Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Σέρρες, Θεόφιλος Λεονταρίδης: «Προχωράμε στο δρόμο της ανάπτυξης»

Η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις

έπειτα από μια δεκαετία καταστροφικής οικονομικής κρίσης, τόνισε στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης

 

Με στόχο, όπως είπε ο πρώην υπουργός, να γίνει ένα αναπτυξιακό άλμα στην χώρα, που είναι και ο εθνικός μας στόχος.

Ο κ. Λεονταρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο προσέλκυσης εγχώριων και ξένων επενδυτών, καθώς το νομοσχέδιο κινείται στη σφαίρα της κοινής λογικής, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι επενδυτικοί νόμοι, τόνισε ο πρώην Υπουργός, αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακό εργαλείο, εγκλωβίζουν τους επενδυτές σε διοικητικές διαδικασίες και καθυστερήσεις, στερώντας πολύτιμους πόρους από τη χώρα και την οικονομία.

Για αυτό προχωράμε σε αυτό το νομοσχέδιο, μιας και τώρα θα έχουμε απλοποίηση όλων των αδειοδοτήσεων, ενώ με τις εργασιακές και τις ασφαλιστικές διατάξεις ρυθμίζονται επιτέλους κρίσιμα ζητήματα στο πεδίο αγοράς εργασίας, ενώ με την αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων κάνουμε ένα επιπλέον βήμα έτσι ώστε αυτές να εκδίδονται άμεσα και ψηφιακά.

Όσο για το Νομό Σερρών, που αν μη τι άλλο πλήρωσε το «μάρμαρο» της αποεπένδυσης, είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξαναμπεί στις ράγες της ανάπτυξης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα  στρατόπεδα της πόλης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Επιμελητήριο για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου ή τη δημιουργία ενός περιφερειακού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξε ο πρωην Υπουργός, με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περάσει στην συνέχεια από την Βουλή, έχει ως στόχο τη μείωση των φόρων για να προχωρήσουμε με ρεαλιστικό σχέδιο στον δρόμο της ανάπτυξης, για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λεονταρίδη στην Βουλή έχει ως εξης:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις έπειτα από μια δεκαετία καταστροφικής οικονομικής κρίσης. Τόσο η κοινωνία όσο και η αγορά περιμένουν μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες την εδραίωση ξεκάθαρων κανόνων στις σχέσεις κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων, την άρση των εμποδίων στην προσέλκυση επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για να γίνει ένα αναπτυξιακό άλμα που είναι και ο εθνικός στόχος. Και αυτό κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση με το παρόν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Νομοθετούμε θεμελιώδεις αλλαγές και βαθιές τομές για να ξαναμπούμε στο «ραντάρ» της προσέλκυσης εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» κινούνται στη σφαίρα της κοινής λογικής στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αυτό κάνουμε.

Σήμερα πολλές επενδύσεις στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα παραμένουν στα χαρτιά, καθώς καθυστερεί σημαντικά η αδειοδότησή τους. Οι επενδυτικοί νόμοι αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακό εργαλείο, εγκλωβίζουν τους επενδυτές σε διοικητικές διαδικασίες και καθυστερήσεις, στερώντας πολύτιμους πόρους από τη χώρα και την οικονομία και νέες θέσεις εργασίας από την κοινωνία και τους πολίτες.

Με το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα.

Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

Απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, διευκόλυνση εγκατάστασης των επιχειρήσεων εντός των επιχειρηματικών πάρκων,  ενιαίος ψηφιακός χάρτης,, αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων -παραδείγματος χάρη, όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές NATURΑ σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα, δημιουργία ψηφιακής τράπεζας γης, δημιουργία εθνικού μητρώου υποδομών στο οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα δημόσια κτήρια και οι υποδομές της χώρας.

Επίσης, απλουστεύεται η διαδικασία για την ένταξη μιας βιομηχανικής δραστηριότητας και θεσπίζεται εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών.

Μειώνονται οι πράξεις για τις οποίες το ΓΕΜΗ διενεργεί έλεγχο και πλέον καταχωρούνται και δημοσιεύονται αυτόματα από τις εταιρείες. Επιταχύνονται οι διαδικασίες της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

Αίρονται αναχρονιστικές διατάξεις όπως, για παράδειγμα, η διάταξη του ν.4423/2006 που αφορούσε την υλοτομία και όλους αυτούς που ασχολούνται και πωλούν ελεύθερα οι ίδιοι τα εμπορεύματά τους όπου υπήρχαν κάποιες αγκυλώσεις.

Με τις εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις που εισάγονται προς ψήφιση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ρυθμίζονται κρίσιμα ζητήματα στο πεδίο αγοράς εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Στόχευση είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.


Μεταξύ των σημαντικών διατάξεων είναι:

Στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, η εναρμόνιση με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, ιδίως των χωρών που διαθέτουν προηγμένα συστήματα εργασιακών σχέσεων και ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος, ενισχύοντας και διευρύνοντας το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, η καθυστέρηση καταβολής μισθού εκ μέρους του εργοδότη θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και συνεπώς, καταγγελία της σύμβασης, αλλά μπαίνει ένα χρονικό όριο.

Αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνηθέντων όρων μερικής απασχόλησης. Αναβαθμίζεται ο ρόλος του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.

Καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία.

Αντιμετωπίζουμε οριστικά την απαράδεκτη κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων που ήταν και είναι πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας. Στόχος μας είναι το πολύ σε δύο χρόνια από τώρα το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδονται άμεσα.

Σε πρώτη φάση φυσικά, με ειδική διάταξη δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών και σε δεύτερη φάση, με την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μεγάλο ψηφιακό άλμα ΑΤΛΑΣ, από τον Ιούνιο του 2020 οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα.

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πραγματικότητα ότι τα χρόνια της κρίσης υπήρξε, ιδίως στην περιφέρεια, έλλειψη νέων επενδύσεων και υπήρξαν και λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις που κάποτε ανθούσαν.

Ο Νομός Σερρών ως πύλη εισόδου της χώρας από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε συγκριτικά το «μάρμαρο» της αποεπένδυσης, λόγω και της κρίσης, και κατέχει το θλιβερό «προνόμιο» να καταλαμβάνει την τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ όλων των νομών της χώρας.

Εδώ και πολλά χρόνια, στρατόπεδα της πόλης ρημάζουν και δεν δίνεται μέχρι τώρα η δυνατότητα στο Επιμελητήριο να αξιοποιήσει τον χώρο ενός στρατοπέδου για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου ή τη δημιουργία ενός περιφερειακού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων έξω από τον αστικό ιστό και δίπλα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, κάτι που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγροτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Υπάρχουν αγκυλώσεις, γραφειοκρατία, ιδιοκτησιακό καθεστώς και εμπλέκονται στην ίδια πόλη Υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση, λες και είναι αντίπαλοι. Για να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες, ώστε να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες, οφείλουμε να υπερβούμε τέτοιες αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν κοστίσει ακριβά στον τόπο.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των φόρων και το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, προχωρά με ρεαλιστικό σχέδιο στον δρόμο της ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας και όσοι θέλουν φυσικά να επενδύσουν στην Ελλάδα.»

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.