Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Κώστας Μπούμπας: Η ομιλία του Σερραίου βουλευτή στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε την...


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΥΠ Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση σχετικά με τη σύνταξη της Έκθεσης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και ορισμός εισηγητών».

Κοιτάξτε, νομίζω ότι όλη τη χρονιά συζητήσαμε θέματα ουσιαστικά, θέματα ενδιαφέροντα. Εγώ θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κύριος Χαρίτσης, δηλαδή πρέπει να πάμε στοχευμένα και θα πρέπει να γινόμαστε ενοχλητικοί και προς τα αρμόδια υπουργεία για να έχουμε ένα αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα μέσα από τις συνεδριάσεις για τα θέματα τα οποία έχουμε αναδείξει και έχουμε συζητήσει. Οι εισηγητές προτείνω να είναι πιο συγκεκριμένοι προκειμένου και τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς και οι επαΐοντες γενικότερα να κατανοήσουν το τι προτείνουμε, το τι ζητάμε και πώς μπορούμε να υπερκεράσουμε κάποια εμπόδια προκειμένου να ευοδωθεί το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, στην πρώτη θεματική προτείνω στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού -αν και ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα από τους προλαλήσαντες- ορισμένα έργα που μπορούν να γίνουν και να προσελκύσουν επισκέπτες τα οποία συνάμα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τα περιπατητικά μονοπάτια είναι κάτι που αφορά τις ορεινές περιοχές και θα διευκολύνει την επισκεψιμότητα σε δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές μέσα από κάποιους προορισμούς που πρέπει να σηματοδοτηθούν. Να υπάρχει μία χαρτογράφηση, μια σκιαγράφηση κυρίως στα περιπατητικά μονοπάτια γιατί αυτά θα συνδράμουν πάρα πολύ στο να έχουμε επισκέψεις σε ορεινούς όγκους για να έχουμε τον θαυμασμό της πανίδας και της χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει επίσης στον εναλλακτικό τουρισμό να δώσουμε μία βαρύτητα και σε κάποια απομακρυσμένα μοναστήρια σε ότι αφορά τον εκκλησιαστικό τουρισμό να καταγράψουμε κάποια προβλήματα προκειμένου να είναι ευκολότερη η προσβασιμότητα όπως βέβαια και για κάποια αρχαιοελληνικά μνημεία τα οποία έχουνε ερημοποιηθεί λόγω του δύσβατου. Για παράδειγμα, στο Παγγαίο έχουμε καταπληκτικές ομορφιές μέσα από μια τεράστια βιοποικιλότητα -που και εμείς αν θέλετε ως Ελληνική Λύση δίνουμε μία μεγάλη βαρύτητα στα αρωματικά φυτά και στις εναλλακτικές μορφές- αλλά δεν υπάρχει προσβασιμότητα προκειμένου ο επισκέπτης να δει από κοντά κάποιες ομορφιές της φύσης σε ότι αφορά και τα φυτά και τα βότανα τα οποία βέβαια θα υπάρχει και ένας έλεγχος στην περιοχή.

Τα σπήλαια επίσης είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στις εναλλακτικές μορφές. Τα σπήλαια κυρίως είναι σε ορεινές περιοχές και όχι μόνο. Θα πρέπει να τα δούμε όπως και το φαράγγι. Το φαράγγι προσελκύει κόσμο, αλλά δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες διαδρομές. Σας φέρνω στα μέρη μας, για παράδειγμα το φαράγγι του Αγγίτη το οποίο είναι καταπληκτικό, προσελκύει τουρίστες από διάφορα κράτη όχι μόνο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα μπορούσε να μπούνε σε κάποια προγράμματα προκειμένου επισκέπτης -από κάποια παρατηρητήρια εντός εισαγωγικών κιόσκια όπως τα λέμε- να μπορεί να δει και να θαυμάσει το φαράγγι ή να γίνει και το ράφτινγκ όπως λέγεται και κάποιες άλλες δράσεις.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα που μιλάμε για την αγροτική περιοχή παύλα κτηνοτροφία θα βάλω εγώ. Υπάρχουν κάποιες φυλές ζώων, αιγοπροβάτων κυρίως, εμείς για παράδειγμα σε πεδινές περιοχές στις Σέρρες έχουμε τη βουβαλοτροφία πέριξ της λίμνης Κερκίνης, αλλά αν μιλάμε για ορεινές περιοχές υπάρχουν σπάνιες φυλές ζώων και κάποια τυροκομεία τα οποία προσπαθούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Μικρά είναι αυτά τα τυροκομεία, δεν είναι γνωστά από τις γαλακτοβιομηχανίες. Θα πρέπει ίσως ενδεχομένως να μιλήσουμε με κάποιους κτηνοτρόφους και αγρότες κυρίως τυροκόμους από πλευράς της κτηνοτροφίας.

