Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

H Σερραία Ελένη Λαζάρου παρουσίασε διαδικτυακή εκδήλωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχε θέμα: 
«Πως μπορεί η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης να βοηθήσει την ενσωμάτωση πολιτικών ακεραιότητας» και συνδιοργανώθηκε από την Εθνική αρχή διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας Φύλων . 

Στο διαδικτυακό debate συμμετείχαν η κυρια Μαρια Κωνσταντινιδου προϊσταμένη της Γενικής διεύθυνσης ακεραιότητας και λογοδοσίας της ΕΑΣ, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας Φύλων   Μαρία Συρεγγέλλα ,  η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Νίκη Δανδόλου ,  η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου,  η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών κ. Βέρρα Μαρμαλίδου και ο  ο  ο Βουλευτής 'Α Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.Άγγελος Συρίγος .

Η Σερραία δημοσιογράφος στην παρουσίαση της είπε τα εξής: 


“Να ανατρέξω στο παρελθόν και ως δημοσιογράφος να θυμίσω δυο εξώφυλλα του εμβληματικού Αμερικανικού ΤIME, ένα περιοδικό που αποτελεί σημείο αναφοράς. Η Ισλανδία στράφηκε σε δύο γυναίκες για να ανοικοδομήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα μετά την κατάρρευση της τραπεζικής αυτοκρατορίας το 2008 που χτίστηκε από τη νεαρή, ανδρική κυριαρχία. Οι τράπεζες που ακολουθούσαν ακραία επιθετική στρατηγική κατέρρευσαν εξαιτίας των χρεών και οδήγησαν την Ισλανδία στα όρια της χρεοκοπίας. Ένας υπουργός της κυβέρνησης είπε ότι οι συγκεκριμένοι διορισμοί των δύο γυναικών σηματοδοτούν μια προσπάθεια νέας κουλτούρας στο τραπεζικό σύστημα. Ψάχνοντας να βρουν τι ήταν αυτό που έφταιγε τελικά για την χρηματοπιστωτική κατάρρευση πολλοί τραπεζίτες επέκριναν τους νέους κυρίως άντρες τραπεζίτες όπου ανέλαβαν ευθύνες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούσαν να διαχειριστούν. 

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε: Τώρα αναλαμβάνουν οι γυναίκες. Είναι συνηθισμένο, οι άντρες να τα διαλύουν και να έρχονται οι γυναίκες να τα βάλουν σε τάξη.

Τι θα κάνουν τώρα οι γυναίκες?

Θα αλλάξουν όλη την κουλτούρα ανάληψης κινδύνου. 

Το περιοδικό Time, τον Φεβρουάριο του 1999 είχε στο εξώφυλλό του τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας Alan Greenspan και τους Larry Summers και Ρόμπερτ Ρούμπιν ενώ τον Μάιο του 2010 το εξώφυλλο του είχε με την ίδια ακριβώς παρουσίαση τις Elizabeth Warren, Sheila Blair και Mary Schapiro με τον τίτλο : "Οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη να τακτοποιήσουν το χάος." 

Πάγιο αίτημα της κοινωνίας η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση αλλά και στη λήψη των αποφάσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Κάμαλα Χάρις θα είναι η πρώτη αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ από την δημιουργία τους. Η επιλογή Μπάιντεν αλλά και η εκλογή της πανηγυρίστηκε πολύ από εκείνους που βλέπουν πως ο πλανήτης έχει ακόμη πολλά στερεότυπα και μεγάλο βαθμό δυσπιστίας απέναντι στις γυναίκες. Πόσες γυναίκες είναι σε θέσεις ευθύνης; Πόσες γυναίκες εμπιστευόμαστε να διοικήσουν ; Είναι η ποσόστωση σε ψηφοδέλτια πχ ο σωστός τρόπος ; Πολλές γυναίκες προσβάλλονται όταν τις εντάσσουν στην ποσόστωση. Η ποσόστωση έχει κατηγορηθεί αλλά όντως είναι ένα μέσο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο κέντρο λήψης των αποφάσεων .  Υπάρχει το στερεότυπο πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο μπουλινγκ και τις πιέσεις .  Ότι δηλαδή μια ομάδα συμφερόντων πολύ πιο εύκολα να επιτεθεί λεκτικά ή ακόμη και θα ασκήσει βία ευκολότερα σε μία γυναίκα απ ότι σε έναν άντρα . Ένας άνδρας πχ συμμετέχει πιο εύκολα στη διαφθορά ; Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καθότι οι άνδρες σε θέσεις ευθύνης είναι η συντριπτική πλειοψηφία . Είναι θέμα φύλου ; Επιλέγει φύλλο η διαφθορά; Φυσικά όπως μπορεί να συμμετάσχει στη διαφθορά ένας άντρας μπορεί και μία γυναίκα .

Αντλώντας στοιχεία από το Women’s Power Index που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα Γυναικών και Εξωτερικής Πολιτικής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) ίσως έχει αξία να δούμε πως  κατατάσσεται η πρόοδος προς την ισότητα των φύλλων στην πολιτική συμμετοχή, 193 κρατών μελών του ΟΗΕ . Αναλύει το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούν ως αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων σε γραφεία, σε εθνικά νομοθετικά σώματα, και σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης απεικονίζοντας το χάσμα των φύλων στην πολιτική εκπροσώπηση.

Πιο συγκεκριμένα : 

  • 21 από 193 χώρες έχουν μια γυναίκα αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης 
  • 14 από 193 χώρες έχουν τουλάχιστον 50 τοις εκατό γυναίκες στο εθνικό υπουργικό συμβούλιο
  • 4 Από 193 χώρες έχουν τουλάχιστον 50 τοις εκατό γυναίκες στο νομοθετικό σώμα

 Τα παραδείγματα γυναικών που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι λαμπρά, ωστόσο ίσως λίγα. Θα ήταν καλύτερος ο κόσμος αν διοικούσαν περισσότερες γυναίκες; Ποιός μπορεί να το απαντήσει αυτό; Οι γυναίκες θα πουν ναι οι άντρες όχι. Βήματα έχουν γίνει στον πλανήτη για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα έως τώρα. Όμως τα πράγματα προχωρούν και προφανώς χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύουν τη γυναικεία συμμετοχή με το δεδομένο αυτή να προκύπτει με βάση την αξία την ακεραιότητα και τις ικανότητες και όχι λόγω φύλου.”


Δείτε το βίντεο : 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.