Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτικη

Δημήτρης Καπούνης: Ένας αγρότης για την Ευρωβουλή, στέλνει το δικό του μήνυμα στους Σερραίους! (ΦΩΤΟ)

Είναι ίσως ο πιο διάσημος αγρότης της Ελλάδας  καθώς στην προσπάθειά του να προωθήσει την πεντανόστιμη γραβιέρα ΠΟΠ και πατάτα της Νάξου- τους “θησαυρούς” του νησιού του όπως τα αποκαλεί- έχει δώσει συνεντεύξεις σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και σε πολλά διεθνή...

Τον Δημήτρη Καπούνη τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια όταν ένας φίλος και συνάδελφος με κάλεσε στο φεστιβάλ πατάτας του νησιού που παρουσίαζε ο Χρήστος Νέζος. Εκεί εντυπωσιάστηκα πραγματικά με την πολύ οργανωμένη δουλειά που είχε γίνει για την προβολή και της πατάτας αλλά και της Νάξου. Στην συνέχεια έμαθα - και μου φάνηκε πολύ λογικό- πως από τότε που ο Δημήτρης Καπούνης ανέλαβε πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και σε διάστημα λιγότερο από έξι χρόνια να έχει φτάσει την «Ένωση» στην κορυφή των επιχειρήσεων στο Νότιο Αιγαίο με ετήσιο τζίρο που να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ το νησί βουλιάζει από τουρισμό. Όταν τον ρώτησα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ απάντησε : “για να δυναμώσει η φωνή του Έλληνα αγρότη στην Ευρωβουλή”. Μιλώντας στα SerraikaNea.gr στέλνει το δικό του μήνυμα στους Σερραίους αγρότες….ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ


Είστε πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και εργάζεστε και στον ΟΤΕ της Νάξου. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Ο μόνος λόγος είναι επειδή θέλω να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του Έλληνα αγρότη στην Ευρωβουλή. Οι λύσεις στα  προβλήματα της χώρας μας εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία  είμαστε ισότιμο μέλος της. Γι’ αυτό στις ευρωεκλογές πρέπει να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση να σχεδιάσουν, να προβάλλουν, να διεκδικήσουν για τη χώρα τους και τον εργαζόμενο κόσμο της, για τους μεσαίους και μικρούς αγρότες μας και τα χειμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας μας.  Και θεωρώ πως είμαι ένας από αυτούς.


Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τον Έλληνα αγρότη σήμερα και τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά εφόσον εκλεγείτε;

Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πάρα πολλά και μεγάλα που χρειάζονται πολλές σελίδες για να σας τα αναφέρω και σίγουρα πολλές και μεγάλες μάχες για να λυθούν. Μάχες που είμαι έτοιμος να δώσω. Θα σας αναφέρω κάποια από αυτά.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις: Με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία  οδηγείται στην καταστροφή.

Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Η χορήγηση de minimis ως μέτρο ανακούφισης μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι αποτελεί ομολογία της εγκατάλειψης του κλάδου στις εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών και στην παράβαση κάθε προστατευτικού κανονισμού.


Τα κόκκινα δάνεια: Θα αγωνιστώ ώστε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με ρυθμίσεις, προϋποθέσεις και διαδικασίες που δε θα εξαιρούν κάποιους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα είναι επωφελείς γι΄αυτούς, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μεταφορά των αγροτικών δανείων στην «ΑΤΕ υπό εκκαθάριση». Να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση παραχώρησης της περιουσίας και των εγκαταστάσεων του αγροτικού χώρου που συνδέονται με αυτά τα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης και αγοράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ασφαλιστικό:  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.Γιατί ΚΙΝΑΛ;

Δεν έκρυψα ποτέ τις πολιτικές και ιδεολογικές μου πεποιθήσεις. Προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που νομίζω πως είναι αποδεκτό από όλους πως βελτίωσε την ζωή του Έλληνα αγρότη. Πιστεύω πως πρέπει να ξαναπνεύσει ο άνεμος της αλλαγής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .Το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, επιδιώκει να αλλάξει τη ρότα της ΕΕ, να την προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής μας. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, απαντώντας στις ανησυχίες των πολιτών και αξιοποιώντας όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.


