Πολιτικη

Σέρρες, Δημος Σερρών: Καλός ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» αλλά το «λευκό»… καλύτερο!

Αποτυχία να εκλεγεί ένας από τους τρεις υποψηφίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την θέση


Αν και οι δημοτικές παρατάξεις (εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που με ανακοίνωσή της εξήγησε τους λόγους που δεν συμφωνεί με τον θεσμό και απείχε της διαδικασίας) στο Δήμο Σερρών, συμφωνούσαν για την ωφέλεια προς τον Δημότη του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη» εν’τούτοις στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (29/1) μεταξύ των τριών, υποψηφίων (Κλειτσιώτη, Καμπούρη, Μαρκόπουλου) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κανείς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων.

Άκαρπη σύσκεψη για κοινό πρόσωπο

Παρ’ όλο που προηγήθηκε σύσκεψη των επικεφαλής, την περασμένη Δευτέρα (27/1) για την εξεύρεση ενός προσώπου κοινής αποδοχής, έχοντας όμως την εκδήλωση ενδιαφέροντος μόνο δύο υποψηφίων (Κλειτσιώτη, Καμπούρη), οι μεν της αντιπολίτευσης έφεραν αντίρρηση για την υποψηφιότητα του κ. Κλειτσιώτη, θεωρώντας ότι η επαγγελματική του σχέση με τον συνδυασμό της Δημοτικής Αρχής (σ.σ. ήταν ένας εκ των δικηγόρων που κατέθεσαν προεκλογικά τον συνδυασμό στο Πρωτοδικείο Σερρών) θα έβλαπτε τον θεσμό, η δε της Δημαρχιακής αρχής δεν είχε να προτείνει εναλλακτική λύση.


Συνεδρίαση με εξάρσεις και “καψόνια”

Ετσι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε (με την προσθήκη μια ακόμη υποψηφιότητας του κ. Μαρκόπουλου) με την ατμόσφαιρα να μετατρέπεται σε… οπερέτα, με τον κ. Γκότση να αξιώνει από τον Εισηγητή κ.Μισιρλή να διαβάσει τι θέματα θα απασχολούν τον «Συμπαραστάτη του Δημότη».


Στην παρατήρηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατιρτζόγλου ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στον φάκελο που παρέλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, και ότι είναι παρελκυστικό να αναγνωστούν και στο σώμα, ο κ.Γκότσης συνηγορούμενος από τον κ.Παπαβασιλείου (αμφότεροι της παράταξης Αραμπατζή) επέμεναν στο… «καψόνι» της ανάγνωσης, έτσι ο κ.Μισιρλής για περισσότερο από μισή ώρα ανέγνωσε τα καθήκοντα του «Συμπαραστάτη του Δημότη»

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι για το θέμα.


Δημοτικοί σύμβουλοι έτοιμοι να… αρπαχτούν

Τα «αίματα άναψαν» ξανά όταν ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Χαλκιοπουλος (Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ) παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του ως συμπαραστάτη του Δημότη, πριν 7 χρόνια, και της αντιμετώπισης που είχε ο θεσμός από την Δημοτική αρχή Αγγελίδη, λέγοντας ότι σαν θέμα είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο υποβαθμισμένο, ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, είπε πως θα λυπόταν αν στην κάλπη έβλεπε λευκά ψηφοδέλτια.

Αυτό ήταν! Οι δημοτικοί σύμβουλοι που περίμεναν με τα… «ζωνάρια λυμένα» πετάχτηκαν ζητώντας το λόγο επί προσωπικού θεωρώντας ότι αυτά που είπε ο κ. Χαλκιόπουλος τους… έθιγαν.


Υπήρξε αντίδραση τόσο από την πλευρά του κ. Παπαβασιλείου ζητώντας το λόγο για όσα ειπώθηκαν περί υποβάθμισης από την τότε δημοτική αρχή του θεσμού, ως Προέδρου του τοτε Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και από την πλευρά του κ.Φωτιάδη με τους Καριπίδη και Τερζή να ζητούν τον λόγο γιατί θίχθηκαν ως προς το θέμα της λευκής ψήφου.

Αρχισε νέος κύκλος συζητήσεων για το τι είναι «προσωπικό» και τι όχι, με τα πνεύματα να ηρεμούν μετά από ένα τέταρτο.


Η αυτοπαρουσίαση των υποψηφίων

Ακολούθησε η αυτό-παρουσίαση των τριών υποψηφιοτήτων με τους ενδιαφερόμενους να εκθέτουν το βιογραφικό τους και τους λόγους που τους ώθησαν να διεκδικήσουν τη θέση.

Ο κ.Κλειτσιώτης παίρνοντας πρώτος τον λόγο, αφού ανέφερε το βιογραφικό του, επικεντρώθηκε στη σχέση του με την Δημοτική Αρχή και επέμενε πως αυτή άρχισε και τελείωσε σε καθαρά επαγγελματικά πλαίσια.


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καμπούρης ο οποίος ανέφερε κι αυτός το βιογραφικό του.

Οι παρουσιάσεις των υποψηφίων ολοκληρώθηκαν με τον κ.Μαρκόπουλο, ο οποίος τελειώνοντας την αυτοπαρουσίαση του, είπε ότι ωθήθηκε στην διεκδίκηση της θέσης γιατί θέλει να βοηθήσει τους… ηλικιωμένους να διεκδικούν από τον Δήμο αυτά που δικαιούνται, ενώ κατά την αποχώρησή του αρχικά είπε πως αποσύρει τη υποψηφιότητά του, δηλώνοντας χολωμένος με τη συμπεριφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όταν πήγε να καταθέσει την υποψηφιότητά του, στη συνέχεια όμως αναίρεσε την δήλωσή του και είπε πως θα συμμετάσχει κανονικά στην εκλογική διαδικασία.

Η ψηφοφορία και το …μη αποτέλεσμα

Ακολούθησε η μυστική ψηφοφορία με κοινό ψηφοδέλτιο για τους τρεις υποψηφίους.

Ψήφισαν οι 40 από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους (όπως είπαμε απείχε της διαδικασίας ο κ. Φαρμάκης της «Λαίκής Συσπείρωσης»)

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν:

  • Κλειτσιώτης 18 (σ.σ. όσοι και οι Δημοτική Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής)
  • Λευκό 11
  • Καμπούρης 10
  • Μαρκόπουλος 1

Για να υπάρχει εκλογή «Συμπαραστάτη του Δημότη» ο υποψήφιος θα έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 24 ψήφους.


Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της κάλπης είπε πως το θέμα θα έρθει ξανά σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθούσαν οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, παίρνοντας μια… «γεύση» για τα όσα διαδραματίζονται στο κορυφαίο τοπικό θεσμικό όργανο.

πηγή: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.