Πολιτικη

Σέρρες, Κώστας Μπούμπας: Ομιλία με θέμα «Η πράσινη ενέργεια στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές»

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΙΣ 28/01/2020

Αν και με καλύψαν αρκετοί συνάδελφοι απέναντι σε κάποια ερωτήματα - ανησυχίες που έχω. Πάντως, είναι μια συνέχεια. Όπως ξεκινήσαμε να συζητάμε για την έξυπνη γεωργία, τις έξυπνες πόλεις, τα έξυπνα λιμάνια, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τα έξυπνα νησιά. Αυτό δεν το λέω εγώ, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από τη Μάλτα πριν από κάποια χρόνια. Είχαμε και ένα συνέδριο της Κροατίας, όπου εκεί είχε ενταχθεί η Σίφνος ως νησί. Αλλά, υπάρχει και ένα άλλο παράδειγμα προς μίμηση που είναι η Τήλος. Νομίζω, το γνωρίζετε ως ένα πράσινο νησί το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τουλάχιστον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

        Σίγουρα, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα. Αλλά, αυτό που είπε και η πρώην δήμαρχος νωρίτερα, αν δεν συνδράμει, αν δεν είναι αρωγός η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, δεν μπορούμε να ευελπιστούμε, ότι θα έρθουν αποτελέσματα. Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί γιατί έχουν γίνει λάθη. Βέβαια, έχουμε κάνει καλά βήματα από το 1995 και εντεύθεν που πληρώσαμε αρκετά πρόστιμα από τη Συνθήκη του Κιότου. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το όλο οικοσύστημα. Για παράδειγμα, ο κύριος συνάδελφος είπε για τις πλωτές ανεμογεννήτριες. Είναι μια καλή λύση, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο επηρεάζει την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια τα επόμενα χρόνια και λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, θα αυξηθεί μέχρι και 70% παγκοσμίως.

        Θα πρέπει να έχουμε ένα γενικό πίνακα για το τι γίνεται με τις ανταγωνιστικές τιμές. Γιατί, θα μπούμε σε ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο θα θέλει να εκμεταλλευθεί την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Παράδειγμα, τα δομικά υλικά που θα αλλάξουν σταδιακά σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.

Κύριοι του Υπουργείου, είπατε αρκετά σημαντικά πράγματα, αλλά να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με το φωτοβολταϊκά, όπου επιδοτούσαν την κιλοβατώρα από πλευράς της Ε.Ε. μέχρι και 45€. Μπήκαν, εντάχθηκαν και πήραν δάνεια νέοι αγρότες, που νέοι αγρότες θεωρούνται αυτοί που είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών και ήρθαν ξαφνικά μεγάλες εταιρείες, κυρίως Ισπανικές, Γαλλικές, Γερμανικές και έκαναν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Οπότε, μείναν απέξω. Είναι μια κοινωνική παράμετρος που χάθηκαν χρήματα.\

Βέβαια, στον βωμό του κέρδους, θα πρέπει να συνάδουν με το περιβάλλον. Αν πάει κάποιος στα Ελληνοβουλγαρικά γιατί είμαι βουλευτής του νομού Σερρών, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι και ό,τι καλύτερο στην οροσειρά εκεί. Να δούμε κατά πόσο επηρεάζουν πανίδα, χλωρίδα και οικοσυστήματα. Ακόμη, δεν έχουν διευκρινισθεί που είναι δασικοί χάρτες και που όχι. Άρα λοιπόν, αν μπουν ανεμογεννήτριες για να εξυπηρετήσουν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, από κάποια trust, θα επηρεάσουν τους βοσκοτόπους; Έχουμε την Κρήτη, έχουμε την Εύβοια, έχουμε νησιά με κτηνοτροφική παραγωγή, έχουμε τη Νάξο, έχουμε τη Λέσβο. Ύστερα, δεν πρέπει να βάζουμε στην ίδια μοίρα απριόρι όλα τα νησιά. Το κάθε νησί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι αλλιώς να πας στη Κίμωλο, στη Μήλο, στη Πάρο, στη Νάξο που έχει και τη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, αλλά είναι και τα λεγόμενα ξερονήσια, και αλλιώς είναι να πας στην Ικαρία, στη Σάμο, στη Χίο, στη Θάσο που είναι τα λεγόμενα πράσινα νησιά ή στα Επτάνησα. Άρα λοιπόν, αυτό πρέπει να το δούμε.

