Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες: Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με led και εφαρμογές Έξυπνης Πόλης

Το νέο σχεδιασμό, για την αντικατάσταση του δικτύου φωτισμού με λαμπτήρες led, που ακολουθεί τη μεθοδολογία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης(Σ.Ε.Α.), παρουσίασε, την περασμένη Δευτέρα (24/2), ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, στους επικεφαλής των παρατάξεων

του δημοτικού συμβουλίου (Στέφανο Φωτιάδη, Θόδωρο Αραμπατζή, Αριάδνη Παπαφωτίου, Παύλο Φαρμάκη & Αντώνη Γεωργούλα).

Ματαίωση της προηγούμενης διαδικασίας

Μετά την  Ματαίωση της Δημόσιας, Ανοικτής, Διεθνούς, Ηλεκτρονικής  διαδικασίας επιλογής αναδόχου που είχε προκηρύξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη με τίτλο: “Βελτίωση – Ενεργειακή Αναβάθμιση δικτύου φωτισμού με χρήση νέων τεχνολογιών και εξοικονόμηση ενέργειας”, συνολικού προϋπολογισμού 2.945.536,30€, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. (24%), η οποία θα πραγματοποιούνταν με δανεισμό και κρίθηκε ασύμφορη από την νέα Δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης προχώρησε σε μια πρώτη ενημέρωση των επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων πριν έρθει το θέμα στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση.

Ολιστική αντιμετώπιση (φωτισμός + Smart City)

Σύμφωνα με την Δημοτική αρχή προχωρά σε ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του δικτύου φωτισμού, (ενώ με την προηγούμενη σύμβαση γινόταν μερική αναβάθμιση)  με τη χρήση της τεχνολογίας led, αλλά ταυτόχρονα και μιας σειράς έξυπνων εφαρμογών, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων αλλά βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο κ. Χρυσάφης εστίασε στα σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο νέος σχεδιασμός, επισημαίνοντας ότι αποφεύγεται το ρίσκο της λήψης δανείου από το Δήμο Σερρών, ενώ παράλληλα απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης του δικτύου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Ο δήμαρχος Σερρών, σημείωσε, ότι η λήψη δανείου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού φωτισμού, θ’ αποτελούσε μία λανθασμένη ενέργεια.

Οικονομικά πλεονεκτήματα

Με τη νέα διαδικασία η πληρωμή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο θα γίνεται μέσα από τους πόρους που θα εξοικονομούνται μετά την υλοποίηση της επένδυσης και την οποία θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Εστίασε, επίσης, στο γεγονός ότι με την επιλογή του δανεισμού θα αναβαθμίζονταν μόνο το 40% του οδικού φωτισμού του Δήμου Σερρών, ενώ μέσω της Σ.Ε.Α. θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες σε ολόκληρο Δήμο.

Στη ΣΕΑ θα συμπεριλαμβάνονται τηλεέλεγχος και έξυπνες εφαρμογές που εκτός από την επίβλεψη του δικτύου φωτισμού θα προσφέρουν τη δυνατότητα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, υδρομέτρων, κάδων και στάθμευσης.

Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου Σερρών κ. Γιάννη Μιχόπουλο, στην περίπτωση του δανεισμού θα είναι 482.370,54 ευρώ, ενώ σε αυτή της ΣΕΑ θα ανέλθει σε 4.100.000 ευρώ.

Οι αντιδράσεις μετά την ενημέρωση

Ο επικεφαλής  της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Φωτιάδης ανέφερε ότι θα επεξεργασθεί τα δεδομένα με τα μέλη της παράταξής του και θα διαμορφώσουν την τελική τους πρόταση.

Ο κ. Θεόδωρος Αραμπατζής έθεσε το ζήτημα της επικαιροποίησης της μελέτης καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είπε, έχουν τοποθετηθεί από τον ίδιο το Δήμο Σερρών λαμπτήρες τεχνολογίας led.

Σειρά ερωτημάτων έθεσε και η κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη την ενημέρωση που έγινε από το δήμαρχο Σερρών.

Ενώ ο κ.Φαρμάκης είπε πως είναι συμφωνος με την μείωση της κατανάλωσης που προσφέρουν οι λαμπτήρες led, ομως θα πρέπει να εξεταστεί το ποιος αποκομίζει το κέρδος από αυτή τη μείωση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μισιρλής επισήμανε ότι αισθάνεται περήφανος για τη Δημοτική Αρχή γιατί ακολουθεί μια διάφανη διαδικασία δημοσιοποιώντας εκ των προτέρων όλα τα στοιχεία για τη νέα διαδικασία, τόσο στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όσο και στο σύνολο των πολιτών του Δήμου Σερρών.


Η μέθοδος ΣΕΑ/ΣΔΙΤ

Με τη μέθοδο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και ΣΔΙΤ, ο ιδιώτης  αναλαμβάνει το 100% της αρχικής επένδυσης και του ρίσκου, και αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος συνήθως 12ετίας λαμβάνοντας μέρος της  εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνει. Ταυτόχρονα αφήνει στο Δήμο ένα εγγυημένο κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας με παράλληλη 12ετή απαλλαγή του από τα έξοδα συντήρησης τα οποία, επίσης, περνάνε στην ευθύνη του ιδιώτη.

Επιπλέον, κάποια έργα ΣΕΑ περιλαμβάνουν την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία εφαρμογών έξυπνων πόλεων (smart cities), όπως ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, συστήματα έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων,  έξυπνα Parkings, κλπ.

