Έναν επιπλέον βασικό μισθό θα χρειαστούν οι οικογένειες με παιδί που σπουδάζει μακριά από τη πόλη του μόνο και μόνο για την στέγασή του. Τα ενοίκια σε πολλές περιοχές που παραδοσιακά φιλοξενούν φοιτητές καταγράφουν διψήφια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δύσκολα βρίσκει κανείς γκαρσονιέρα με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα, ενώ τα ενοίκια για δυάρια διαμερίσματα ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 400 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν όλες τις περιοχές της Αθήνας που παραδοσιακά προσφέρονται για φοιτητική στέγη, επειδή βρίσκονται κοντά σε σχολές ή τουλάχιστον σε σταθμό του μετρό ή του ηλεκτρικού. Μάλιστα οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζονται στις πιο φθηνές περιοχές όπως ο Βύρωνας (34% πάνω σε σχέση με πέρυσι), το Αιγάλεω (με άνοδο τιμών 31,3%) και η περιοχή ανάμεσα σε Πατησίων και Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας (με άνοδο 20%).

Μικρότερη είναι η άνοδος των τιμών στις πιο ακριβές περιοχές του κέντρου που έχουν και… τουριστικό ενδιαφέρον. Βεβαίως οι τιμές εκεί είναι έτσι και αλλιώς απαγορευτικές για τη μέση ελληνική οικογένεια. Στο Κουκάκι η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό φθάνει τα 11,45 ευρώ, στο κέντρο της Αθήνας τα 12,58 ευρώ και στο Μετς τα 13,10 ευρώ. 

Στον αντίποδα, πιο φθηνές περιοχές είναι η Νίκαια, το Αιγάλεω και η περιοχή Πατησίων- Αχαρνών. Αυτές οι τρεις περιοχές είναι και οι μόνες που η μέση ζητούμενη τιμή για μια γκαρσονιέρα βρίσκεται κάτω από τα 300 ευρώ τον μήνα, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα: 

Μέσες ζητούμενες τιμές στην Αθήνα 

Ενοίκια

Μέσες ζητούμενες τιμές στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης καταγράφεται αύξηση 14,7% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε σχέση με πέρυσι, ενώ και εδώ οι αυξήσεις των τιμών στις πιο φθηνές περιοχές αγγίζουν ακόμη και το 30%. Γκαρσονιέρες με μέση τιμή χαμηλότερη των 300 ευρώ βρίσκονται μόνο στη Σταυρούπολη και στον Εύοσμο. 

Ενοίκια θεσσαλονίκη

Μέσες ζητούμενες τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα είναι μικτή. Στην Πάτρα που παραδοσιακά δέχεται αρκετές χιλιάδες φοιτητών οι επιλογές είναι πάρα πολλές και για όλα τα βαλάντια. Από την άλλη σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα στην Κρήτη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας μπορείς να αποδειχτεί… Γολγοθάς.

Ενοίκια Ελλάδα

Τι να προσέξετε κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι μια διαδικασία που συνήθως πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά πάντα πρέπει να είναι προσεκτική. Η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας έχει δώσει συμβουλές σε όσους φοιτητές αναζητούν σπίτι: 

  • Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
  • Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
  • Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. 
  • Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
  • Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
  • Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).
 

Πηγή: Insider.gr