Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - 4η Συνεδρίαση (VIDEO)

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις». (4η συνεδρίαση) (16/09/2020)

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν πάω σε κάποιες παρατηρήσεις και κάποια «μελανά σημεία», τα έχουμε επισημάνει ως Ελληνική Λύση και έχουμε και τις αντιρρήσεις μας, να πω ότι έχουμε και τη δική μας επιχειρηματολογία τεκμηριώνοντας ένα νομοσχέδιο που ως βάση πρέπει να έχει τον ακρογωνιαίο λίθο που είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, αλλά και τα απλά μέλη που πρέπει να έχουν και δικαιώματα και υποχρεώσεις, γιατί αυτό που βλέπουμε για μία ακόμη φορά, κύριε Υπουργέ, είναι ότι δεν ενισχύουμε τους «νεροκουβαλητές» και υπάρχουν «νεροκουβαλητές» στα ερασιτεχνικά σωματεία, που αποτελούν, εάν θέλετε, το βασικό πυλώνα προαγωγής του αθλητικού πνεύματος και μύησης των παιδιών στον αθλητισμό.

Έχει τη σημασία της μια έρευνα που έκανε ο κ. Κουθούρης, Πανεπιστημιακός Καθηγητής από το ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης και ένας φοιτητής ο Δημοσχάκης, με μεταπτυχιακές γνώσεις, αναφορικά με το γιατί δεν γυμνάζονται οι Έλληνες. Είμαστε, δυστυχώς, μαζί με την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία στις τελευταίες θέσεις. Πέρα από την κακή διατροφή, από την κακή ποιότητα ζωής, η έρευνα αυτή λέει ότι τα παιδιά δεν πάνε να γυμναστούν γιατί δεν έχουν παρέες. Το λέω αυτό διότι έχει σχέση με αυτό που συζητάμε σήμερα. Οι καλύτερες παρέες γίνονται μέσα στους συλλόγους και τα σωματεία. Άρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να τα προασπίσουμε, να τα θωρακίσουμε, να τα ενισχύσουμε. Θυμάμαι και αυτό που είπε κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης ότι εάν καταφέραμε το 1987 να φέρουμε το πανευρωπαϊκό στην Ελλάδα, ήταν γιατί ήμασταν μια καλή παρέα. Άρα, η παρέα κάνει τη διαφορά. Ξέρετε, και στο ατομικό άθλημα, εάν ο προπονητής σου, ο σύμβουλος σου, ο έφορος είναι μια παρέα, θα έρθει το αποτέλεσμα. Ενισχύουμε, λοιπόν, τα σωματεία, διότι αυτός ήταν ο λόγος που σήμερα 1 στους 4 Έλληνες γυμνάζεται μόνο και είναι, δυστυχώς, τα στοιχεία αρνητικά και στη νεολαία και, κυρίως, στους εφήβους. Ως Ελληνική Λύση έχουμε εντοπίσει ότι δεν γίνεται αναφορά στον σχολικό αθλητισμό, κύριε Υπουργέ, και έπρεπε να έχει γίνει αναφορά και να ενισχυθεί ο σχολικός αθλητισμός.

Έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας και στις προηγούμενες συνεδριάσεις και επιφυλάσσομαι για την Ολομέλεια για πάρα πολλά ζητήματα, για τον τρόπο εκλογής του 25%, για την ποσόστωση, που σας άκουσα, κύριε Υπουργέ, κάνατε αναφορά, για το ποσοστό που μπαίνει σε ότι αφορά τα ομαδικά αθλήματα, αλλά έχουμε αντιρρήσεις στα άτομα με αναπηρία. Έστω και δύο παίκτες με ακρωτηριασμένα μέλη να μπορούν να παίξουν καλαθοσφαίριση, να μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Είναι η χαρά της κοινωνικοποίησης, της δημιουργίας, της προσφοράς. Δομές και εγκαταστάσεις στις ενστάσεις μας, και θα το πούμε σε λίγο.

