Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: Επίκαιρη ερώτηση για σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας

OMIΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. Οικονόμου με θέμα: «Επείγουσα η πρόσληψη προσωπικού φυλάκων στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας».

Κύριε Υπουργέ, είναι ένα θέμα το οποίο καίει πραγματικά την τοπική κοινωνία αλλά και όλη την Ελλάδα, αν μιλάμε για μία ευταξία και μία ορθή λειτουργία σε ό,τι αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα, τις φυλακές. Το πρόβλημα στη Νιγρίτα είναι διαχρονικό, είναι από το 2010. Δεν βγήκε ποτέ προκήρυξη για να στελεχωθούν οι φυλακές της Νιγρίτας, όπου κάθε πτέρυγα που γινόταν από το 2010, παρά τις υποσχέσεις για εντοπιότητα και το κριτήριο που θα εφαρμοστεί, γιατί οι τοπικές κοινωνίες -και ως δημοσιογράφος τότε το ενθυμούμαι- είχαν αντιδράσεις, αλλά τελικά επείσθησαν και, για να έχουμε το κριτήριο της εντοπιότητας, δεν εφαρμόστηκε.

Στην αρχή πήραμε δέκα σωφρονιστικούς υπαλλήλους, μετά άλλους δέκα, δηλαδή μπαλώναμε, προκειμένου σήμερα οι φυλακές να χρειάζονται περίπου διακόσια πενήντα οκτώ άτομα για να είναι στελεχωμένες και να μπορούν να διοικηθούν. Έχουν μόλις εκατόν πενήντα.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική φρουρά, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ενώ πρέπει να είναι ενενήντα οκτώ άτομα, είναι μόλις εξήντα τέσσερα και μάλιστα -και τότε νομίζω ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- έγινε η μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι επανήλθαν πίσω, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατί θα φύγουν κι άλλοι οι οποίοι θα γυρίσουν πίσω στην αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τη δημοτική αστυνομία. Πρέπει να σας πω παράλληλα, κύριε Υπουργέ, ότι κάνει και εργασίες μεταγωγών η εξωτερική φρουρά, κάτι που δεν κάνει η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και με άλλες υποχρεώσεις.

Επίσης, μπαίνει το ερώτημα με αφορμή τις φυλακές στον Νικηφόρο της Δράμας. Είναι φυλακές νέου τύπου, ομοιότυπες με τις φυλακές των Σερρών. Εκεί, απ’ ό,τι φαίνεται, στην αρχή λέγατε για κάποιες προσλήψεις μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Τελικά θα γίνει με εποπτεία του ΑΣΕΠ. Γιατί άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στη Δράμα; Δεν πρέπει να γίνει προκήρυξη και για τις φυλακές της Νιγρίτας; Με την προκήρυξη που θα κάνετε στη Δράμα θα υπάρχει συνάμα και προκήρυξη για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις σε όλες τις φυλακές ανά την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη Νιγρίτα, όπου το πρόβλημα λιμνάζει και διογκώνεται; Θα υπάρχει μέριμνα ενδεχομένως για τους δεκαπέντε έμπειρους σωφρονιστικούς σήμερα υπαλλήλους εξωτερικής φρουράς από τις φυλακές της Νιγρίτας που θα μεταφερθούν στη Δράμα; Υπάρχει στα σχέδιά σας, μέχρι να βγει η προκήρυξη, να πάμε σε υποχρεωτική μετακίνηση από άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, για να υπάρχει μία ισομερής κατανομή θέσεων, για να είναι στελεχωμένες οι φυλακές της Νιγρίτας; Είναι στα σχέδιά σας;

Σήμερα μιλάμε για επτακόσιους και πλέον κρατούμενους, βαρυποινίτες. Βλέπετε τι γίνεται σε φυλακές. Για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, μεταξύ αυτών και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, απ’ ό,τι είναι στα σχέδιά σας, έχουμε εκατόν πενήντα όλους κι όλους, άρα περισσεύουν περίπου εκατό κρατούμενοι, οι οποίοι πρέπει να μπουν στο πάτωμα. Με συγχωρείτε πολύ, αλλά με ποια ψυχολογία να λειτουργήσουν οι άνθρωποι και δη η εξωτερική φρουρά στις φυλακές της Νιγρίτας, όταν το προσωπικό δεν επαρκεί και συνάμα επιβαρύνονται και με τις μεταγωγές; Είναι λοιπόν στα σχέδιά σας να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ισότιμα, όπως και στις φυλακές στη Δράμα;

