Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Αντί να φύγουν οι Σέρρες μήπως να φύγει η Θεσσαλονίκη;

« Ό, τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος…»

Το 2021 ξέχωρα από την  επετειακή του σημασία, έρχεται να μας υπενθυμίσει και την αναμενόμενη ανά δεκαετία γενική απογραφή του πληθυσμού από την Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος με ότι αυτό συνεπάγεται στις αναπτυξιακές προοπτικές του.

Όσοι δεν έχουν μετεξελιχθεί σε αναίσθητους, αν έχουν δάκρυα, ας ετοιμαστούν  να τα χύσουν  και τώρα.  Είναι προφανές το δημογραφικό ενδιαφέρον, όμως τα αποτελέσματα της απογραφής, είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, την υλοποίηση προγραμμάτων, την κατανομή επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ ή  ακόμη και  την κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρεις κ.α.

Οι βουλευτικές έδρες μειώνονται

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, η 6εδρική Π.Ε. Σερρών, είναι βέβαιο ότι θα απολέσει ακόμη μια έδρα (από 6 θα γίνουν 5), αν επαληθευτούν οι πληθυσμιακές εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του πληθυσμού (σ.σ. στην προηγούμενη απογραφή η 6η έδρα διατηρήθηκε για μόλις 2-3.000 κατοίκους).  Αυτό που θα προηγηθεί κατά την εκτίμηση μου, θα είναι η μείωση γενικά του αριθμού των βουλευτών, από τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη (όπως του δίνει το δικαίωμα ο νόμος), και η προκήρυξη εντός του έτους εθνικών εκλογών (σ.σ. τα αποτελέσματα της απογραφής δημοσιοποιούνται ένα χρόνο μετά την πραγματοποίησή της).

Η σημασία της απογραφής 

Η απογραφή έχει να κάνει με την καταμέτρηση του πραγματικού πληθυσμού στο χώρο μόνιμης κατοικίας του, εκεί δηλαδή όπου συνήθως διαμένει, ασχέτως εάν είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια άλλης περιοχής ή δεν είναι καν Έλληνας πολίτης. Ως  νόμιμος πληθυσμός θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου της χώρας με την υπηκοότητα της χώρας και που διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

Το μέγεθος αυτό αποτελεί τη βάση, για να οριστούν μια σειρά από θέματα, όπως ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια και κατ’ επέκταση και των υποψηφίων, αλλά το σημαντικότερο οι χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε..

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Π.Ε. Σερρών, έρχεται να υπενθυμίσει την αδυναμία από μέρους της πολιτείας των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που ασκήθηκε έως σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη και τον  πλέον της δεκαετίας οικονομικό παραλογισμό που έχει επιβληθεί μέσω των μνημονίων.

Οι ευθύνες που αναλογούν στην Κεντρική Εξουσία, είναι αυταπόδεικτες. 

Οι αναπτυξιακοί νόμοι αν και δεν μπορούν από μόνοι τους να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας, ενίσχυσαν ένα κομμάτι της επενδυτικής προσπάθειας της χώρας και ειδικά της περιφέρειας;

Τελικά μήπως επιχειρώντας να δείξεις την κατεύθυνση στους επενδυτές προς  τα που πρέπει να πάνε, το ίδιο το κράτος έδειξε λάθος κατεύθυνση και αυτό το πληρώνουμε όλοι;

Τα έργα υποδομής μονόδρομος ανάπτυξης

Σήμερα ορθά επιχειρούν, όπως όλοι  γνωρίζουν, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η αύξηση των πόρων για έργα υποδομής είναι μονόδρομος και εισφέρουν σημαντικά στη μείωση της ανεργίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι μια από τις επιλογές της.

Το θεμελιώδες ερώτημα

Μελετώντας τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Το πρώτο τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014, το πενταετές 2015-2019 και το τρέχων) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία και διοικητικά ανήκουμε, έως σήμερα,  ας θέσουμε ένα θεμελιώδες ερώτημα:

Κατέφεραν να υλοποιήσουν τους στόχους που είχαν τεθεί σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό επίπεδο και να διασφαλίσουν την εσωτερική συνοχή;  Ή τελικά ενισχύθηκαν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες  σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε για απόλυτη ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών.

