Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Λευτέρης Αβραμάκης: «Τα επιδικασθέντα στους συνταξιούχους αναδρομικά πρέπει να γίνουν κύριο μέλημα της Κυβέρνησης»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ

– Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που νομοθετήθηκαν τα έτη 2012 – 2013, την καταβολή αναδρομικών και τις σχετικές δηλώσεις Βρούτση , δήλωσε:

«Έχει εκδοθεί, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας και σχετικά δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του ΕΦΚΑ για τη συνταγματικότητα του μνημονιακού Νόμου Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε το 2012 και επέβαλλε περικοπές στις συντάξεις. Το ΣτΕ, λοιπόν, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές και δικαίωσε κατά τον τρόπο αυτό χιλιάδες συνταξιούχους, μόνο όμως για το χρονικό διάστημα από Ιούνιο του 2015 έως και Μάιο του 2016, χορηγώντας αναδρομική ισχύ στην απόφαση για όσους έχουν ασκήσει αγωγή για το διάστημα αυτό μέχρι και την 14η Ιουλίου του 2020. Η απόφαση αυτή φαίνεται να αναγνωρίζει δικαίωμα λήψεις αναδρομικά των ποσών που έχουν περικοπεί σε λιγότερο από 250.000 συνταξιούχους, εξαιρώντας τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το διάστημα από την ψήφιση του Ν.4387/2016 και μετά, καθώς ο νόμος αυτός «θεράπευσε» τη σχετική αντισυνταγματικότητα.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού της, κου Βρούτση, εμφανίστηκε μουδιασμένη ως προς την εκτέλεση της απόφασης και την καταβολή των αναδρομικών. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε πως θα συνεκτιμήσει για την καταβολή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας , τις δυνατότητες και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Έστειλε έτσι ένα μήνυμα αποθάρρυνσης προς όλους τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους, που είτε δικαιώθηκαν άμεσα είτε αναμένουν την έκδοση σχετικής απόφασης για αγωγή που έχουν ήδη ασκήσει.

Δηλώσεις τέτοιου είδους, όμως, αποτελούν πρόκληση για κάθε πολίτη που είδε τη σύνταξη του να πετσοκόβεται και το εισόδημά του να μειώνεται σημαντικά, όταν σήμερα η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε ΜΜΕ και γαλάζιους υποστηρικτές για την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της. Δείχνει με τον τρόπο αυτό πως δεν ανήκει στις προτεραιότητες της όποιας προστατευτικής της πολιτικής μια από τις πιο αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού, οι συνταξιούχοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τα χρήματα της σύνταξης. Πως μέσα στο προστατευτικό της πλέγμα χωράει μόνο η εγχώρια κοινωνική ελίτ.

Η άμεση καταβολή των επιδικασθέντων πρέπει να αποτελέσει, λοιπόν, κύριο μέλημα της κυβέρνησης. Όπως, σε επόμενη φάση, η καταβολή τόσο των ποσών που έχουν περικοπεί από τις συντάξεις του Δημοσίου, όσο και  από τις επικουρικές. Ώστε να επέλθει η δικαίωση όλων των πληττόμενων κατά την μνημονιακή περίοδο. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία με την επερχόμενη ύφεση να προβλέπεται σε ιστορικά ύψη είναι αδιαμφισβήτητη ανάγκη η στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων, η ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, του αγροτικού κόσμου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και των συνταξιούχων. Για να ενισχυθεί ο κοινωνικός ιστός και να αντέξει στην επέλαση της κρίσης, που φαίνεται προ των πυλών. Για να μπορέσει να κρατήσει όρθια την οικονομία.»

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.