Σε ότι αφορά τα προνόμια για τις Σχολές, να έχουν προνόμια οι χρυσοί Ολυμπιονίκες μας που μας έκαναν υπερήφανους, που έχουμε την ανάκρουση της Γαλανόλευκης και του Εθνικού μας Ύμνου, αλλά στις Σχολές που σχετίζονται με το αντικείμενο πρωτίστως ή στις Στρατιωτικές Σχολές ή στα Σώματα Ασφαλείας. Δεν μπορεί να μπαίνει, το έχω ξαναπεί, κάποιος στη Νομική, την Ιατρική, το Πολυτεχνείο. Θέλει άλλη εξειδίκευση.

Πάμε στο Μητρώο Προπονητών. Συζήτησα με προπονητές, υπήρχε το Μητρώο και, μάλιστα, σας κάνουμε και μια πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης πανεύκολα για τους προπονητές, για προπονητές που χάνουν τη δουλειά τους, γιατί βλέπουμε τι γίνεται, για προπονητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Θα το πούμε και στην Ολομέλεια, υπάρχει πρόταση που μπορεί να συσταθεί πανεύκολα ένα ταμείο αλληλεγγύης προπονητών.

Πάμε λίγο στις εκλογές των ομοσπονδιών. Συζητήσαμε και ακούσαμε τους φορείς και βάζουν προβληματισμούς, αλλά η ομοσπονδία είναι ένας συνεταιρισμός που προάγει το ιδεώδες του αθλητισμού. Είναι ένας συνεταιρισμός που προάγει και συνθέτει τα δικά του συμφέροντα. Δε γίνεται τα μέλη να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Πρέπει εκεί να υπάρχει αυτό, χωρίς περιορισμούς. Δεν γίνεται μόνο από τα Διοικητικά Συμβούλια. Τα μέλη είναι ενεργά κύτταρα, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο. Δεν θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι;

Αναδρομικότητα, μεγάλο κεφάλαιο. Είναι συνταγματικό ή δεν είναι; Είναι νομικής φύσεως το ζήτημα. Αναδρομικότητα στις θητείες. Που ακούστηκε; Ξέρετε, υπάρχει μια σπουδή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει για αναδρομικότητα. Που το είδατε αυτό; Ούτε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Δεν συνάδει μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, στη βεντάλια του δημοκρατικού τόξου αυτό.

Όρια ηλικίας. Είναι συνταγματικό; Για το όριο θητειών να το συζητήσουμε, αλλά πρέπει να επεκταθεί και αλλού. Δηλαδή, τι να πούμε σε Δημάρχους που είναι εκλεγμένοι 20 χρόνια; Να μπει ένα όριο, στην περιφέρεια υπήρχε στο δεύτερο βαθμό. Στον Πρόεδρο Δημοκρατίας υπάρχει. Ας πάει και στους Βουλευτές τότε ένα όριο, που εμείς, το λέμε και ως Ελληνική Λύση. Δηλαδή ή περιορισμό θητειών θα κάνεις και θα το συζητήσουμε, αλλά το όριο ηλικίας δεν ορίζει απαραιτήτως την ικανότητα, εκτός και αν κάνεις μια έντονη σωματική άσκηση ή δεν έχει σώας τας φρένας. Ο άλλος μπορεί να είναι ικανός. Θα του πεις ότι επειδή συμπλήρωσες τα 71 χρόνια; Ακούω παράπονα από τα άτομα με αναπηρία, γιατί εκεί αυξήσατε κατά τρία χρόνια το όριο ηλικίας; Εξυπηρετεί κάτι; Γιατί έχει πάει από τα 71 στα 74; Γιατί το κάνετε αυτό; Αλλού το κάνετε 71 και το αυξάνετε συν τρία χρόνια. Είναι ένα ερώτημα που θέλει απάντηση.

