Συμπολίτες μου, Σερραίες και Σερραίοι,

τιμούμε και φέτος την μνήμη όλων εκείνων που θυσιάστηκαν, ώστε η Πατρίδα μας να διατηρήσει το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.

Όλων εκείνων, που έστησαν ατσάλινο τείχος αντίστασης εναντίον ενός επιβουλέα, που, την εποχή εκείνη, φάνταζε πανίσχυρος και ανίκητος, κομπορρημονών για την ισχύ των όπλων του και ειρωνευόμενος την χώρα μας.

Η έπαρση και η αλαζονεία του, όμως, συνετρίβησαν από τον ενωμένο λαό και στρατό μας, που προέταξαν θαυμαστή αντίσταση, που οδήγησε όχι στην ήττα, αλλά στην αντεπίθεση, αναγκάζοντας, έτσι, σε ατιμωτική υποχώρηση τα υπερφίαλα όνειρα και τις φιλοδοξίες του Ιταλού δικτάτορα, που φαντασιωνόταν την αναβίωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η πρώτη νίκη συμμαχικής δύναμης εναντίον του Άξονα στην Ευρώπη, η οποία προκάλεσε τον θαυμασμό όλων των λαών που μάχονταν την φασιστική και ναζιστική αλαζονεία, δεν ήρθε αυτόματα, χωρίς κόπους, θυσίες, και στερήσεις. Υπήρξε αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας, αλλά και της θέλησης του λαού μας να υποστεί τις θυσίες που ήταν αναγκαίες για την διατήρηση του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας.

Όπως, τότε, έτσι και σήμερα, εάν παραστεί ανάγκη, είμαι βέβαιος, ότι όλες και όλοι μας θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να συντριβεί και πάλι η όποια αλαζονική και υπερφίαλη αξίωση εις βάρος της Πατρίδας μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας καλώ να συμμετέχετε μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των πεσόντων προγόνων μας.