Τι να το κάνω εγώ, να γεμίσουμε ανεμογεννήτριες και να μην μπορεί να βγει ένα ηλιοβασίλεμα σε ένα όμορφο ελληνικό νησί, ως καρτ-ποστάλ, ως φωτογραφία.

Δηλαδή, δεν μπορούμε στο βωμό της κλιματικής αλλαγής, που θα σφετερίζεται η Κομισιόν, να τα αλλάξουμε όλα. Πρέπει να προστατέψουμε την αρχιτεκτονική, την ομορφιά και φυσικά, τη μεγάλη βιομηχανία που είναι ο τουρισμός. Όλα αυτά θέλουν σταδιακά βήματα. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το 2030. Με βάση αυτά τα οποία διάβασα σε ό,τι αφορά το εταιρικό σύμφωνο πλαισίου ανάπτυξης, οι πυλώνες θα είναι πράσινη ενέργεια σε κάποιες εγκαταστάσεις, αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά με ικανοποιητικές συνθήκες και δη στις ευάλωτες ομάδες και ένα μεγάλο σκέλος είναι αγροδιατροφή. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να επηρεάσει την αγροδιατροφή, σε κάποιες μονάδες επεξεργασίας παραδοσιακών προϊόντων, σε νησιωτικές περιοχές. Σίγουρα, πρέπει να πάμε σε καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά και ένα άλλο πρόβλημα είναι πως αποθηκεύουμε αυτήν την ενέργεια, για να έχει επάρκεια. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα από πλευράς της Δ.Ε.Η. στην Ικαρία, που συνδυάζει την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια, είναι ένας συνδυασμός. Θα το θέλαμε όλοι, αλλά πρέπει να πάμε με προσοχή, γιατί οι ανεμογεννήτριες ή τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν συνάδουν με το περιβάλλον, επηρεάζουν το οικοσύστημα και εξυπηρετούν μεμονωμένα συμφέροντα. Εκεί λοιπόν είμαστε κάθετα αντίθετοι. Θα πρέπει να πάμε σε νέες μορφές ενέργειας σίγουρα, αλλά να είμαστε φειδωλοί. Ακόμη και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δεν είναι ανανεώσιμες πηγές, δημιουργούν προβλήματα σε πολλά σημεία της Ελλάδας, άλλες φανερές και άλλες κρυφές.

Σχετικά με την γεωθερμία, είναι ένας παλιός νόμος, που δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Θεωρείται μεταλλευτική δραστηριότητα και είναι μέσα στο ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών. Άρα λοιπόν, εμείς πώς θα την εκμεταλλευτούμε, όταν χαρακτηρίζεται μεταλλευτική δραστηριότητα.

Μιλήσατε για τον πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και είναι πολύ σωστό αυτό που είπατε, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με τους γεωργικούς ελκυστήρες, να πάμε σε μια αντικατάσταση σε ό,τι αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και με τα φουγάρα των πλοίων. Κουβέντα δεν γίνεται από πλευράς της Ε.Ε., ενώ έχουν ενταχθεί αρκετά νησιά Μάλτα, Βαλεαρίδες, ακόμη και νησιά της βόρειας θάλασσας, δεν λένε πως μπορούμε να δώσουμε κίνητρα για να ανανεωθούν τα φουγάρα των πλοίων, που ρυπαίνουν το περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα.


Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.