Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Κορωνοϊός: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

Νέα μέτρα που θα μοιάζουν με το γενικό lockdown της Άνοιξης ενδέχεται να επιβληθούν σε όλη τη χώρα -και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες- εφόσον η πορεία της πανδημίας δεν ανακοπεί με όσa μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.

Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown μάλιστα σε όλη την Ελλάδα δεν απέκλεισε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι' αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε.

 

 Για διεύρυνση του lockdown και στην Αττική και για τις κυβερνητικές σκέψεις σας έχει προϊδεάσει νωρίτερα το ρεπορτάζ της Έλλης Τριανταφύλλου στο iEidiseis.

Διαβάστε αναλυτικά:

Εικόνα αμηχανίας και αγωνίας για τα μελλούμενα εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, τη νέα «πρωτιά» κρουσμάτων στην Αθήνα, την ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και τη διάχυτη ανησυχία φορέων και πολιτών για ενδεχόμενο νέο, γενικό lockdown στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός πήρε χθες την απόφαση να θέσει σε γενική καραντίνα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, διότι, κατά γενική εκτίμηση, η κατάσταση ξέφυγε.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να κατεβάσει για δεύτερη φορά τον διακόπτη στη χώρα, αν και τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν.

Βεβαίως, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της περασμένης άνοιξης. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις συνεχείς εναλλαγές στην καθημερινότητά τους, το δημόσιο σύστημα υγείας μετράει τις αντοχές του, η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική και πιέζει για πρόσθετα μέτρα - κάτι που ούτε κατά διάνοια δεν συνέβαινε τον περασμένο Μάρτιο, οι επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται αντιδρούν και οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν καθημερινά δημόσια τις προσωπικές τους απόψεις για τα επόμενα βήμα.

Kαι επιπρόσθετα, η σκιά της ύφεσης πέφτει για μία ακόμη φορά βαριά πάνω από τη χώρα.

Τα νέα μέτρα που κάνουν σήμερα πρεμιέρα στην Αττική, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δείξουν αν αποδίδουν και πόσο.

Αρκετοί, ωστόσο, είναι οι λοιμωξιολόγοι - μέλη της Επιτροπής που σε δημόσιες τοποθετήσεις του αμφισβητούν αν υπάρχει η δυνατότητα αναμονής για δύο εβδομάδες και αφήνουν να εννοηθεί ότι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν ένα ορισμένο όριο, τότε οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ισως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ορισμένοι, εξ αυτών, μάλιστα, υποστηρίζουν δημοσίως ότι σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες καταγραφεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, τότε κανένα μοντέλο δεν θα πρέπει να θεωρείται θέσφατο. Ούτε αυτό που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη για απαγόρευση κυκλοφορίας, επαναφορά του SMS αλλά ανοικτά τα σχολεία.

Στα σχέδια επί χάρτου για το επόμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο συμπεριλαμβάνει και την επικείμενη επέτειο της 17ης Νοέμβρη. Από όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι παρά τις δεδομένες αντιδράσεις, δεν θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού θα είναι πολύ αυξημένος.

Εκτός, κι αν όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, έχουν προηγηθεί εξελίξεις. Που σημαίνει ότι μπορεί μέχρι τότε, να υπάρχει γενικότερη απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Λεκανοπέδιο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.