Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

EKTAKTO-Φωτεινή Αραμπατζή: Στο Ερρίκος Ντυνάν στενή της συνεργάτιδα για τεστ COVID-19!

Τι έδειξε το αποτέλεσμα

"Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων" Κάντ

...Και η διασφάλιση της υγεία μας, όπως των αγαπημένων μας και της κοινωνικής ομάδας της οποίας αποτελούμε μέρος, χρειάζεται όρια και κανόνες -λόγω της πανδημίας- για να επιτευχθεί. Με σεβασμό στην ατομική ελευθερία και αναφαίρετο δικαίωμα όλων όσοι θέλουν να προστατευτούν και να προστατέψουν όσους αγαπάνε -και όχι μόνο- από τον ιό, που βρίσκεται ως θανατηφόρα "κορώνα" στη ζωή μας τους τελευταίους 7 μήνες, περίπου. Δ.Χ.Π.

Ακολουθεί προσωπική εμπειρία:

Μια θερμομέτρηση, εμφάνισε "δέκατα", που με προβλημάτισαν... Αν και δεν είχα λόγο ανησυχίας, καθώς η υψηλή περιβαλλοντική μεσημεριανή θερμοκρασία και η γνώση ότι τηρώ τους κανόνες, που έχει προτείνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, θεώρησα ορθό και υπεύθυνο, να υποβληθώ σε τεστ για τον Covid 19.

Το ραντεβού κλείστηκε για την ίδια ημέρα το απόγευμα στην ειδική μονάδα του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν".

Μεσολάβησαν 2 ώρες μέχρι το ραντεβού, ώστε να διενεργηθεί το τεστ, το οποίο χρειάστηκε 20 δευτερόλεπτα για τη λήψη ρινικού δείγματος (και την -αστραπιαία σε διάρκεια- αίσθηση κατάποσης μικρής ποσότητας θαλασσινού νερού και καθόλου επώδυνο, όπως έχω ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς) με τη συνολική διαδικασία να διαρκεί 5 λεπτά (αναφορά ιστορικού συμπτωμάτων και προετοιμασία προστασίας της ιατρού και δικής μου με ρόμπα μιας χρήσης).

"Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε 4-5 ώρες" με ενημέρωσε το ιατρικό προσωπικό και "θα σας σταλεί με email" μου είχε αναφέρει νωρίτερα το διοικητικό προσωπικό της μονάδας Covid 19.

Σε όλη την διαδρομή μέχρι να φτάσω σπίτι, σκεφτόμουν δύο πράγματα:

α) Τι μπορεί να έκανα λάθος στη στάση και συμπεριφορά μου -σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας των ειδικών επιστημόνων-, που θα μπορούσε να δείξει ένα θετικό αποτέλεσμα...;

β) Με πόσους ανθρώπους έχω συναναστραφεί που ενδεχομένως, εάν έχω κορωνοϊό να τον έχω διασπείρει και να τους έχω κολλήσει και τι θα τους πω; "Συγχωρέστε με, δεν κατάφερα να προστατευτώ και να σας προστατέψω θέτοντας σε κίνδυνο εσάς και τον περίγυρό σας”;

Δεν είχα απαντήσεις σε κανένα από τα δύο... Μόνο προσευχόμουν το τεστ να δείξει αρνητικό!

Οι ώρες περνούσαν με δυσκολία, κάθε λίγο κοιτούσα το ρολόι και τα emails μου (εισερχόμενα & ανεπιθύμητα) να δω εάν έχει έρθει η απάντηση... αλλά μάταια... Περασμένα μεσάνυχτα, ποιος θα στείλει τα αποτελέσματα με email...;

Προσπάθησα να κοιμηθώ με τις δύο σκέψεις, που με απασχολούσαν ενώ οδηγούσα από το νοσοκομείο στο σπίτι, να επανέρχονται ξανά και ξανά...

Στην πρώτη, βρήκα απαντήσεις:

•Έκανα λάθος, γιατί δεν ζήτησα από τον κύριο/κυρία, που μπήκε μαζί μου στο ασανσέρ, από επόμενο όροφο, να μην μπει και να περιμένει το επόμενο.

