Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Οικονομια

Σέρρες, Ανδρέας Μιχαήλος & Συνεργάτες: Μύθοι και αλήθειες για τις απολύσεις την εποχή της πανδημίας

*Του Δικηγόρου-Εργατολόγου, Ανδρέα Μιχαήλου

Σύγχυση έχει προκαλέσει σε εργοδότες και εργαζόμενους το μείζον ζήτημα της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και επαναλειτουργούν, καθώς και στις πληττόμενες.

Μετά την έκδοση 7 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και δεκάδων Υπουργικών  Αποφάσεων και Εγκυκλίων, η απάντηση στο ερώτημα αν και πότε επιτρέπονται απολύσεις εξακολουθεί να κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές των νομοθετημάτων και πολλές φορές αιφνιδιάζει εργοδότες, αλλά και εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συμπεράσματα για την απαγόρευση των απολύσεων είναι τα εξής:

1. Η απαγόρευση απολύσεων συνδέεται με την παράταση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων με απόφαση της δημόσιας αρχής, διότι για όσο χρονικό διάστημα παρατείνεται η  αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης με εντολή της δημόσιας αρχής  δεν επιτρέπονται οι απολύσεις και σε περίπτωση που γίνουν είναι άκυρες.

2. Η απαγόρευση απολύσεων συνδέεται με την παράταση της αναστολής  εργασίας του προσωπικού, διότι για τις επαναλειτουργούσες με εντολή της δημόσιας αρχής  επιχειρήσεις,  εφόσον οι εργοδότες παρατείνουν την αναστολή εργασίας τουλάχιστον του 60% του προσωπικού τους, ισχύει η απαγόρευση των απολύσεων  για το σύνολο του προσωπικού. Οι εργοδότες έχουν  την υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για σαράντα πέντε ημέρες από το χρόνο λήξης της αναστολής εργασίας.

Στην  περίπτωση που οι ανωτέρω επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν έκαναν  χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους και είχαν προβεί σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού τους, θα μπορούσαν από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους να προβούν σε απολύσεις.

Η σχετική διευκρίνιση έχει μεγάλη πρακτική σημασία για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής, διότι αν δεν παρατείνουν την αναστολή εργασίας του προσωπικού τους, μπορούν να προβούν σε άμεσες απολύσεις.

3. Η απαγόρευση απολύσεων δεσμεύει όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις που έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή, αλλά για διαφορετικό χρονικό διάστημα.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες που θα παρατείνουν την αναστολή εργασίας του προσωπικού τους μέχρι τις 31-05-2020  απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις μέχρι τις 15.07.2020.

Αντίθετα, αν οι πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου 2020 για σαράντα πέντε ημέρες μετά τη λήξη της αρχικής  αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Πρακτικά λοιπόν αν μια πληττόμενη επιχείρηση έθεσε το προσωπικό της σε αναστολή στις 21-03-2020 και έληξε η πρώτη περίοδος της αναστολής στις 04-05-2020, θα πρέπει να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της μέχρι και τις 18.06.2020.

*Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ιδρύθηκε το 2005 από τον Ανδρέα Μιχαήλο, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και νομικός εκπρόσωπος εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας με μεγάλη εμπειρία.

Τον Ανδρέα Μιχαήλο πλαισιώνει μία ομάδα δικηγόρων, που ο καθένας είναι εξειδικευμένος σε άλλο νομικό αντικείμενο, καθώς επίσης ένας συμβολαιογράφος και ένα λογιστικό γραφείο, προκειμένου να είναι σε θέση η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να υποστηρίζει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε υπόθεση.

Πρόκειται για μία σύγχρονη δικηγορική ομάδα η οποία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και παρέχει νομικές υπηρεσίες, εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Έχει γραφεία σε 3 πόλεις, ενώ επιδίωξη είναι να επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές.

Διευθύνσεις

Θεσσαλονίκη, Φράγκων 6-8, T 2310 242 217

Συνεργαζόμενο γραφείο στις Σέρρες:  Υψηλάντου 1, Τ 23210 20377

Νάουσα, Ζαφειράκη 57, T 2332 503 170

www.andreasmichailos.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.