Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: Ομιλία με θέμα «e-health - Ηλεκτρονική Υγεία»

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που συζητάμε είναι πρωτοποριακό. Καταρχάς να ευχαριστήσω για την πληροφόρηση και την ενημέρωση. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Νομίζω σαν επιστήμονες και σαν γιατροί το γνωρίζετε. Διαβάζω από προχθές κάποιες έρευνες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία της Ευρώπης μόνο το 9% έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στους ιατρικούς τους φακέλους. Άρα, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μάλιστα τα τελευταία επιστημονικά συνέδρια έγιναν το 2002, το 2008 και το 2012. Σίγουρα η τηλεϊατρική και η τηλεπαρακολούθηση είναι ιατρική του μέλλοντος απέναντι σε έναν πληθυσμό που λένε οι ευρωπαίοι επιστήμονες ότι είναι γερασμένος και αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να έχουν καλύτερη πληροφόρηση, να μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν σε ότι αφορά την υγεία τους και να μην ταλαιπωρούνται. Γιατί νομίζω ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον πάρα πολλά προβλήματα εάν αποσυμφωρεθούν τα νοσοκομεία και υπάρχει νοσηλεία κάποιων ασθενών, εξατομικευμένα πάντα, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Για παράδειγμα –ως γιατροί το ξέρετε- ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα θέμα. Θα μπορούσε, να αποφευχθεί ακόμη και στη λελογισμένη χρήση κάποιων υλικών.

Το θέμα είναι πώς προστατεύουμε τα δεδομένα του κάθε ασθενούς, δηλαδή, είναι τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα, πως παρέχονται οι πληροφορίες και εκείνο τουλάχιστον που ειπώθηκε από τους Ευρωπαίους είναι, ότι αν δεν συνεργαστούν τα εθελοντικά δίκτυα, η διαδικτυακή τεχνολογία στη ψηφιακή τεχνολογία και στην ψηφιακή εποχή που έχουμε έλθει, αλλά αν δεν μπουν μέσα  να εργαστούν ορθά και οι φαρμακοβιομηχανίες δεν  μπορούμε, να περιμένουμε απτά αποτελέσματα.

Βέβαια, ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι το θέμα της εκπαίδευσης των γιατρών, που θα φοιτήσουν από δω και πέρα. Θα πρέπει να έχουν μια ιδιαίτερη εκπαίδευση -οι ίδιοι οι γιατροί το δηλώνουν αυτό- στο θέμα της τηλεπαρακολούθησης.

Άρα, θέλει, λοιπόν, μια εξειδίκευση και σ' αυτό τον τομέα, γιατί θα περάσουν σε έναν άλλο κλάδο.

Ενθυμούμαι, όταν πέρασα από μια ιδιωτική εταιρεία -δημοσιογράφος είμαι- αλλά εργάστηκα και σε μια εταιρία  αιμοκάθαρσης, υπήρχε ένα πρόβλημα ανταλλαγής φακέλων των ασθενών, για το αν θα πρέπει να κάνουν «φίστουλα» ή αν θα πρέπει να κάνουν για παράδειγμα καθετήρα, αν θα πάρουν κάποιες άλλες πληροφορίες, άρα, λοιπόν, μπαίνουμε στη σωστή πληροφόρηση για να γίνει ένα εξατομικευμένη μητρώο του ασθενούς.

Το θέμα είναι οι γιατροί -ανάλογα της ειδικότητας- είναι σε ένα επίπεδο να συνεργαστούν; Ή και της ίδιας ειδικότητας. Υπάρχει η τράπεζα πληροφόρησης, αυτή από ένα σημείο και μετά μπήκε –θυμάμαι- σε διακεκριμένους Έλληνες γαστρεντερολόγους και έφερε τα αποτελέσματα  υπήρχε δε και η τηλεϊατρική.

Νομίζω, ότι θα μπούμε σε μια ψηφιακή εποχή η ρομποτική θα κυριαρχήσει, αλλά πάνω απ' όλα θέλει και  τη διαπροσωπική σχέση, δηλαδή, εκ του σύνεγγυς  η επαφή του ασθενούς με το γιατρό, για να υπάρχει  και η λεγόμενη αυτοπεποίθηση. Είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν, ότι μέσω της τηλεπαρακολούθησης και της τηλεϊατρικής, θα μπει ο ψυχολογικός παράγοντας. Θέλει το γιατρό του, ως γιατρός το ξέρετε, θέλει να του μιλήσει.

Άρα, μπαίνουμε σε μια νέα τεχνολογία.

Εγώ θέλω να ρωτήσω, καταρχάς, άλλοι φορείς όπως τα εθελοντικά δίκτυα ενημέρωσης μέσω διαδικτύου, οι φαρμακοβιομηχανίες και λοιποί φορείς -γιατί δεν είναι μόνο από τους γιατρούς και μόνο το επιστημονικό προσωπικό- είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια;

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στους ευρωπαίους γιατρούς είναι, ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το κανονιστικό πλαίσιο, για να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς.

Και μια δεύτερη παράμετρος που βάζουν ευρωπαίοι γιατροί, γιατί αυτή τη στιγμή μόνο η Δανία, οι Κάτω χώρες, δηλαδή, Βέλγιο, Ολλανδία, έχουν κάποια προσβασιμότητα ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, δεν είναι δεδομένο, είναι και η χαμηλή αμοιβή, μπήκε και αυτή μια παράμετρος, σε ό,τι αφορά βεβαίως την τηλεπαρακολούθηση.

Οπότε μπαίνουν πολλά ερωτήματα, για  να περάσουμε σε αυτή την ηλεκτρονική εποχή της ιατρικής, της επιστήμης η οποία πρέπει, να προστατευτεί, αλλά πρέπει να δούμε εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή, για να μην χαθεί αυτή η επικοινωνία, αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας με το γιατρό του, προκειμένου, να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Γιατί σίγουρα θα μπορούσαν, να αποφευχθούν   πολλά άλλα ζητήματα που είναι επιβαρυντικά για την υγεία του. Αν είχαμε στοχευμένα κάποιες ιατρικές εξετάσεις εξατομικευμένες, για να μην μπαίνει σε μια επίπονη διαδικασία στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύεται με ανθρώπους, που δεν θα έπρεπε, να είναι σε επαφή για τον οποιοδήποτε λόγο-αυτό το γνωρίζουν οι γιατροί-  οι οποίοι νοσηλεύονται για άλλου είδους παθήσεις. Οπότε έτσι θα κερδήσει και χρόνο και χρήμα και  το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά πάνω απ' όλα θα μπορεί να προστατευθεί και η υγεία του ασθενούς.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.