Πολιτικη

Σέρρες Κώστας Μπούμπας: «Κύριε Αυγενάκη δεν μπορείτε να φέρετε την αυγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τις πρακτικές σας»

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΜΕ ΘΕΜΑ «  ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ , ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ»

 

« ΚΥΡΙΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΑΣ!!! »

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ελλάδα - Ιαπωνία. Δύο χώρες σε διαφορετικό ημισφαίριο, παιδιά εγκέλαδου και οι δύο χώρες, με μεγάλο πολιτισμό, με ήθη και έθιμα και παράδοση. Η Νιχόν – τζιν, όπως αποκαλούνται οι Ιάπωνες, δηλαδή, «τα Παιδιά του Ήλιου» και η χώρα του  «Ανατέλλοντος Ηλίου».

Με πάρα πολλά πλεονεκτήματα οι Ιάπωνες. Ένας λαός πειθαρχημένος, με αυτοσυγκράτηση, με ομαδικό πνεύμα, με συνέργεια. Φανταστική η αγάπη του για την ευταξία. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους δύο λαούς, με χιλιάδες ετών ιστορία. Υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Θα συνθέσουμε τα θετικά. Σίγουρα, αρνητικά υπάρχουν και στους δύο λαούς, αλλά τα θετικά είναι πολύ περισσότερα και κυρίως, μόνο καλά έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες.

Αυτή η χώρα των 127 εκατομμυρίων, με ένα νόμισμα ισχυρό με πολλές διακυμάνσεις, με πολύ υψηλή τεχνολογία. Ετοιμάζονται για Ολυμπιακούς αγώνες και εμείς με μεγάλη αδημονία πραγματικά, περιμένουμε να δούμε αυτή την υψηλή τεχνολογία των Ιαπώνων για το πώς θα οργανώσουν την μεγάλη Ολυμπιακή ιδέα, που εμείς δεν την έχουμε σεβαστεί. Διότι, υπάρχουν ακόμη Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που πλήρωσε ακριβά το μάρμαρο στις μέρες της κυρίας Αγγελοπούλου ο Ελληνικός λαός και αυτά τα έργα, χορταριάζουν και ερημοποιούνται.

 

                Είναι μια ευκαιρία, καθώς υπάρχει σύσφιξη σχέσεων και στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση, αλλά και στον αθλητισμό με τους Ιάπωνες. Πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα ήταν τιμώμενη σε μια μεγάλη έκθεση ανθοδετικής. Πριν από λίγο καιρό υπήρξε σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στον κ. Παχατουρίδη, τον δήμαρχο Περιστερίου και τον αντίστοιχο της Μισάτο, της πόλης που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και βλέπουμε ότι έχουν γίνει κινήσεις, όπως πολλές φορές, έχουν επισκεφτεί και κυβερνητικά στελέχη την Ιαπωνία. Υπάρχει εμπορική συνεργασία με την Ιαπωνία σε αρκετές επιχειρήσεις πλέον, με τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Αρκετές αντιπροσωπείες εδώ αυτοκινήτων, αλλά και άλλων ρομποτικών μηχανών.

                Πριν από λίγο καιρό, Έλληνες αθλητές προπονήθηκαν στην Ιαπωνία. Νομίζω ο κ. Πετρούνιας έχει αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια για τους Ιάπωνες, άρα μπορούμε να πάρουμε πολλά θετικά στοιχεία από αυτή τη χώρα, που μπορεί να μας δώσει τα φώτα της. Αλλά και να παραδειγματιστούμε από τα δικά μας λάθη. Από τα δικά μας λάθη του παρελθόντος, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

                Εμείς βλέπουμε θετικά αυτήν την κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, καθώς αυτή η χώρα μόνο να μας διδάξει μπορεί. Όπως και στο θέμα της εκπαίδευσης, αν μπει κανείς στο εκπαιδευτικό σύστημα που γαλουχεί χαρακτήρες στην Ιαπωνία, θα δούμε ότι έχει βάλει σωστά θεμέλια. Για παράδειγμα στο ξεκίνημα, καθώς και η αρμόδια Επιτροπή εδώ έχει σχέση με την εκπαίδευση, άλλωστε, εκπαίδευση και αθλητισμός, κουλτούρα και αθλητισμός πάνε μαζί. Είναι παντρεμένες και αλληλένδετες έννοιες. Στο θέμα της εκπαίδευσης, διότι γαλουχούν αθλητές κυρίως με ομαδικό πνεύμα. Εκεί που διακρίνονται οι Ιάπωνες είναι κυρίως στα ομαδικά αθλήματα και όχι μόνο και αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση, τουναντίον η Ελλάδα έχει διακρίσεις στα ομαδικά αθλήματα, αλλά δεν μπορεί να έχει το ίδιο ομαδικό πνεύμα με τους Ιάπωνες. Βέβαια, υπάρχουν και κοινά αθλήματα, θα λέγαμε σε ό,τι αφορά τον τρόπο, όπως για παράδειγμα, μπορεί να είναι στις πολεμικές τέχνες οι Ιάπωνες, μπορεί να είμαστε εμείς στην πάλη και στο παγκράτιο. Μας συνδέει και κάτι στον τρόπο σκέψης. Αρκετά, μάλιστα, μας συνδέουν.