Μήπως τελικά, ο «Θεσσαλονικοκεντρισμός» ‘’πνίγει‘’ κυριολεκτικά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Οι διαφωνούντες ας μελετήσουν όσα πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε επίπεδο προγραμματισμού έργων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εργα εκατοντάδων εκατομμυρίων στη Θεσσαλονίκη

Μεγαλόπνοα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης,  με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε πρόκειται για έργα ΣΔΙΤ, είτε για ιδιωτικά έργα, είτε για χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, ή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και βεβαίως, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα οποία όμως χρεώνονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά!

Αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, γεωπολιτικά και οικονομικά, η δρομολόγηση σημαντικών έργων σε αυτή, είναι απολύτως απαραίτητα. Ειδικά αυτών που θα αλλάξουν την οικονομική ιστορία της περιοχής και θα επιδράσουν καθοριστικά στην μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου της  Θεσσαλονίκης. 

Τίθεται ένα ερώτημα το οποίο θα έπρεπε να απαντηθεί από τους αρμοδίους. 

Διευρύνονται  ή όχι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αλήθεια είναι πικρή και γίνεται  ολοένα και εντονότερη με το πέρασμα των χρόνων. Οι πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που ακολουθήθηκαν έως σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Ελλάδα, γενικά δεν πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ γεννιούνται σημαντικές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους.

Πληθυσμιακή ερημοποίηση της Περιφέρειας

Όσο για τα αποτελέσματα, δείτε πόσες  περιοχές εκτός της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, έχουν υποστεί δραματική μείωση του πληθυσμού τους. Αναρίθμητα  τα χωριά ηλικιωμένων στην Π.Ε. Σερρών.

Για να σπάσει ο φαύλος  κύκλος είναι απαραίτητο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να παραμείνει εκεί. Ειδικές δημογραφικές πολιτικές. Η  έλλειψη δυναμικού προσωπικού  μπορεί να είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης της εκάστοτε περιοχής, αλλά στη συνέχεια γίνεται και το αίτιο για την κατάσταση (σ.σ. ο φαύλος κύκλος). 

Και το ερώτημα είναι. Πως θα σπάσει ο φαύλος κύκλος για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά,  πριν πεθάνει η ετοιμοθάνατη Π.Ε. Σερρών.

Η Θεσσαλονίκη 14η Περιφέρεια

Πριν χρόνια ειπώθηκε η αναδιάταξη των περιφερειακών ενοτήτων και η μετακίνηση της Π.Ε. Σερρών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μήπως τελικά σε ότι μας αφορά η Π.Ε. Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε  ακολουθήσει το παράδειγμα της  Αττικής και να αποτελέσει  την 14η Περιφέρεια της Ελλάδος. 

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πληθυσμός της νέας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ήταν 700.000 κάτοικοι, δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Περιφέρεια Θεσσαλίας (730.000) (εξαιρούνται οι Αττικής και Θεσσαλονίκης), ενώ η νέα αυτόνομη Περιφέρεια Θεσσαλονίκης θα ειχε πληθυσμό 1.100.000 (δευτερη πίσω από την Αττική)

Είναι ώρα προβληματισμού. Απαραίτητο να συναινέσουν οι περισσότεροι και να μην τορπιλιστούν οι όποιες προσπάθειες από τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ή να δρομολογήσουν τις εξελίξεις.

Εκείνους δηλαδή που συμμετέχουν στα κοινά, και έρχονται με λαμπρό μέλλον και φεύγουν με σκοτεινό παρελθόν.

 Όσοι έμαθαν και αυτά που τους έμαθαν, να τα ξεμάθουν αν απαιτηθεί και να ξαναμάθουν στην ανάγκη κάνοντας και ιδιαίτερα.

Ως υπενθύμιση: 

η Π.Ε. Σερρών διαρκώς αποκλίνει, παραμένει ως ο φτωχότερος συγγενής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την κερδίσαμε αυτή την πρωτοκαθεδρία.  Είναι εντονότερα τα ζητήματα που υφίστανται και απειλούν την κοινωνική συνοχή της,  η έντονη πληθυσμιακή αποψίλωσή της, η γήρανση του πληθυσμού, η διαρροή νέων προς το εξωτερικό, η μετανάστευση, η ανεργία  και η εντοπισμένη φτώχεια. Και το σημαντικότερο με επικρατούσα την άποψη ότι  κανένας δεν αισιοδοξεί ότι αυτές οι δυσμενέστερες τάσεις θα μπορούσαν να ανατραπούν.

Νίκος Κουφοτόλης

πηγή: https://www.anexartitos.gr/anti-na-fygoyn-oi-serres-mipos-na-fygei-i-thessaloniki

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.