Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Κώστας Μπούμπας: Ερωτήσεις του Σερραίου βουλευτή για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής, την ενίσχυση του διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα και την πρόληψη του κορονοϊού

Δείτε τα κείμενα των ερωτήσεων που κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης»:

ΑΘΗΝΑ 27/02/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  κ. ΧρυσοχοΪδη

ΘΕΜΑ: «AΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της υλοποίησης της «Αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος», επιτακτική είναι η ανάγκη επισήμανσης των Τοπικών προβλημάτων του Νομού Σερρών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Σερρών, εδώ και δεκαετίες, φροντίζει για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών, στον χώρο ευθύνης της.

Από την ίδρυση της μέχρι τις μέρες μας όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, επιβάλλοντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι αξιόμαχη και αποτελεσματική στο μέλλον.

Ειδικότερα προτείνεται:

1) Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, σε Πυροσβεστικό Σταθμό Α΄ Τάξης και εύρεση χρηματοδότησης για την

ανέγερσης νέου κτηρίου σε υπάρχον οικόπεδο ιδιοκτησίας του Πυροσβεστικού Σώματος (πίσω από το supermarket ΑΒ Βασιλόπουλου.)

2) Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σιδηροκάστρου, Νιγρίτας, Άνω Ποροίων, Ροδολίβους, Νέας Ζίχνης σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς Δ΄ Τάξης.

3) Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου Εθνικών Οδών (Εγνατία Οδός), στον κόμβο των Νέων Κερδυλίων. 

Λόγοι που επιβάλουν την Αναβάθμιση.

 • Ραγδαία αύξηση της διακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό Δίκτυο του Νομού, την τελευταία δεκαετία, με προοπτική υπερδιπλασιασμού των αριθμών. Το οδικός δίκτυο του τόπου είναι πλέον, κομβικής σημασίας, ενώνοντας θάλασσα και στεριά, στην ευρύτερης περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Νομός Σερρών, αναβαθμίστηκε τουριστικά (Λόφος Καστά-Αμφίπολη).
 • Σημαντικός κόμβος μεταφοράς ενέργειας, με προγραμματισμένη αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον.
 • Η Κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με μεγάλο δασικό όγκο, τα επόμενα χρόνια θα θέσει σε κίνδυνο την χλωρίδα και πανίδα του τόπου σύμφωνα με τις μελέτες και κατ' επέκταση τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πλούτο.
 • Τεράστιος χώρος ευθύνης, με μεγάλες αποστάσεις.
 • Εθνικά Σύνορα, σημαντική πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
 • Εξασφάλιση θέσεων εργασίας, σε μόνιμο και εποχικό

Απόρροια όλων των προαναφερθέντων αναβαθμίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα είναι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη , περισσότερες θέσεις εργασίας , πόλος έλξης επιχειρήσεων και φυσικά οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Σερρών, όλα αυτά τα χρόνια εγγυήθηκε την διαχείριση μεγάλων φυσικών και βιομηχανικών καταστροφών. Συμβάντα όπως, οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Κεφαλοχωρίου, του Λαϊλιά και του Όρβυλου το καλοκαίρι του 2000, η μεγάλη φωτιά της εταιρίας ΚΡΙ-ΚΡΙ τα Χριστούγεννα του 2013 και του εργοστάσιου ζαχαροπλαστικής στο Σιδηρόκαστρο τον Απρίλιο του 2019, αλλά και το πολύνεκρο περιστατικό με τον εκτροχιασμό τραίνου στο Χρυσό Σερρών τον Φεβρουάριο του 2006 και την ανατροπή λεωφορείου με μαθητές στην Αγγίστα, τον Μάιο του 2017, αναδεικνύουν την σοβαρότητα του θέματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αναβαθμίσετε την Πυροσβεστική υπηρεσία των Σερρών όλες τις ως άνω αιτιάσεις και επισημάνσεις ;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπούμπας
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ, 03/03/2020

Του Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα κατά τη θερινή περίοδο .»

Κύριε Υπουργέ,

Αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός εκατομμυρίων τουριστών κατά την θερινή περίοδο. Όπως πληροφορούμαστε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών λόγω της υπέρμετρης διέλευσης εκατομμυρίων τουριστών κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη ενίσχυσης των παραθαλάσσιων – τουριστικών περιοχών με αστυνομικό προσωπικό. Άλλωστε εξαιτίας του αυξημένου τουρισμού το καλοκαίρι γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών – επισκεπτών παραθαλάσσιων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας , εισέρχεται στη Χώρα μας οδικώς με ιδιόκτητα οχήματα ή λεωφορεία μέσω του συνοριακού σταθμού και διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Αδιάψευστος μάρτυρας των προλεχθέντων είναι τα στατιστικά στοιχεία διελεύσεων οχημάτων από το σταθμό διοδίων Προμαχώνα από την έναρξη λειτουργίας τους ( μέσα Ιουλίου 2016) έως και σήμερα. Η ποσοστιαία αύξηση  αγγίζει το 250% εισόδου και εξόδου στη χώρα μας των επιβατικών αυτοκινήτων και λεωφορείων μέσω του Προμαχώνα κατά τους μήνες Μάϊο – Σεπτέμβριο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την ορθή λειτουργία του Τ.Δ.Ε. Προμαχώνα και την εξυπηρέτηση των πολιτών-τουριστών προτείνονται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών τα ακόλoυθα :

