Πολιτικη

«Αγρότες και φτωχοποίηση»: Γράφει η Σερραία πολιτική επιστήμονας Ιωάννα Λιούτα

«Αυτά τα δύσκολα χρόνια έγινε φανερό ότι η οικονομία παραμελεί την πρωτογενή της παραγωγή...

Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί καμιά συμφωνία  και ο αγρότης έχει αφεθεί στην τύχη του. Η ανάγκη μιας σχεδιασμένης αγροτικής πολιτικής με γνώμονα τη συνύπαρξη της εξωστρέφειας με τις ανάγκες της χώρας δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Η αγροτική ανάπτυξη δεν πραγματοποιείται χωρίς την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και την χρηματοδότησή του μαζί με το τεχνικό και φυσικό κεφάλαιο.

- ο επαναπροσδιορισμός των στόχων της αγροτικής πολιτικής,

- ο επανασχεδιασμός στρατηγικής της αγροτικής παραγωγής,

- η μέριμνα για τη λύση των γραφειοκρατικών εμποδίων της στήριξης των αγροτών, η απλοποίηση  των διαδικασιών χρηματοδότησής τους είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη θέση του αγροτικού τομέα ως πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

Ο  συστηματικός περιορισμός φυτοφαρμάκων και χημικών βελτιωτικών εδάφους, ο  πλήρης αποκλεισμός  των μεταλλαγμένων οργανισμών (και των χημικών φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούνται μαζί τους) , η ​έμφαση στην βιολογική παραγωγή είναι περισσότερο από αναγκαία. Η εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίηση του, η αξιοποίηση υπολειμμάτων π.χ. για βιοενέργεια- παραγωγή λιπασμάτων-κομπόστας και  η  αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με τρόπο που να συνάδουν με τις τοπικές συνθήκες αποτελούν αδήριτη ανάγκη προκειμένου οι αγρότες να ξεφύγουν από την αυξημένη φτωχοποίηση όπου έχουν οδηγηθεί.

ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ  Μέρα25

Πολιτική Επιστήμονας, Master of Arts (MA) in Governance and Public Policies,Ελέγκτρια Ανωνύμων Εταιρειών

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.»


Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.