Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Δήμος Σερρών, Βασίλης Τερζής: Μια πόλη κι ένας Νομός που καταρρέουν αργά μα σταθερά

LOCKDOWN από το παρελθόν στο μέλλον.

Τα καταφέραμε όλοι!!! και έγινε η πόλη και ο Νομός «κόκκινος». Και ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο το «Lockdown», «Mini» το ονομάζουν άλλοι, «Τοπικό». Δεκατέσσερις ημέρες ορίζουν τα μέτρα και μετά βλέπουμε. Είναι σίγουρο πως θα είναι πολύ περισσότερο, ίσως να «χαλαρώσουν», μπορεί να διαφοροποιηθούν, αν και στην υγεία δεν χωρούνε εκπτώσεις εδώ πιθανόν να γίνουν μιας και το Κράτος «λεν» πως δεν μπορεί να επωμιστεί άλλα νέα μέτρα βοήθειας, επιδόματα, αναστολή καταβολής Φ.Π.Α, φοροαπαλλαγές, μειώσεις ενοικίων.

Κάποια στιγμή θα τελειώσει, θα βγει και το εμβόλιο, θα εξασθενίσει και ο ιός και μετά;;; Μετά θα παραμείνουμε «κόκκινοι» όχι γιατί είμαστε όλοι «Πανσερραϊκοί» αλλά πολύ απλά διότι θα παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα και Α.Ε.Π. αλλά και το παραγόμενο Α.Ε.Π, ανάμεσα στους 53 Νομούς της Ελλάδας.

Διότι είμαστε ο πρώτος σε ποσοστό Νομός στη φυσική μείωση του πληθυσμού του.

Διότι λίγα είναι πλέον τα εργοστάσια.

Διότι από τις εναπομείνασες επιχειρήσεις Α.Ε, περισσότερες από τις μισές θα παρουσιάσουν στο τέλος του έτους αρνητικό ισολογισμό.

Διότι το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι κάτω του 15%.

Διότι μειώθηκε και αποπροσανατολίσθηκε η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Διότι οι δεκάδες βιοτεχνικές μονάδες της δεκαετίας του 80΄ και 90΄ αλλά και άλλες επιχειρήσεις  έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. 

Διότι, παρόλες τις προσπάθειες και τον εκσυγχρονισμό στις πύλες εισόδου, το παρεμπόριο συνεχίζεται.

Διότι για κάθε πέντε μαγαζιά που κλείνουν ανοίγει ένα καφέ, σουβλατζίδικο, μπουγατσατζίδικο και μαγαζί εστίασης, με το ποσοστό τους να φτάνει πλέον το 30% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Διότι ήρθαν οι αλυσίδες μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.  

Διότι η αγορά της Θεσσαλονίκης και το ηλεκτρονικό εμπόριο προσελκύουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, όσο υπάρχουν ακόμη.

Διότι πτυχιούχοι νέοι αλλά και οικογενειάρχες φεύγουν στο εξωτερικό ενώ πληθαίνουν και εκείνοι που ψάχνουν απασχόληση με τη σεζόν, στην εστίαση και τις ξενοδοχειακές μονάδες των μακρινών καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών.

Διότι η οικοδομή πέθανε και τα επαγγέλματα που απαιτούσαν «τέχνη» χάνονται μαζί με τους τεχνίτες.

Διότι…

Είχαμε μπει στο κόκκινο τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, μην σας παραπλανά το κέντρο και τα γεμάτα 5 - 10 καφέ και άλλα τόσα μαγαζιά εστίασης. Ένα καλό σκηνικό σε μια πόλη και ένα Νομό που από πίσω καταρρέουν αργά μα σταθερά.

Lock down και 5.000 άτομα χωρίς μεροκάματο και ακόμη περισσότερα διότι υπάρχει ένας κύκλος εργασιών που ακολουθεί και συμπορεύεται.     

Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο κόκκινο και μετά τον ιό,

Why..???  


Με τιμή

Βασίλης Τερζής

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.