•Έκανα λάθος γιατί στο σουπερ μάρκετ, τα ταμεία είναι το ένα δίπλα στο άλλο και επειδή βιαζόμουν δέχτηκα να εξυπηρετηθώ στο μεσαίο, το οποίο θα έπρεπε να είναι ανενεργό/κλειστό. Γιατί κάποιος μπήκε στο σουπερ μάρκετ και πέρασε από δίπλα μου, έχοντας τη μάσκα στο λαιμό και δεν του ζήτησα να την φορέσει ως μάσκα και όχι ως περιδέραιο. Και που δεν μίλησα όταν γύρω μου "στοιβάζονται" ο ένας πάνω στον άλλο στο μανάβικο, διαδρόμους, είσοδους/εξόδους (και αλλού) γιατί χρειάζονται έναν «αστυνομικό» να τους λέει να μην το κάνουν για λόγους ασφάλειας.

•Έκανα λάθος γιατί άρχισα και πάλι γυμναστήριο και ενω δεν φοράμε μάσκες κατά την προπόνηση, δεν τηρούνται και οι αποστάσεις όταν κυκλοφορούμε από όροφο σε όροφο ή όργανο σε όργανο, που φυσικά ορισμένα είναι ανενεργά (όπως ορίζουν οι οδηγίες) αλλά ανενεργό παραμένει και το μυαλό, που δεν τηρεί τις αποστάσεις αν δεν του το επιβάλλουν!

•Έκανα λάθος γιατί δεν κυκλοφορούσα σε κλειστούς χώρους με προστατευτική μάσκα. Κι ας κρατούσα αποστάσεις κι ας δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Η μόνη «ευπάθεια» μου ήταν να μην με κοροϊδέψουν ή να μην μπορώ να ακούγομαι και να με ακούνε όταν μιλάω.

Ναι, αυτά είναι τα λάθη μου... τα οποία βέβαια δεν θα τα επαναλάβω... Όπως ελπίζω να μην τα κάνει και κανένας άλλος, θέτοντας εμένα και τους αγαπημένους μου σε κίνδυνο...
Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να υπάρχει στην παιδεία μας. Γιατί όταν είμαι υπεύθυνος αυτό αντανακλάται και στο σύνολο του οποίου αποτελώ μέρος... (κοινωνία ονομάζεται αυτό το σύνολο για τους τυχόν «αδαείς») Δεν επιβάλλεται η υπευθυνότητα, καλλιεργείται και αποπνέεται... (μεγάλη σε έκταση κουβέντα)
Η υπευθυνότητα, ο σεβασμός και η προσαρμοστικότητα, πρώτα ωφελεί τους εαυτούς μας και μετέπειτα το σύνολο...

Στην καραντίνα, όλοι ζητούσαμε τις "ζωές", τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες μας, πίσω. Και μόλις τα πήραμε, αρχίσαμε να τα ξοδεύουμε... τα εκθέσαμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο... Είμαι υπέρ του YOLO (you only live once) με βασική προϋπόθεση οι επιλογές μου να συμβαδίζουν με το live (να ζήσω).

Στη δεύτερη σκέψη, τι θα πω στο περιβάλλον μου για την αναστάτωση, που θα μπορούσα να τους έχω προκαλέσει, δεν βρήκα απαντήσεις γιατί δεν είχα δικαιολογία ή ελαφρυντικό.

Μόλις ξημέρωσε άνοιξα τα μάτια και κατευθείαν, έπιασα το κινητό να ψάξω στα εισερχόμενα email… πάλι, καμία απάντηση.

Στις 9.00 π.μ. η αγωνία κορυφώθηκε, όσο πληκτρολογούσα τον προσωπικό κωδικό για να δω τα αποτελέσματα…

Το τεστ, ήταν αρνητικό!
Το «μάθημα», ήταν θετικό!

Υ.Γ. Μην περιμένεις να σε προστατέψουν οι άλλοι σε στοιχειώδη και βασικά ζητήματα της καθημερινότητας σου, όταν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να προφυλαχτείς!

Δ.Χ.Π.

Christina- Despina Patsioka

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.