Σε ότι αφορά τις γενικές συνελεύσεις, για τις ομοσπονδίες λέτε ότι θα εκπροσωπούνται μόνο από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Γιατί να γίνεται αυτό; Δηλαδή, υπάρχει σωματείο που έχει άλλα 20 τμήματα. Δεν θα εκπροσωπηθεί αυτό; Κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο κ.τ.λ.. Δηλαδή, εκεί δεν θα είναι ο έφορος του αθλήματος να μπορέσει να πει την άποψή του σε μία γενική συνέλευση; Τον αποκλείουμε αυτόν; Δεν θα εκφράσει τις θέσεις του;

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τι δεν πήγε καλά και αλλάζουμε τη σύνθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής; Ξέρετε ακούστηκε και άκουσα και τις απαντήσεις σας, όπως και από τους προλαλήσαντες εκπροσώπους και είναι σεβαστές οι απόψεις τους με βάση την ιδεολογική τους πλεύση. Σας έβαλαν το ερώτημα για την εργαλειοποίηση των Ολυμπιονικών. Ο Ολυμπιονίκης που φέρνει το μετάλλιο και πραγματικά μας πιάνει ρίγος, αλλά δεν μπορείς αυτήν τη στιγμή να στέλνεις στους Βουλευτές, ως Υπουργείο, ένα βίντεο με τους Ολυμπιονίκες κι εγώ θα σας πω κάτι, φέρτε ένα δεύτερο βίντεο να δείχνει τους γονείς τι ζόρι τραβάνε για να πάνε τα παιδιά τους να αθληθούν και να κάνουν πρωταθλητισμό.

Φέρτε ανθρώπους από ένα προπονητικό κέντρο να μιλήσουν για τις άθλιες εγκαταστάσεις, που δεν θέλει πολλά λεφτά, θέλει βούληση εκεί. Να έχουμε και ένα τέτοιο βίντεο για να καταγράψουμε, να σκιαγραφήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, το τι βιώνει ένας φροντιστής, ένας αθλητής, όπου πάει στα γυμναστήρια και στάζει η σκεπή, κρύο το χειμώνα. Φέρτε ένα γονιό που πάει το παιδί του με τα προσωπικά του έξοδα και είναι απομακρυσμένο και το γυμναστήριο, γιατί αυτό το πονάει. Αυτοί οι άνθρωποι το γουστάρουν αυτό που κάνουν. Φέρτε και ένα τέτοιο βίντεο, πέρα από αυτές τις διακρίσεις, για να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, το τι αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωπο. Γιατί δεν προσλαμβάνετε και κάποιος μέντορες, σε ότι αφορά στην Ολυμπιακή Επιτροπή; Μέντορες με εξειδίκευση, με εμπειρία, με γνώση. Να είναι οι σύμβουλοι, να είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Αυτό που είπατε με την αναπηρία, με, κύριε Υπουργέ, ισχύει. Τα ίδια άτομα με αναπηρία θέλουν άλλη σύνθεση με την ελληνική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία λένε «εν ενεργεία Παραολυμπιονίκες». Γιατί το λένε αυτό; Ο άνθρωπος  που είναι παραπληγικός και έχει κινητικά προβλήματα, γυμνάζεται εφόρου ζωής, δεν σταματάει. Αν δεν έχει γερά μπράτσα δεν μπορεί να πάει στο καροτσάκι του, δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, δεν αυτοεξυπηρετείται. Άρα είναι μια άλλη κατηγορία τα άτομα με αναπηρία. Χαρίσματα έχουν στη θέληση, στο μυαλό, αλλά τα άτομα έχουν αναπηρία, έχουν κινητικά προβλήματα, πρέπει να γυμνάζονται. Είναι μια άλλη κατηγορία. Γι’ αυτό, λέμε εκεί «εν ενεργεία Παραολυμπιονίκες».