 • Η ενίσχυση με αποσπάσεις του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα κατά τη θερινή  περίοδο ( Μάϊο – Σεπτέμβριο)  από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας , όπως προβλέπεται για αεροδρόμια και άλλες τουριστικές περιοχές.
 • Την απεμπλοκή για το ανωτέρω χρονικό διάστημα των συναδέλφων του Τ.Δ.Ε. Προμαχώνα από άλλου είδους εκτέλεσης υπηρεσίας ( ΣΤΕΚ , γήπεδα , μέτρα τάξης , αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 • Σκοπεύετε να αλλάξετε τα όσα ισχύουν ως άνω;
 • Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένω οι Έλληνες αστυνομικοί να μην γίνονται περίγελος και αντικείμενο αρνητικών σχολίων λόγω καθυστέρησης διέλευσης των τουριστών από το σημείο διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα, επειδή αντικειμενικά δεν προλαβαίνουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς , γεγονός το οποίο λειτουργήσει αποτρεπτικά από ενδεχόμενη μελλοντική επίσκεψη τουριστών στη χώρα μας ;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπούμπας
ΑΘΗΝΑ 27/02/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΥΛΟΞΕΝΙΑΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 1. Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων Κορονοϊού στη Κίνα και πλέον στην Ευρώπη.
 2. Καθημερινά εισέρχονται  στην Ελλάδα, από την Ασία χιλιάδες λαθραία  εισερχόμενων πρόσωπα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την προέλευση τους, τον λόγο εισόδους τους, δεν φέρουν έγγραφα πιστοποίησης  της χώρας τους, διότι τα καταστρέφουν με την άφιξή  τους.
 3. Για την πραγματοποίηση των διαδικασιών καταγραφής, ταυτοποίησης και εξακρίβωσης των στοιχείων, τον ιατρικό έλεγχο, τον εντοπισμό ευάλωτων προσώπων, την παροχή ενημέρωσης, ιδίως για τις διαδικασίες διεθνούς ή άλλης μορφής προστασίας και για τις διαδικασίες επιστροφής, καθώς και για την προσωρινή διαμονή των πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, και την περαιτέρω παραπομπή και μετακίνησή τους σε κατάλληλες δομές για την προσωρινή υποδοχή ή φιλοξενία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4375/2016 και του άρθρου 18 του ν. 4540/2018(Α΄91), που τελούν υπό την ευθύνη ή εποπτεία της, καθώς και των Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) του άρθρου 96 του ν. 4368/2016 (Α΄21).
 4. Σε ενδεχόμενο κρούσμα ή ενδεχόμενη έξαρση του Κορονοϊού εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία έρχονται στην Ελλάδα από την Ήπειρο προέλευσης του ιού, ποιες θα είναι η επιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Ελληνική Επικράτεια και στους Έλληνες.  Σίγουρα οι ζοφερότερες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 1. Υπάρχει κάποιο σχέδιο Αντιμετώπισης Έξαρσης του ΚορονοΪου  από την Ελληνική Κυβέρνηση εντός των Δομών;
 2. Επαρκεί ο  αριθμός Ιατρών  στις περιοχές όλων των Δομών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια ώστε να υπάρχει η Ιατρική Κάλυψη;
 3. Υπάρχουν επαρκή - οργανωμένα και λειτουργικά  Ιατρεία και εξεταστήρια  προκειμένου να προληφθεί και να διαγνωστεί η ύπαρξη του Κορονοϊού κατά την είσοδο των παράνομων προσώπων στην Ελλάδα και επίσης εντός των Δομών;
 4. Υπάρχει ουσιαστική πληροφόρηση προς τους Έλληνες Πολίτες για την προστασία τους σε ενδεχόμενη έξαρση του ιού;
 5. Υπάρχει σχεδιασμός ένταξης των δομών σε καραντίνα   σε ενδεχόμενη έξαρση του ιού καθώς σε δομές που εξυπηρετούν χιλιάδες πρόσωπα είναι άκρως επικίνδυνη η μετάδοση του ιού;
 6. Υπάρχει κάποια πτέρυγα αντιμετώπισης του εν λόγω ιού;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπούμπας

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.