Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Οικονομια

Σέρρες, Μιχαήλος & Συνεργάτες: «Γκρίζες ζώνες» στο καθεστώς της τηλεργασίας διαπιστώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος

Η δυσχέρεια ελέγχου του τόπου και του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργεί αμφιβολίες για τον νομικό χαρακτηρισμό μιας σύμβασης τηλεργασίας ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αποτελεί το βασικό πρόβλημα του καθεστώτος της τηλεργασίας.

Αυτό επισημαίνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) και η συγκεκριμένη τοποθέτηση της αποκτά ιδιαίτερη αξία εάν αναλογιστεί κανείς ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, η οποία έχει ήδη παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΟΚΕ τονίζει μάλιστα το ενδεχόμενο η τηλεργασία να αμβλύνει την νομική κατάσταση της εξάρτησης και συνεπώς η σχετική σύμβαση να εντάσσεται στη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών.

“Το αποτέλεσμα της αμφίβολης ένταξης της τηλεργασίας στην εξηρτημένη σχέση εργασίας είναι ο κίνδυνος αποκλεισμού της εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, όταν με μορφή σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών υποκρύπτεται η εξηρτημένη εργασία με τηλεργασία και συνεπώς επιχειρείται η αποφυγή της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας ιδίως για: α) τη ρύθμιση των αμοιβών και των όρων εργασίας βάσει των ισχυουσών διατάξεων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, β) την εφαρμογή του νόμιμου ημερησίου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας και συνεπώς και της αμοιβής για την υπέρβαση του συμβατικού χρόνου εργασίας, δηλαδή την αμοιβή της υπερεργασίας, της νυκτερινής εργασίας, την αμοιβή νυκτερινής εργασίας, αμοιβής ημερών αργίας, εορτών κλπ, γ) τα μέτρα προστασίας της υγείας ασφάλειας της εργασίας, που βαρύνουν τον εργοδότη, δ) την εφαρμογή του δικαίου της καταγγελίας, ε) την ίση μεταχείριση των τηλεργαζομένων ως προς την αμοιβή και τους λοιπούς όρους εργασίας και παροχές σε σύγκριση με τους συγκρίσιμους μη τηλεργαζομένους υπαλλήλους, στ) την κοινωνική ασφάλιση με κάλυψη των προβλεπόμενων εισφορών στον ασφαλιστικό φορέα και ζ) το δικαίωμα συμμετοχής σε συνδικαλιστική οργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση, περιλαμβανόμενων των σχετικών δικαιωμάτων εκπροσώπησης με εκπροσώπους στο επίπεδο της επιχείρησης” υπογραμμίζει ακόμη η ΟΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται χρήσιμη η σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας (Παρατηρητήριο) για την παρακολούθηση θεμάτων προσαρμογής της εργασίας στις τεχνολογικές εξελίξεις και των όρων και συνθηκών απασχόλησης και της διαχείρισης των εννοιών του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο της τηλεργασίας.

Τέλος, με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας χρειάζεται να προωθηθεί η δημιουργία ενός πρότυπου εγγράφου αξιολόγησης συνθηκών κατ’ οίκον εργασίας, που να συμπεριλαμβάνεται ως προσάρτημα των συμβάσεων τηλεργασίας.Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ιδρύθηκε το 2005 από τον Ανδρέα Μιχαήλο, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και νομικός εκπρόσωπος εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας με μεγάλη εμπειρία.

Τον Ανδρέα Μιχαήλο πλαισιώνει μία ομάδα δικηγόρων, που ο καθένας είναι εξειδικευμένος σε άλλο νομικό αντικείμενο, καθώς επίσης ένας συμβολαιογράφος και ένα λογιστικό γραφείο, προκειμένου να είναι σε θέση η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να υποστηρίζει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε υπόθεση.

Πρόκειται για μία σύγχρονη δικηγορική ομάδα η οποία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και παρέχει νομικές υπηρεσίες, εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Έχει γραφεία σε 3 πόλεις, ενώ επιδίωξη είναι να επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές.

Διευθύνσεις

Θεσσαλονίκη, Φράγκων 6-8, T 2310 242 217

Συνεργαζόμενο γραφείο στις Σέρρες: Υψηλάντου 1, Τ 23210 20377

Συνεργαζόμενο γραφείο στη Νάουσα, Ζαφειράκη 57, T 2332 503 170

www.andreasmichailos.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.