Πώς καταφέρατε να προωθήσετε με τόσο μεγάλη επιτυχία τα προϊόντα του νησιού σας; Την πατάτα και την γραβιέρα;

Με αγάπη, πάθος και μεγάλη προσπάθεια. Τα προϊόντα μας είναι άριστης ποιότητας αλλά όπως ξέρετε δεν φτάνει μόνο αυτό. Καταφέραμε να πείσουμε όλους τους κατοίκους πως πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι διοργανώνουμε δυο μεγάλες γιορτές κάθε χρόνο . Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην γραβιέρα - το Food experience Ναxos όπου είναι καλεσμένοι δημοσιογράφοι, food bloggers και διάσημοι σεφ και  έχουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία δοκιμάζοντας την γραβιέρα σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ακόμη και σε έθνικ κουζίνες ενώ τους ξεναγούμε σε όλες τις ομορφιές της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων. Μια και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω οτι φέτος η γιορτή μας αυτή θα γίνει το 2ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Η δεύτερη γιορτή μας- το διάσημο πλέον- φεστιβάλ πατάτας Νάξου γίνεται τον Σεπτέμβριο και είναι ένα μεγάλο γλέντι με διάσημους προσκεκλημένους στο οποίο συμμετέχει όλο το νησί. Θα θυμάστε πέρσι που προσπαθούσαμε να σπάσουμε το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα τηγανητών πατατών είχαν μαζευτεί όλες οι γυναίκες της Νάξου και καθάριζαν βουνά από πατάτες για να τα καταφέρουμε….Φέτος θα κάνουμε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό….


Τελικά το ρεκόρ το σπάσατε;

Το είχαμε σπάσει  σύμφωνα με το ρεκόρ που υπήρχε καταγεγραμμένο στο βιβλίο Guinness αλλά μας πρόλαβαν στην... γωνία κάποιοι Ινδοί και τηγάνησαν ακόμη περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν θα το αφήσουμε όμως έτσι….Θα πάρουμε την ρεβάνς….χα χα!


Θεωρείτε πως και οι Σερραίοι αγρότες θα μπορούσαν να μιμηθούν το παράδειγμά σας και να προβάλλουν αντίστοιχα τα προϊοντα τους; Και τι συμβουλή θα τους δίνατε;

Καταρχήν να σας πω ότι παρακολουθώ στενά την δράση των Σερραίων αγροτών και τους θαυμάζω για την μαχητικότητά τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Eπίσης να σας πω ότι έχω φίλους και συνεργάτες Σερραίους αγρότες με τους οποίους ανταλλάσουμε συχνά απόψεις και πιστεύω πως σίγουρα τα σερραϊκά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αξίζουν και μπορούν να προωθηθούν πολύ. Όπως τα βουβαλίσια προϊόντα της Κερκίνης που είναι μοναδικά, τα σπάνια μανιτάρια που φυτρώνουν στην περιοχή σας, τα μπακάλικα πιπεράκια που παράγονται μόνο στον Αη-Γιάννη, τα πικάντικα πεντανόστιμα φυστίκια σας, το ρύζι που είναι ήδη ξακουστό , τις υπερτροφές και τα μοναδικά βιολογικά προϊόντα που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να παράγονται στον Νομό Σερρών.  Σίγουρα η προβολή τους θα μπορούσε να συνδυαστεί με την τουριστική προβολή του τόπου σας -όπως κάνουμε εμείς. Για παράδειγμα φεστιβάλ στην πανέμορφη λίμνη της Κερκίνης και τα γραφικά χωριά της περιοχής, εκδρομές στα βουνά σας και πολλά άλλα.


Εσείς έχετε επισκεφθεί ποτέ τις Σέρρες;

Όπως σας είπα έχω φίλους Σερραίους οπότε βρέθηκα στα μέρη σας προσκεκλημένος. Έμεινα εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του τόπου σας αλλά κυρίως από τους φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους όσο και από την ποιότητα του φαγητού. Ζώντας στην Νάξο όπου όπως λένε όλοι έχουμε καλό φαγητό είμαι σε θέση να εκτιμήσω το καλό φαι και το δικό σας είναι από τα καλύτερα.


Ποιο είναι το μήνυμα που θα στέλνατε στους Σερραίους αγρότες δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές;  

Να ψηφίσουν μία πρόταση που θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Κάποιον που να ναι βεβαιοι πως θα αγωνιστεί να να λύσει τα προβλήματά τους.  Εγώ τα προβλήματα τα ξέρω και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να τα λύσω. Για όλους τους αγρότες.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.