Πολιτικη

Ενας προβεβλημένος Διεθνολόγος  (Κ.Φίλης), ένας πολιτικός «αγαπημένος των media» (Κ. Μπακογιάννης) κι ένα βιβλίο με θέμα τον «άσπονδο» γείτονα (Τουρκία), αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη «συνταγή» για την επίσημη πρώτη παρουσίαση στο σερραϊκό κοινό του Τάσου Χατζηβασιλείου στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα, για μια βουλευτική έδρα στις Σέρρες.

Στο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ πέντε χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από το 1950 μέχρι το 2016. Οι τιμές είναι προσαρμοσμένες ως προς τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη.

Γιατί επιλέχθησαν αυτές οι χώρες;

Ιαπωνία: Όσο και αν μας φαίνεται τώρα παράξενο μέχρι το 1960 η Ελλάδα είχε υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Σιγκαπούρη: Ένα λασποχώρι πριν από 100 χρόνια στην κορυφή του κόσμου.

Νότια Κορέα: Για να μην κλαιγόμαστε για τον 2ο ΠΠ και τον επακόλουθο εμφύλιο, να θυμίσουμε ότι ανάλογα έζησαν και οι Κορεάτες που είδαν και την χώρα τους να χωρίζεται, κάτι που δεν συνέβη σ’ εμάς.

Εσθονία: Χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της πριν από 26 χρόνια και ξεκίνησε από το μηδέν.

Όλες αυτές οι χώρες ξεκίνησαν από χειρότερο σημείο από την Ελλάδα και σε κάποιο σημείο την ξεπέρασαν άλλη λιγότερο και άλλη περισσότερο.

Τι έκαναν αυτές που δεν κάναμε εμείς; Εφήρμοσαν φιλελεύθερες πολιτικές στις οικονομίες τους. Και μάλιστα η ανοδική τους πορεία συνδέεται εντυπωσιακά με τον χρόνο που ξεκίνησαν να τις εφαρμόζουν, πχ στην Κορέα μετά το 1980, στην Εσθονία μετά το 1990.Αντιθέτως στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική η κοιλιά στην δεκαετία του ’80 αποτέλεσμα των κρατικιστικών επιλογών που επικράτησαν, η φούσκα του 1995-2007 εξαιτίας των δανεικών και το σπάσιμο της από το 2008 και εντεύθεν.

Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου αντίγραψε τον ανταγωνιστή σου λέει ένα ρητό. Τα παραδείγματα αφθονούν εκεί έξω αρκεί να έχουμε την θέληση να τα ακολουθήσουμε και κυρίως να μην κλείνουμε τα αυτιά μας σ’ αυτούς που μας τα λένε.

Με εκτίμηση

Κουφοκώτσιος Μάλαμας

Εκ μέρους της Δημιουργίας Ξανά Σερρών.

Με την αντιπροσωπεία του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ) Σερρών, συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης...

Υποκατηγορίες

Σελίδα 1 από 91

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

smart search

Ο Καιρός

Partly Cloudy

9°C

Σέρρες

Partly Cloudy

Humidity: 64%

Wind: 12.87 km/h

  • 15 Nov 2018

    Partly Cloudy 17°C 8°C

  • 16 Nov 2018

    Partly Cloudy 13°C 5°C