Το υλικό που αποτελεί κράμα κυρίως σιδήρου με άνθρακα, με μικροποσότητες άλλων υλικών όπως πυρίτιο, μαγγάνιο, ή φώσφορο, φέρει τη διαδεδομένη ονομασία χάλυβας. Όσο μεγαλύτερο δε είναι η περιεκτικότητά του σε άνθρακα, τόσο πιο ισχυρός λέμε ότι είναι ο χάλυβας. Οι μοναδικές και χαρακτηριστικές ιδιότητές του, όπως το χαμηλό κόστος κατασκευής (αλλά και συντήρησης), η υψηλή αντοχή/ανθεκτικότητα, η μεγάλη ευελιξία & η δυνατότητα ανακύκλωσης, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή για την ανέγερση κατασκευών μεγάλης κλίμακας, όπως είναι τα δημόσια έργα(πχ. γέφυρες), βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ουρανοξύστες.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε θα συναντήσει κανείς ιδιωτικές μεταλλικές κατοικίες, αφού ο χάλυβας υπερτερεί των άλλων κατασκευαστικών υλικών (μπετόν, ξύλο, πέτρα), απλώς στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, το κέρδος από τα πλεονεκτήματά του είναι ακόμη μεγαλύτερο, κάτι που τον καθιστά τον κυρίαρχο του παιχνιδιού.

 

Ωστόσο, η ομπρέλα του όρου “κατασκευές για βιομηχανική” χρήση, στεγάζει διάφορες και αρκετά διαφορετικές ως προς τη χρήση τους κατηγορίες, και γι’αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να κάνουμε μερικές διευκρινίσεις. Άλλωστε, το πιο πιθανό αν έφτασες να διαβάζεις μέχρι εδώ, είναι πως ετοιμάζεσαι να κάνεις κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο επιχειρηματικό βήμα, και περιηγείσαι στο λαβύρινθο των πολλαπλών εναλλακτικών.
Μην ξεχνάς ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που θα σου δώσουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις γνώσεις των εξειδικευμένων τεχνικών στις βιομηχανικές μεταλλικές κατασκευές από την Βουτσαδάκης ΑΒΕΤΕ, οι οποίοι θα υποστηρίξουν το εγχείρημά σου.

 

Ας δούμε λοιπόν εν συντομία, μερικές εφαρμογές που γνωρίζει ο χάλυβας στον κόσμο των βιομηχανικών κατασκευών.

 

  1. Εργοστάσια Παραγωγής: Μια χαλύβδινη κατασκευή αντέχει στον σκελετό της την επιβολή βαρέων φορτίων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Έτσι, συχνή είναι η χρήση τους σαν εργοστάσια παραγωγής.
  2. Αποθήκευση & Διανομή Προϊόντων: Οι ιδιότητες του χάλυβα παρέχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού μεγάλων ανοιχτών χώρων και με ψηλές οροφές, διάταξη που καθιστά τις μεταλλικές κατασκευές ιδανικές για να χρησιμοποιηθούν για τη διαλογή και την αποστολή προϊόντων από πωλητές.
  3. Διυλιστήρια & Χημικές Εγκαταστάσεις: Καθοριστικός είναι ο ρόλος της μεγάλης ανθεκτικότητάς του ενάντια στη διάβρωση και τη “διαχείριση” σκληρών χημικών και άλλων επικίνδυνων υλικών.
  4. Βιομηχανικά εργαστήρια: Ειδικός εξοπλισμός και μηχανήματα απαραίτητα για ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως συγκολλήσεις, συναρμολογήσεις και άλλες κατεργασίες, απαιτούν τη στέγαση σε χώρους με ψηλά ταβάνια και μεγάλες πόρτες.

Αθλητικές & Ψυχαγωγικές Εγκαταστάσεις: Στάδια, αρένες, εσωτερικοί αθλητικοί χώροι, αλλά και θέατρα/χώροι παραστάσεων, και οι απαραίτητοι χώροι φιλοξενίας( του κοινού δηλ. κερκίδων , των αθλητών δηλ. αποδυτήρια), στεγάζονται συχνά σε μεταλλικές κατασκευές. Συνήθης είναι επίσης η διαμόρφωση  της οροφής με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπεται και να ευνοείται η είσοδο του φυσικού φωτός στο χώρο.