιλάμε για την ΕΛΣΤΑΤ και αυτά τα στοιχεία είναι επιδερμικά. Δεν είναι επί της ουσίας. Το παράδειγμά μου είναι στον πρωτογενή τομέα που εμείς ως Ελληνική Λύση σας έχουμε παρουσιάσει ένα πλάνο στο πώς θα αναπτύξουμε τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα που αποτελεί το μέλλον. Αγωνίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί αύριο στις Σέρρες για τα αιτήματά τους.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.