Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Οικονομια

Σέρρες, Προμαχώνας: Ουρές 15χλμ-αναμονή έως 6 ώρες!

Με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλευση τουριστών από τις βαλκανικές χώρες, από την οποία έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές από οχήματα που περιμένουν να εισέλθουν στη χώρα μέσω του συνοριακού σταθμού Προμαχώνατη μοναδική χερσαία πύλη εισόδου από την οποία επιτρέπεται η διέλευση στην χώρα μας.

Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ατελείωτες ουρές, που κατά διαστήματα φθάνουν ακόμη και τα 15 χιλιόμετρα.

Καθηλωμένοι στα οχήματά τους παραμένουν επί ώρες οι τουρίστες που επιχειρούν να περάσουν το συνοριακό του Προμαχώνα, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας καθώς γίνονται έλεγχοι για κορωνοϊό, από τέσσερα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Η αναμονή των τουριστών από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ιταλία διαρκούσε από τις 2,5 μέχρι και τις 6 ώρες! Καθώς οι έλεγχοι για τους τουρίστες από τις χώρες εκτός συνθήκης Σέγκεν είναι επισταμένοι, ενώ όσοι προέρχονται από χώρες στη συνθήκη Σέγκεν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Κυριακής, στον Προμαχώνα, μαζί με κλιμάκια του ΕΟΔΥ που ήδη ενεργούν εκεί.

Λευτέρης Αβραμάκης: «Επιτελικό κομφούζιο στον Προμαχώνα μετά την 1η Ιουλίου»

 «Τις τελευταίες ημέρες, μετά και το τουριστικό άνοιγμα της χώρας, μία μόνο λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο συνοριακό σταθμό Προμαχώνα: «Κομφούζιο».

Αυτό αντικρύζει κανείς μετά την 1η Ιουλίου στο μόνο ανοιχτό συνοριακό σταθμό της Ελλάδας, όπου σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από τα οχήματα των αλλοδαπών παραθεριστών, που φιλοδοξούν να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Για την είσοδό τους απαιτείται η υποβολή ενός εντύπου, στο οποίο οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους αλλά και σχετικά με τη χώρα προέλευσης και τον προορισμό των διακοπών τους.

Λευτέρης Αβραμάκης
Βουλευτής Σερρών
ΣΥΡΙΖΑ

Η διαδικασία αυτή, όμως υποβολής του εντύπου και ελέγχου πραγματοποιείται από ένα μόνο σταθμό covid – 19 και λίγους σε αριθμό υπαλλήλους, γεγονός που αυτονόητα αποτελεί μια πολύωρη διαδικασία όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το αποτέλεσμα, συνεπώς, είναι να σωρεύεται ένας τεράστιος όγκος οχημάτων στον σταθμό του Προμαχώνα περιμένοντας πάρα πολλές ώρες για να περάσουν από τον έλεγχο και να εισέλθουν στη χώρα. Έτσι επικρατεί ένταση και δυσαρέσκεια, ενώ πολλοί φτάνουν ακόμη και στην ακύρωση των κρατήσεών τους. Κατά τον τρόπο αυτό η χώρα μας δυσφημείται διεθνώς.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας, λοιπόν, τα οποία θεσμοθετήθηκαν για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, είναι αδύνατο να τηρηθούν χωρίς την απαραίτητη υποδομή, χωρίς την χρησιμοποίηση ενός σημαντικού αριθμού υπαλλήλων στο συγκεκριμένο σημείο.

Η εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στο πιο σημαντικό ίσως για αυτή την κρίσιμη περίοδο σημείο της χώρας φέρει αποκλειστικά την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το επιτελικό κράτος, η μεγαλεπήβολη φιέστα στην Καλντέρα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και το αφήγημα του ελληνικού καλοκαιριού ως μιας ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης (Greek summer is a state of mind) γκρεμίζονται ως πύργοι από τραπουλόχαρτα υπό το βάρος της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας. Η επιτελική ανικανότητα προμηνύει, λοιπόν, ένα καταστροφικό καλοκαίρι για τον τουρισμό και διαλύει κάθε πιθανότητα ελάφρυνσης των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Άμεσα υποχρεούται ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δια των αρμόδιων Υπουργών της να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση του σταθμού του Προμαχώνα. Με διαδικασίες express να στελεχώσει επαρκή κλιμάκια για τη διενέργεια των  ελέγχων στο σημείο, ώστε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας από τη μια και να αποφευχθεί η ένταση και η δυσαρέσκεια των επισκεπτών από την άλλη.

Επιπλέον, να ενθαρρύνει την είσοδο των παραθεριστών και από άλλα σημεία της χώρας, ώστε να κατανεμηθεί ο αριθμός τους και να καταστεί ποιοτικότερος ο έλεγχος. Να επικεντρωθεί, τελικά, στην ουσία του προβλήματος, στην επίλυσή του, αφήνοντας στην άκρη τις επικοινωνιακές φιέστες για λόγους εντυπωσιασμού.»

πηγή: https://www.anexartitos.gr/promachonas-oyres-15chlm-anamoni-eos-6-ores

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.