Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Οικονομια

Σέρρες: Σε πλήρη εξέλιξη η εκκαθάριση στην παλαιά Βιομηχανική περιοχή της Σκοτούσσας

Γεμάτη μνήμες η περιοχή από την ανθούσα περίοδο 1955 έως 1990

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Από τον Νοέμβριο του 2020 είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκαθάρισης των χώρων όπου ανθούσε στο παρελθόν η Βιομηχανική περιοχή της Σκοτούσσας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο αντιδήμαρχος Ηράκλειας και κάτοικος Σκοτούσσας  Λευτέρης Στοϊλας, από το 2013 ξεκίνησε το εγχείρημα από την εισαγγελία Σερρών και την Εισαγγελία Αθηνών. Η τελευταία αναζήτησε την Τράπεζα που δέσμευσε τα κτήρια της Βιομηχανικής περιοχής Σκοτούσσας.

Στο χώρο των εργοστασίων είχαν μείνει τοματοπολτοί, όσπρια και ρύζια δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα εργοστάσια καλύπτονταν από αμίαντο, ενεργοποίησε την εισαγγελία ώστε να απομακρυνθούν όλα αυτά τα επικίνδυνα και ρυπογόνα υλικά.

Για να απομακρυνθεί ο αμίαντος πρέπει να απομακρυνθούν πρώτα όλα τα σαπισμένα προϊόντα που δημιουργούν  δυσοσμία.

Σε πρώτη φάση απομακρύνονται όλα τα σιδερικά και οδηγούνται σε χυτήρια  και τα παρατημένα προϊόντα στην ανακύκλωση, ώστε να γίνουν κομπόστα από εταιρεία του Νομού Σερρών.

Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση , πολυδάπανη. Η απομάκρυνση των προϊόντων βαδίζει προς το τέλος της. Εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η απομάκρυνση του αμιάντου.

Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, ξεπερνιούνται χάρη στη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο, την Τράπεζα και τον δικηγόρο της.

Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σκοτούσσας.

Βέβαια η περιοχή είναι συνυφασμένη με την μεγάλη ακμή που έζησε το χωριό και η περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος  Λευτέρης Στοϊλας αναφέρει ότι η Βιομηχανική περιοχή Σκοτούσσας είναι δεμένη συναισθηματικά με τους κατοίκους του χωριού.

«Εδώ οι πατεράδες μας έβγαλαν το ψωμί τους, σπούδασαν τα παιδιά τους, τα πάντρεψαν, τα προίκισαν και σήμερα είναι συνταξιούχοι λαμβάνοντας σύνταξη του ΙΚΑ. Περίπου 60 Σκοτουσαίοι είναι σήμερα συνταξιούχοι από τα εργοστάσια που ανθούσαν κάποτε στην περιοχή».

Πηγή: sertharros.gr

Ακολουθήστε τα SerraikaNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.