Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σέρρες: Εργαστήρι Ζωγραφικής στην Ηράκλεια - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στις 23 με 27 Αυγούστου 2018 οι μαθητές του εργαστηρίου ζωγραφικής του Εικαστικού Συλλόγου «Το Κύτταρο» Δήμου Ηράκλειας παρουσίασαν την 18η Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και την Παιδική Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Σπουδή στον Βαν Γκογκ». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ηράκλειας σε έναν όμορφα διαμορφωμένο ισόγειο χώρο, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων στους πολυάριθμους φίλους και επισκέπτες που παραβρέθηκαν στον χώρο καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα,

τους γονείς των μικρών μαθητών για την εμπιστοσύνη που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια στο εργαστήρι μας,

τον δάσκαλο του Εργαστηρίου κ. Νάτσο Γιώργο για την πολύχρονη προσφορά του και για την επιμέλεια της Έκθεσης,

τις εικαστικούς Δήμτσιου Βασιλική και Μπονίδου Κωνσταντίνα που για ακόμη μία φορά μας τίμησαν με την συμμετοχή τους και τις νέες δημιουργίες τους,

τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα Απόστολο, τον Δήμαρχο Ηράκλειας κ. Κοτσακιαχίδη Κλεάνθη και όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών, πολιτικών κα πολιτιστικών φορέων, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τα επαινετικά τους σχόλια,

τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου για όλες τις βοήθειες,

τον Δήμο Ηράκλειας για την υλικοτεχνική υποστήριξη,

και τέλος, όλους τους επισκέπτες της έκθεσης που αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό την φετινή προσπάθεια του Εργαστηρίου.

Το Εργαστήρι ζωγραφικής μετρά 19 χρόνια δημιουργίας στα εικαστικά δρώμενα της περιοχής και η λειτουργία του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2000 με την καθοδήγηση του δασκάλου ζωγραφικής κ. Νάτσου Γιώργου. Όλα αυτά τα χρόνια μικροί και μεγάλοι μαθητές μυήθηκαν στην εξαίρετη τέχνη της ζωγραφικής και της δημιουργίας, στον εθελοντισμό, στη συλλογική προσπάθεια, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα συμμετοχής μέσα από εικαστικές αναζητήσεις.

Όπως και στις προηγούμενες Εκθέσεις, οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές του Εργαστηρίου παρουσίασαν τη φετινή προσπάθειά τους, με πλούσια θεματολογία και ποικίλες τεχνοτροπίες. Ιδιαίτερα σημαντική και εντυπωσιακή ήταν η εργασία του παιδικού τμήματος πάνω στο έργο και την τεχνική του μεγάλου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και εκδόθηκε ένα Λεύκωμα με τις δημιουργίες των μικρών μαθητών, όπου στο εισαγωγικό σημείωμα, χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Γκόγκας Νίκος: «Αν Τέχνη είναι «η δυνατότητα να κόψεις μια λωρίδα ουρανό και να δεις τι κρύβεται πίσω απ’ αυτόν», τότε οι μικροί μαθητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής ταξίδεψαν στην άλλη πλευρά του εικαστικού σύμπαντος με τα μετα-ιμπρεσσιονιστικά φτερά που πρώτος φόρεσε ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Λέγεται πως η περατότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μπορεί να προεκταθεί με τη φαντασία μέσω της οποίας από τη μια επεκτείνεται η συναισθηματική νοημοσύνη κι από την άλλη απελευθερώνεται η σκέψη από τα δεσμά της συμβατικότητας.

Άλλωστε, όταν κάποιες καταστάσεις μας οδηγούν σε αδιέξοδο, τότε το επόμενο βήμα αναλαμβάνει είτε η σοφία είτε η φαντασία· η πρώτη, λένε, ότι ανήκει στους ώριμους και η δεύτερη στα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Ηράκλειας, υπό την ώριμη καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Νάτσου Γιώργου και με όχημα τη φαντασία τους ταξίδεψαν στους εικαστικούς πειραματισμούς του Βαν Γκογκ, ενθουσιάστηκαν, προβληματίστηκαν, μα κυρίως γοητεύτηκαν και με το χρωστήρα τους προσπάθησαν να αισθητοποιήσουν «μετα-ιμπρεσσιονιστικά» το όνειρό τους για έναν καλύτερο και πολύχρωμο κόσμο στον οποίο μας καλούν να τον μοιραστούμε. Γι’ αυτό και χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε όρους και συνθήκες ζωής, ώστε τα παιδιά να ζήσουν στα μέτρα των ονείρων τους.»

Στην 18η Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής συμμετείχαν με έργα τους κατά αλφαβητική σειρά οι εξής: Ανατολιώτη Μαρία, Αντωνίου Δήμητρα, Αρτζεντίνο Άντζελα, Γούσιου Κατερίνα, Δήμτσιου Βασιλική Ζηνολίδου Αθηνά, Θεοδωρίδου Έλλη, Καραμανάκη Νατάσα, Καρασερίδου Νάσια, Κατσικώρη Δήμητρα, Κεχαγιά Σοφία, Κωνσταντίνου Ειρήνη, Κωνσταντίνου Ματίνα, Λαζαρίδου Βασιλική, Μαρτίνη Πετρούλα, Μελίτος Γιώργος, Μιτσικάρη Ευαγγελία, Μπονίδου Κωνσταντίνα, Ξανθοπουλάκη Γεωργία, Πέσιου Μαρία, Ράπτης Σίμος, Σαμαρά-Ψαρρά Μαριάννα, Τούσκα-Φελλά Μαριάνθη και Χατζίδου Δέσποινα.

Οι μαθητές του Παιδικού Τμήματος Ζωγραφικής κατά αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Αντωνίου Δήμητρα, Ατλάση Καρυοφυλλιά, Δημοπούλου Βασιλική, Ζηνολίδου Αθηνά, Ζηνολίδου Ευαγγελία, Ζωίδου Μαρία, Καραπαναγιώτου Γεωργία, Καρασερίδου Νάσια, Λαζαρίδου Βασιλική, Μανταρλή Ευαγγελία, Μαξιμιάδης Μιχάλης, Μαξιμιάδου φανή, Μαρτίνη Πετρούλα, Σαμαρά Ευαγγελία, Σαμαράς Χρήστος, Σιάκα Αλεξάνδρα και Τσικάλη Κατερίνα.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.