                Στο θέμα, όμως, της εκπαίδευσης. Αυτό που δίνουν βαρύτητα οι Ιάπωνες τα πρώτα δέκα χρόνια είναι να μην διδαχθούν μαθήματα και να δώσουν διαγωνίσματα, αλλά να μάθουν τρόπους. Τρόπους συμπεριφοράς, αρχής και ηθικής. Εκεί δίνουν μια μεγάλη βαρύτητα. Να σέβονται τους ηλικιωμένους, να σέβονται το πλησίον, να σέβονται τον συνάνθρωπό και αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση, διότι αυτό μεταλαμπαδεύεται στους αθλητές, μεταλαμπαδεύεται στους διοργανωτές να σεβαστούν πάνω απ' όλα τον ανθρώπινο παράγοντα και μετά όλα αυτά προς χάριν της εμπορευματοποίησης των αγώνων.

                Κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε σε μια περίοδο που δεν είναι και το timing κατάλληλο. Αν μπούμε σε χώρες που θέλουν να βάλουν φάσεις στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, δεν συζητάς οτιδήποτε μεσούσης περιόδου πρωταθλήματος και μάλιστα ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα, γιατί η επικαιρότητα προτάσσει να πάω και σε αυτό, το οποίο πλέον είχε γίνει βαρετό. Αυτό το κατεστημένο ανάμεσα σε βορρά και νότο «έσπασε» προς χάριν του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να υπάρχει και ένα ενδιαφέρον από πλευράς των Ελλήνων φιλάθλων. Έτσι, λοιπόν, ενώ το πρωτάθλημα γίνεται, με την καλή του όρο της λέξης σημασία, «γκραν γκινιόλ», έρχεστε να πυροδοτήσετε αυτό το κλίμα ανάμεσα σε δύο ιστορικές ομάδες, αλλά εγώ δεν το εξετάζω μόνο για τις δύο ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, αλλά για όλες τις ομάδες που είναι ιστορικές, έχουν κάνει τη δική τους διαδρομή μέσα από χίλια μύρια προβλήματα. Ερχόμαστε να «ξύσουμε» παλιές πληγές του παρελθόντος, τις οποίες σαφώς πρέπει να τις επουλώσουμε, αλλά δεν επουλώνονται κατά αυτό τον τρόπο μεσούσης ποδοσφαιρικής περιόδου για να πυροδοτήσουν το κλίμα. Μάλιστα, με μια ομάδα της Θράκης, η οποία κατάφερε να φέρει την περιφερειακή αποκέντρωση στο ποδόσφαιρο. Άλλες ιστορικές ομάδες, όπως ο «Πανσερραϊκός», από όπου κατάγομαι, η «Καβάλα», η «Δόξα Δράμας» δεν υπάρχουν στις υψηλές κατηγορίες, η «Ξάνθη» κατάφερε να εδραιωθεί σε ένα πρωτάθλημα και να δώσει μια άλλη πνοή και έναν άλλο αέρα και έναν άλλον άνεμο στο επαρχιακό ποδόσφαιρο.

                Σήμερα, όπως και σε άλλες πολλές χώρες, 4 οικογένειες, 4 φατρίες, «business οικογένειες» κάνουν κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με «ματιασμένους», όπως λένε, διαιτητές, με στημένα παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον τζόγο να έχει μεταφερθεί, κυρίως στα νέα παιδιά, μέσω και του «στοιχήματος» και ερχόμαστε εμείς να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Απέναντι σε μια αντικατάσταση μελών και απ' ό,τι ξέρω, είναι και πανεπιστημιακοί, ήταν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πάνω και στο θέμα ως νομικοί, έρχεστε και πυροδοτείτε το κλίμα.

Φέρνετε μια τροπολογία, πιστεύω να μην είναι τροπολογία της τελευταίας στιγμής, για να πυροδοτήσουμε αυτό το κλίμα. Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι, ψύχραιμοι, αλλά το timing, γιατί το κάθε πράγμα έχει τον καιρό του, δεν είναι το κατάλληλο.

Να σας θυμίσω ότι στο Campionato της Ιταλίας η Vecchia Signora, σχετικά με τις κατηγορίες που είχαν γίνει από την Firenze στη Juventus, το θέμα συζητήθηκε καλοκαίρι. Σε άλλες ομάδες, όπως και στη Γαλλία και στη Βρετανία συζητήθηκαν το καλοκαίρι. Είναι λάθος η στιγμή, κάθε πράγμα έχει τον καιρό του, είναι η στιγμή που μπορεί να πυροδοτήσει πάρα πολλές αντιδράσεις.

Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια πήρε ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε, για να δώσουμε και πάλι ενδιαφέρον στους ανθρώπους να το παρακολουθούν, διότι είχε απαξιωθεί.

Κύριε Αυγενάκη, για να χρησιμοποιήσω και ένα σλόγκαν βάσει του επιθέτου σας, δεν μπορείτε, κύριε Αυγενάκη, να φέρετε την αυγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αυτό τον τρόπο.

Κύριε Πρόεδρε, η επικαιρότητα προτάσσει το θέμα που έθιξα και έχει σχέση με το αντικείμενο που συζητάμε σήμερα, διότι είναι αθλητισμός και το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός και πρέπει να παραδειγματιστούμε από τους Ιάπωνες, σε ό,τι αφορά στην πειθαρχία, την αυτοσυγκράτηση και την αυτοσυγκέντρωση.

Λέμε, ναι, γιατί τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά για να μπορέσουμε να συνθέσουμε απόψεις και να μπορέσουμε να οργανωθούμε καλύτερα και αυτό το δηλώνουν οι Έλληνες αθλητές, που τους επόμενους μήνες θα πάνε στην Ιαπωνία να προπονηθούν. Είναι μια ευκαιρία και το χαρακτηρίζουμε ως θετικό.

 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.