Τώρα σε ότι αφορά τους αγρότες, εδώ πρέπει να δώσουμε μία βαρύτητα στις μονοκαλλιέργειες. Στις ορεινές περιοχές -το ξέρετε- υπάρχει μονοκαλλιέργεια. Για παράδειγμα στα ορεινά των νομών Σερρών και Δράμας μονοκαλλιέργεια είναι η πατάτα και οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ένα συσκευαστήριο για να έχουν ένα μάρκετινγκ προϊόντος. Πρέπει να δούμε αυτά τα μικρά συνεταιριστικά συσκευασία σε περιοχές που εξ’ ανάγκης είναι μονοκαλλιέργεια και από τη στιγμή που είναι μονοκαλλιέργεια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, άρα πρέπει να επενδύσουν προς αυτό.

Σε ότι αφορά τα νησιά θα πρέπει να ενοχλήσουμε τα υπουργεία για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά ταμιευτήρες βρόχινου νερού. Υπάρχουν νησιά στα οποία είναι το γνωστό πρόβλημα της λειψυδρίας. Αν κατασκευαστούν ταμιευτήρες νερού θα επιλύσουν σημαντικό πρόβλημα, σίγουρα στην ύδρευση και στην άρδευση κάποιων χωραφιών σε δύσκολες περιοχές. Και εδώ είναι καλό να ζητήσουμε τα νησιά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων να χαίρουν μιας προνομιακής μεταχείρισης, διότι πρέπει να κρατήσουμε τους νησιώτες, τον γηγενή πληθυσμό εκεί. Είναι νησιά που δεν είναι τόσο γνωστά, δεν είναι φημισμένα για τον τουρισμό, άρα πρέπει να είναι σε μια ειδική κατηγορία. Όπως οι ορεινές περιοχές που είναι δυσπρόσιτες με μικρό πληθυσμό, έτσι και στα νησιά κάτω των 2.000 κατοίκων να μπορούν να έχουν τα εχέγγυα οι άνθρωποι να μείνουν στην περιοχή.

Η τρίτη θεματική ενότητα που βάζετε κυρία Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είχαμε μιλήσει για την γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από την Επιτροπή. Υπάρχουν στοιχεία και έρευνες, που δείχνουν ότι η γυναίκα επιχειρηματίας βάλλεται. Να το πω ανοιχτά και ευθαρσώς, είναι μια κακή νοοτροπία σε κάποιες περιοχές απομακρυσμένες, απέναντι στις σχέσεις με τον άνδρα, αν θέλετε,  τις βλέπουν λίγο όχι καχύποπτα, θα έλεγα «ειρωνικά», αλλά δεν το θέτω ότι  είναι γενικό το φαινόμενο. Σήμερα υπάρχουν γυναίκες, που κρατούν το παραδοσιακό μπακάλικο στο χωριό. Αυτές κρατούν και το καφενείο. Πρέπει να το δούμε, λόγω και της υγειονομικής κρίσης, θα έχουμε και λίγο γκρίνια στις μικρές κοινωνίες. Θα πρέπει να το συζητήσουμε γιατί έχει να κάνει και με την ψυχοσύνθεση των γυναικών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εκεί όμως θα πρέπει να δούμε τους μικρούς συνεταιρισμούς με παραδοσιακά προϊόντα, να στηρίξουμε όμως και κάποιες παραδοσιακές σχολές, όπως υφαντά, κεραμική που οι γυναίκες το κρατούν και αυτό. Και τα λαογραφικά μουσεία, απανταχού της Ελλάδος, γυναίκες τα κρατούν, δεν ασχολούνται οι άνδρες. Οι άνδρες πάνε στη βουλή του χωριού, που είναι το καφενείο και καλά κάνουν. Αλλά οι γυναίκες, τρέξε να καθαρίσεις το σπίτι, τρέξε στο καφενείο γιατί αυτές σερβίρουν, τρέξε στο λαογραφικό μουσείο το απόγευμα γιατί πρέπει να το διατηρήσουμε, τρέξε και στις σχολές να μάθουν τα κεντήματα και τα υφαντά στα νέα κορίτσια, όσα έχουν μείνει στην περιοχή. Άρα, λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε με κάποια λαογραφικά μουσεία, πολιτιστικούς συλλόγους και σχολές κεραμικής και  υφαντών, για να δούμε τι γίνεται, για να μείνουν αυτές οι γυναίκες εκεί.  Ξέρετε, θα έχουν και τη χαρά της δημιουργίας της προσφοράς, οπότε λίγο πρέπει να το δούμε απέναντι στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Τα στοιχεία λένε ότι όταν μια γυναίκα κρατάει  μια επιχείρηση, είναι πιο δημοκρατική από τον άνδρα, πιο δημοκρατική στις σχέσεις με το προσωπικό που διευθύνει, με τον τρόπο διακίνησης. Σίγουρα, υπάρχουν ικανότατοι  άνδρες επιχειρηματίες, αλλά εδώ πρέπει να κρατήσουμε τη γυναίκα. Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει 100 άνδρες κάνουν ένα στρατόπεδο, μια γυναίκα κάνει ένα σπίτι. Άρα, λοιπόν, πρέπει να το δούμε το θέμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.