Πολιτικη

Σέρρες, Λευτέρης Αβραμάκης: «Να προστατευτούν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού»

Είκοσι εννέα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι Βουλευτές διαπιστώνουν πλήρη απουσία μέριμνας για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικά σε ότι αφορά τις οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας ή ζουν στα όρια της φτώχειας, η περίοδος αυτή συνεπάγεται αυξημένα έκτακτα έξοδα, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για το αν μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των νοικοκυριών τους, στοιχεία απαραίτητα για την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Επικαλούνται μάλιστα και τα στοιχεία του ΟΑΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 12,9 % των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 55,4% των Ελλήνων χαρακτηρίζονται οικονομικά ευάλωτοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διάθεση των περιορισμένων εισοδημάτων τους για την λήψη των αναγκαίων προληπτικών υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς της νόσου, σε συνδυασμό και με τα προβλήματα που δημιουργούνται αναπόφευκτα στις εργασιακές σχέσεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κάλυψη των βασικών αναγκών σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υπέρ των οικονομικά ευάλωτων πολιτών προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεσή τους με ρεύμα και νερό αλλά και η κάλυψη των βασικών τους αναγκών σε όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς κ.κ. Υπουργούς

- Οικονομικών

-Υγείας

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Ανάπτυξης & Επενδύσεων

-Υποδομών & Μεταφορών

 

 

Θέμα: «Προστασία από τον Κορωνοϊό των ευάλωτων οικονομικά ομάδων»

 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές ανατροπές και πληθώρα προβλημάτων στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Όμως, ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τις ευάλωτες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμα πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι η έγνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους και κυρίως για εκείνα τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες ή στερούνται βασικών αγαθών, όπως το νερό, το ρεύμα, το φυσικό αέριο κλπ. Η  αποστέρηση όλων αυτών προκαλεί αδυναμία τήρησης των κανόνων υγιεινής, με όποιες συνέπειες θα μπορούσαν να υπάρξουν για την υγεία των ίδιων και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Πολλά νοικοκυριά- ακόμα και εκείνα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού και ρύθμισης οφειλών- κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, καθώς δεν έχει εξαγγελθεί κάποιο σχετικό μέτρο, έστω και για προσωρινό πάγωμα διακοπών ηλεκτροδοτήσεων ή και υδροδοτήσεων λόγω χρεών.

Όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εθελοντική οργάνωση «Εύνοια», η οποία  δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στηρίζει περισσότερες από 600 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας: το 80% των οικογενειών αυτών έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς ρεύμα.  Στις οικογένειες αυτές υπάρχουν παιδιά, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και άτομα μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι  αποτελούν ευπαθείς ομάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία προκύπτει ότι το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς αγγίζει το 68,3%. Εξ αυτών, το 12,9% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 55,4% χαρακτηρίζονται ως οικονομικά ευάλωτοι.

Επειδή, η προστασία της δημόσιας υγείας, ιδίως σε περιόδους έξαρσης επιδημιών που απειλούν τον πληθυσμό είναι χρέος της Πολιτείας  και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Επειδή  είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η εξασφάλιση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό, ιδίως σε περιόδους όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και τα μέτρα υγιεινής είναι αναγκαία για όλους τους πολίτες.

Επειδή στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ουδεμία σχετική πρόβλεψη ή δέσμευση υπάρχει.

Επειδή, συχνά η καταβολή των επιδομάτων ένδειας που χρησιμοποιούνται για την

εξόφληση μέρους αυτών των λογαριασμών καθυστερεί προκαλώντας φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στις οικογένειες αυτές.

Επειδή, η λήψη μέτρων για την προστασία των ευάλωτων αυτών ομάδων  ενδυναμώνει την κοινωνική  συνοχή και ευημερία, διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και αποτελεί πυλώνα για το κοινωνικό κράτος δικαίου.


Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την εξασφάλιση βασικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα σε  άπορες οικογένειες και νοικοκυριά που ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, ιδίως σε μια περίοδο  όπου η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

 Αθανασίου Αθανάσιος

Βαρδάκης Σωκράτης

 Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

 Ζουράρις Κωνσταντίνος

 Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

 Κασιμάτη Ειρήνη

 Καφαντάρη Χαρά

 Λάππας Σπυρίδων

 Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

 Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 Παπανάτσιου Αικατερίνη

 Πούλου Παναγιώτα

 Ραγκούσης Ιωάννης

 Σαρακιώτης Ιωάννης

 Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

 Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 Φάμελλος Σωκράτης

 Χρηστίδου Ραλλία

 Ψυχογιός Γεώργιος

 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.