Οι συνοδοί να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αθλητές στα άτομα με αναπηρία. Ο συνοδός δεν είναι απλά συνοδός, είναι ένα κομμάτι του σώματος του. Είναι ένα κομμάτι δικό του αναπόσπαστο ο συνοδός. Εκεί, καλά κάνατε και τους δίνετε κάποια μπόνους, κάποια εχέγγυα, κάποια κίνητρα, αλλά εκεί θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, διότι, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι. Δεν είναι απλά ο συνοδός στα άτομα με αναπηρία, είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να το δούμε.

Για τον σχολικό αθλητισμό. Διαβάζω μια άλλη έρευνα της κυρίας Άννας Κοκκέβη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Αν θέλεις να κάνεις τομή στον αθλητισμό και να έχει μέλλον, πας στο σχολικό αθλητισμό. Καμία αναφορά δε γίνεται στο νέο νομοσχέδιο για τον σχολικό αθλητισμό. Σε τι βάσεις μπαίνει, πώς θα προάγει αυτό το αθλητικό πνεύμα στους εφήβους για να αγαπήσουν το άθλημα. Δηλαδή, όλοι το ξέρουμε αυτό το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιή» αλλά δεν εφαρμόζεται. Δεν υπάρχουν παρέες. Οι παρέες γίνονται στα σωματεία και τα σωματεία θέλουν στήριξη. Θέλουν ένα δημοκρατικό καθεστώς εκλογής των ανθρώπων.

Μπαίνουν αρκετοί προβληματισμοί και από το ΣΕΓΑΣ και από την Πάλη, που σας έχει κάνει προτάσεις. Ακούσαμε τους φορείς, αλλά εδώ πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί ένα σωματείο. Ακούμε για «σωματεία σφραγίδες». Δεν τα ξέρουμε; Δε μπορούμε να τα ελέγξουμε; . Δεν μπορούμε να δούμε το πόθεν έσχες, ανθρώπων που έκαναν μια πορεία εφόρου ζωής μέσα από το χώρο του αθλητισμού; Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πτώχευσαν. Η χορηγία είναι κάτι ιερό από την αρχαία Ελλάδα. Μην αποτρέπουμε και κάποιους χορηγούς που δίνουν πραγματικά χρήματα, γιατί αγαπούν τον αθλητισμό ή αν θέλετε, γιατί αγαπούν και κάποια άλλα πρόσωπα μέσα από τον αθλητισμό. Είχα την Σωτηρίου στις Σέρρες και την Κορακάκη στη Δράμα.

Τι γίνεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις; Μόνο «δείγματα καρότο» παίρνουμε για να δούμε για την στατικότητα. Τι γίνεται με τα έργα από το 2004; Θα αξιοποιηθούν; Μιλάμε για σωματεία και θα μπορούσαν κάλλιστα να στεγάσουν άλλα σωματεία εκεί ή κάποια που έχουν πρόβλημα εγκατάστασης. Την κυρία Αγγελοπούλου ξέρετε να την βάζετε για το 2021 στην Επιτροπή. Θα λογοδοτήσει για το 2004; Για το πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες και πού πήγαν τα λεφτά; Κάντε κάτι με τις εγκαταστάσεις αυτές, που είναι σε πολλές πόλεις. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, όπου εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά το μητρώο, εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μητρώο. Πρέπει να υπάρχει μία ευταξία, πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε και την αναδρομικότητα και κατά πόσο συνταγματική είναι. Πρέπει να δούμε το 25%. Πρέπει να υπάρχει δημοκρατική εκπροσώπηση, αλλά αν δεν ενισχύσουμε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι τα απλά μέλη, το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Ναι μεν θέλουμε να κάνουμε τομές, αλλά κάτι μετά θα πάει στραβά. Διότι, άτομα που ασχολούνται με αγάπη για τον αθλητισμό αν δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν, να ψηφίσουν και να έχουν κριτική σκέψη, όπως πρέπει να έχουν και να εισακούγεται η φωνή τους, δεν θα προχωρήσει αυτό, διότι, πάλι θα δημιουργήσουμε ένα κατεστημένο. Πρέπει να αφουγκραστούμε το τι λένε οι ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα απλά μέλη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.