Αυτό το win-win μοντέλο Σύμβασης  φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των κλασικών έργων, τύπου προμήθειας.  Η έλλειψη αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης από πλευράς Δημοτικών Αρχών, η απροθυμία τους  να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους με δάνεια εκατομμυρίων έχοντας το ρίσκο της έντοκης αποπληρωμής καθώς και τα μεγάλα έξοδα συντήρησης σε συνδυασμό με την έλλειψη του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τον αποτελεσματικό  χειρισμό και την λειτουργία εφαρμογών τηλεδιαχείρισης και smart cities, είναι οι βασικοί λόγοι που οι Δήμοι προτιμούν τις ΣΕΑ και ΣΔΙΤ.

 Υψηλά ποσοστά

Πανευρωπαϊκά, στα έργα ΣΕΑ/ΣΔΙΤ,  ο αρχικός προϋπολογισμός υπολογίζεται ως συνάρτηση της προβλεπόμενης ετήσιας εξοικονόμηση ενέργειας επί τα έτη της σύμβασης. Εάν, για παράδειγμα, τα φωτιστικά δρόμου  ενός Δήμου καταναλώνουν 1 εκατομμύριο ευρώ ρεύμα ετησίως, και αυτό το ποσό πρόκειται να μειωθεί μετά την αντικατάσταση κατά 70% , ήτοι 700.000 ευρώ το χρόνο, τότε ο εν δυνάμει προϋπολογισμός αυτόματα ανέρχεται σε 700 χιλιάδες Χ 12 έτη, ήτοι 8,4 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτική εταιρεία που κατεβαίνει στο διαγωνισμό του Δήμου, καλείται στην προσφορά της να διαμοιράζεται αυτό το όφελος (υπό μορφή έκπτωσης) με το Δήμο. Το μέγεθος της έκπτωσης καθορίζει το αναλογούν κέρδος του Δήμου.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, στη χώρα υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να έχουν καθιερωθεί υψηλά ποσοστά οφέλους για τους Δήμους. Στην  Ευρωπαϊκή αγορά, το όφελος του Δήμου κυμαίνεται, συνήθως, μεταξύ 5% – 15% , ενώ στην Ελληνική αγορά, σε πολλές περιπτώσεις, το όφελος ήδη ξεπερνά το 20%!

Σε αυτό το όφελος πρέπει να  προστεθεί και το κέρδος που προκύπτει από την 12ετή απαλλαγή του Δήμου από την αγορά φωτιστικών/λαμπτήρων και αναλωσίμων  αλλά και τις εργασίες συντήρησης για 12 έτη οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ! Επιπρόσθετη αξία αποτελεί και το όφελος από την εκμετάλλευση των υπηρεσιών  προστιθέμενης αξίας των Smart Cities, όπου αυτό πράγματι γίνεται.

Ποιοί είναι οι «παίχτες»

Το γεγονός ότι πλέον τα έργα οδοφωτισμού  δημοπρατούνται ολοένα και περισσότερο ως ΣΕΑ/ΣΔΙΤ και όχι ως απλή προμήθεια, σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες σταθερές προδιαγραφές και απαιτήσεις αυτών των έργων, έχουν κάνει τα επιτελεία μεγάλων εταιρειών να διεκδικούν  μερίδιο σε μία αγορά που, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ την επόμενη πενταετία.

Πρωταγωνιστές αυτής της αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και με τα έργα που έχουν πάρει, αναδεικνύονται κατά κύριο λόγο οι εξής ελληνικές εταιρείες και όμιλοι:

  •         Η GlobiLED που μαζί με τον ΟΤΕ είναι ανάδοχοι των έργων Ραφήνας, Ρόδου, Μεσσήνης, Σαρωνικού και Ασπροπύργου
  •         Η ΑΚΤΩΡ FM (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ανάδοχος των έργων στους Δήμους Αλίμου, Φυλής και Μεγάρων.
  •         Ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ανάδοχος των έργων Καλαμάτας, Μυκόνου,
  •          Η ΜΕΤΚΑ (της Mytilineos), ανάδοχος του έργου ΣΕΑ του Δήμου Βόλου, και διεκδικητής των Δήμων  Πειραιά και Βόλβης
  •         Η GREENESCO που διεκδίκησε το έργο της Μεσσήνης, των Δελφών, και είναι εκ των 4 σχημάτων που διεκδικούν το Δήμο Βόλβης
  •         Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ανάδοχος του έργου του Δήμου Παπάγου μαζί με την GlobiLED
  •         Η SIRECLED συμφερόντων του ομίλου Δαυίδ και του Δημ. Δασκαλόπουλου, που είναι μέρος της κοινοπραξίας του έργου φωτισμού της Ζακύνθου
  •         Πολλές άλλες μικρομεσαίες, κυρίως, κατασκευαστικές εταιρείες που ήδη έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι διαφόρων Δήμων (ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε, ΒΑΣΗΛΙΟΣ Α.Ε, ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΡΟΤΕΥΣ Α.Ε,  EUROFINA, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε, κλπ)

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη αγορά, το οποίο πιθανότατα θα εκδηλωθεί πιο ενεργά το επόμενο διάστημα, έχουν δείξει και ξένοι Όμιλοι, όπως η Αμερικάνικη AMARESCO και οι Γαλλικές VINCI και ENGIE.

ΠΗΓΗ: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.