Η τήρηση σημειώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτυπώνετε και να θυμάστε σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε οργανωμένοι και να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη. Ακόμα κι αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας άνθρωπο που κρατάει σημειώσεις, το πιθανότερο είναι ότι το κάνετε ήδη – είτε πρόκειται για την καταγραφή μιας λίστας με πράγματα που πρέπει να κάνετε, είτε για τη λήψη τηλεφωνικών μηνυμάτων για άλλους ανθρώπους.

Επίσης μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη ζωή σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανώνεστε, να παρακολουθείτε τα πράγματα, να σχεδιάζετε το μέλλον και να διατηρείτε τη μνήμη σας σε εγρήγορση.

Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται να ξεκινήσετε να κρατάτε σημειώσεις, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε εύκολα και αποτελεσματικά:

1) Ξεκινήστε υπολογίζοντας τι θέλετε να θυμάστε

2) Γράψτε όλα όσα θέλετε να θυμάστε, μία σημείωση τη φορά. Μόλις έχετε τη λίστα σας, διαλέξτε το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν (ή ομαδοποιήστε τα μαζί, αν είναι όλα εξίσου σημαντικά). Στη συνέχεια, αρχίστε να γράφετε τι πρέπει να θυμάστε για αυτό το πράγμα ή την ομάδα πραγμάτων. Απλά γράψτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό χωρίς να ανησυχείτε για τη γραμματική, την ορθογραφία ή το νόημα.

3) Συνεχίστε μέχρι να μη μείνει τίποτα άλλο στη λίστα παρά μόνο το “δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να θυμηθώ”. Αν έχει μείνει κάτι άλλο στη λίστα μετά από αυτό το βήμα, τότε επιστρέψτε στο βήμα 1 και βρείτε τι χρειάζεται να θυμηθείτε!

Το να κρατάτε σημειώσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μένετε οργανωμένοι και χρησιμεύει ως υπενθύμιση των όσων έχετε μάθει.

Δεν σας βοηθάει μόνο να θυμάστε πληροφορίες, αλλά και να τις επεξεργάζεστε. Όταν καταγράφετε αυτά που ακούτε ή διαβάζετε σε ημερολόγια https://flexbook.gr/el/6-imerologio  ή τετράδια σημειώσεων, αναγκάζεστε να σταματήσετε και να σκεφτείτε αυτά που ακούτε ή διαβάζετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το υλικό και να κάνετε συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ιδεών. Η πράξη της γραφής σας κάνει επίσης να επιβραδύνετε και να δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες, πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει όταν δίνετε εξετάσεις ή κουίζ.

Αν δεν έχετε κρατήσει ποτέ πριν σημειώσεις, μην ανησυχείτε! Είναι ευκολότερο απ’ ό,τι φαίνεται!

Επιλέξτε τα κατάλληλα ημερολόγια ή άλλα προϊόντα σημειώσεων για τη δουλειά. Χρειάζεστε κάτι που θα σας είναι εύκολο στη χρήση και αρκετά κομψό ώστε να το μεταφέρετε στην πανεπιστημιούπολη ή στη δουλειά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν όπως σημειωματάρια https://flexbook.gr/el/5-simiomatario με σκληρό εξώφυλλο επειδή είναι πιο ανθεκτικά και δεν σκίζονται τόσο εύκολα όσο τα σημειωματάρια με σπιράλ (εκτός αν είναι δεμένα με μεταλλικούς κρίκους). Άλλοι προτιμούν τα μαλακόδετα ή χάρτινα βιβλία επειδή είναι φθηνότερα στην τιμή και μεταφέρονται ευκολότερα σε τσάντες ή σακίδια χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Προμηθευτείτε ένα καλό στυλό ή μολύβι και ξεκινήστε τις σημειώσεις σας!