Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Λευτέρης Αβραμάκης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό – Να ακυρώσει η κυβέρνηση το σχέδιο της για την ΕΥΔΑΠ»

Να αποκαλύψει το σχέδιό της για τα νερά της χώρας καλούν τριάντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αβραμάκη, την κυβέρνηση καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7588/22.06.2020). Αφορμή για την κατάθεση της ερώτηση στάθηκε η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών του πρωτογενούς αιτήματος πρόσληψης τριών συμβούλων, ενός τεχνικού, ενός νομικού και ενός οικονομολόγου, οι οποίοι θα προετοιμάσουν διαγωνισμό για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο έργο της διαχείρισης και συντήρησης του εξωτερικού δικτύου υδροδότησης της Αθήνας. Οι τρεις συμβάσεις για την προετοιμασία του διαγωνισμού θα κοστίσουν περισσότερα από 500 χιλιάδες €.

Οι Βουλευτές κατακρίνουν την κυβέρνηση για την πολιτική της απόφαση να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός δημοσίου αγαθού, ξεκινώντας από υπηρεσίες που προσφέρονται με επάρκεια και αξιοπιστία από την ΕΥΔΑΠ, όπως και αντίστοιχα από τις ΔΕΥΑ. Δεδομένου ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και οι λοιπές ΔΕΥΑ έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση και τη συντήρηση των εξωτερικών δικτύων υδροδότησης και στην περίπτωση που απαιτούνται πιο εξειδικευμένες εργασίες μπορούν πάντα να προκηρύξουν διαγωνισμούς, με χαμηλότερο και εφάπαξ κόστος εργασιών, αποτελεί ερώτημα για ποιους συγκεκριμένους λόγους, η κυβέρνηση επιλέγει να παραχωρήσει σε ιδιώτες υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημόσιες επιχειρήσεις. Αναπόφευκτα, η είσοδος των ιδιωτών θα επιφέρει σταδιακή αύξηση των τιμολογίων που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.

Οι Βουλευτές επίσης καταρρίπτουν το επιχείρημα της δήθεν αδυναμίας συμφωνίας μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων, καθώς η σύναψη σύμβασης ήταν στο στάδιο των υπογραφών την περίοδο διενέργειας των εθνικών εκλογών και κατά συνέπεια υπήρξε πολιτική παρέμβαση προκειμένου να μην υπογραφεί τελικά η συγκεκριμένη σύμβαση και να επιλεγεί η πραγματοποίηση ΣΔΙΤ.  

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:  

«Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει τη σταδιακή μεταβίβαση κρίσιμων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους καθώς είναι η αρχή μόνο για τη μεταβίβαση του δημόσιου αγαθού του νερού σε χέρια ιδιωτών. Εάν επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι θέμα χρόνου η υποβάθμιση συνολικά των νερών και η αύξηση του κόστους ύδρευσης και αποχέτευσης για όλους. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει το θέμα στη Βουλή ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί το πλήρες σχέδιο της. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται για να υδροδοτούνται τα νοικοκυριά απρόσκοπτα με ποιοτικό νερό πρέπει να παρέχονται από το κράτος. Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιχείρησαν τέτοιου τύπου ιδιωτικοποιήσεις και οι συνέπειες που κλήθηκαν να διαχειριστούν έπρεπε να αποτρέψουν τη κυβέρνηση από αυτές τις πολιτικές. Σε μια περίοδο που σε όλο το κόσμο αναγνωρίζεται η αξία του κράτους και η αναγκαιότητα κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο δημόσιο έλεγχο, η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα επιχειρεί ιδιωτικοποιήσεις από την πίσω πόρτα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως ακόμα και όταν ο νεοφιλελευθερισμός καταρρέει παντού με πάταγο».

Οι Βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι Αβραμάκης Ελευθέριος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζαχαριάδης Κώστας, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασσιμάτη Νίνα, Λάππας Σπύρος, Μαμουλάκης Χάρης, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαηλιού Γιώργος, Παπαχριστόπουλος Θανάσης, Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), Ραγκούσης Γιάννης, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Συρμαλένιος Νίκος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζάκρη Θεοδώρα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γιώργος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος.  

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.