Κύριε Υπουργέ, μιλάτε γι’ αυτά τα τριάντα τέσσερα άτομα. Μιλάμε για ενενήντα οκτώ άτομα. Αυτό τουλάχιστον χρειάζεται η εξωτερική φρουρά, όπου υπάρχουν πολλοί πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι θα επιστρέψουν. Δεν ξέρω αν είναι πανάκεια αυτά τα τριάντα τέσσερα άτομα. Δεν είναι, διότι το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Προτίθεστε να βγει ειδική προκήρυξη πέρα από την 6Κ/2018 που είπατε και για τις φυλακές της Νιγρίτας, όπως έγινε στη Δράμα; Στη Δράμα υπάρχει ένα καλύτερο οργανόγραμμα. Μιλάτε για διακόσιες πενήντα οκτώ προσλήψεις. Είναι περίπου η ίδια δυναμική. Πέντε πτέρυγες υπάρχουν και στις φυλακές της Νιγρίτας. Οπότε το δυναμικό είναι περίπου για εξακόσιους κρατούμενους. Άρα, χρειάζεται ο ίδιος αριθμός στις φυλακές της Νιγρίτας.

Αυτή τη στιγμή, αντί για διακόσιους πενήντα οκτώ στη Νιγρίτα, που οι φυλακές έγιναν το 2010 -έφτασε η τοπική κοινωνία να λέει ότι με τις φυλακές θα έρθει η ανάπτυξη για να λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα, δυστυχώς, εκεί φτάσαμε- είναι εκατόν πενήντα. Άρα, μιλάμε για έλλειψη εκατό ατόμων. Το να έρθουν τα τριάντα τέσσερα άτομα που λέτε στην εξωτερική φρουρά είναι κάτι. Το θέμα είναι όμως ότι δεν επουλώνει την πληγή, γιατί θα συνεχίσουν να φεύγουν κι άλλοι που θα επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία. Άρα, δεν θα συμπληρωθούν τα ενενήντα οκτώ άτομα. Εν μέρει, θα επιλύσουν το πρόβλημα, διότι επιβαρύνεται η εξωτερική φρουρά της Νιγρίτας τη μεταγωγή στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν κάνουν οι φύλακες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ενδεχομένως απ’ αυτό να τους απαλλάξει.

Το πρόβλημα, όμως, θα διαιωνίζεται σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνόμων που πήγαν στα σωφρονιστικά καταστήματα και πρέπει να επιστρέψουν. Και ενδεχομένως, είναι άλλα άτομα με εμπειρία. Διότι στις φυλακές της Δράμας ενδεχομένως να το υπερκεράσουμε αυτό το ποσοστό, γιατί χρειάζεται και εμπειρία για να λειτουργήσουν οι φυλακές, αφού θα είναι δοκιμαστικά για ένα χρονικό διάστημα. Οπότε, μη φτάσουμε να είναι πάλι η προσπάθεια σισύφειος για τις φυλακές της Νιγρίτας. Δεν θα επαρκεί πάλι το προσωπικό ούτε για την εξωτερική φρουρά. Με τα εκατόν πενήντα άτομα, όμως, για επτακόσιους και πλέον κρατούμενους όταν πρέπει να είναι εξακόσιοι οι κρατούμενοι και είναι υπεράριθμοι -και μιλάμε και για βαρυποινίτες- αντιλαμβάνεστε ότι η ψυχολογία δεν είναι η κατάλληλη.

Η εξωτερική φρουρά πρέπει να είναι επί ώρες σε συγκεκριμένα σημεία και να φυλάττει το σωφρονιστικό κατάστημα. Δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες όταν υπάρχουν ελλείψεις. Τι θα γίνει με τις άδειες; Για να μην βάλω και την παράμετρο εξοπλισμού στις φυλακές που θα έπρεπε να υπάρχει αυτό.

Το θέμα είναι να επιλυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα, δηλαδή να βγει μια προκήρυξη εκ νέου που να μιλάει για οργανικές θέσεις και κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο επιλεκτικά σε κάποιες φυλακές, για να υπάρχει η αποσυμφόρηση που είναι στα σχέδιά σας –και ορθά είναι- για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα ούτε για τριτοκοσμικές συνθήκες στις φυλακές που αντικατοπτρίζουν την εικόνα της χώρας, αλλά και για να μπορούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ειδικά η εξωτερική φρουρά να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τον απαραίτητο αριθμό στελεχών.

 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.