Πολιτισμος

Ρεσιτάλ μουσικής πανδαισίας στην χορωδιακή συνάντηση Προ-Νόμιον Καβάλας και Ομίλου Ορφέας Σερρών

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της χορωδιακής συνάντησης μεταξύ της χορωδιών Προ-Νόμιον Καβάλας και του ιστορικού Ομίλου Ορφέας Σερρών στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ομίλου επί της Περιστέρη Κωστοπούλου 12, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου 2018...

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα ρεσιτάλ μουσικής πανδαισίας με τραγούδια  γνωστών συνθετών και καταχειροκρότησαν τους χορωδούς τους μουσικούς και τους μαέστρους. Την παρουσίαση έκανε  η κ. Μαρία Μεντίζη, μέλος του Δ.Σ., η οποία προσφώνησε τους παρευρισκομένους.

 

Η χορωδία Προ-Νόμιον Καβάλας

Ο πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Φώτογλου στον σύντομο χαιρετισμό του έκανε μία αναφορά στην ιστορικότητα του Ομίλου και της χορωδίας η οποία φέτος κλείνει αισίως τα 113 χρόνια συνεχούς προσφοράς στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Αφού αναγνώστηκαν τα ιστορικά των χορωδών, ακολούθησε το μουσικό χορωδιακό πρόγραμμα.

Ακούστηκαν έργα των Μότσαρτ, Μπραμς, Μπετόβεν, Χατζηδάκι – Ελύτη, Αγγελάκη, Τόνιου, Λοΐζου-Λ. Παπαδόπουλου, Θαλασσινού, Κουγιουμτζή, Δημοτικό και ένα Χορικό από την Τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιαι».

Στον υπεύθυνο προγράμματος της χορωδίας Προ-Νόμιον Καβάλας κ. Κωνσταντίνο Κατιώνη απεδόθη  από τον κ. Φώτογλου αναμνηστικό δίπλωμα.

Στον υπεύθυνο προγράμματος της χορωδίας Προ-Νόμιον Καβάλας κ. Κωνσταντίνο Κατιώνη απεδόθη από τον κ. Φώτογλου αναμνηστικό δίπλωμα.

Φεστιβάλ Χορωδιών στο Ροδολίβος

Προσεχώς η Χορωδία του Ορφέα θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Ροδολίβος στις 13 Μαΐου και στο Φεστιβάλ της Έδεσσας  στις 2 Ιουνίου 2018.

Σύντομο ιστορικό της Χορωδίας του Ομίλου Ορφέας Σερρών

Ο Όμιλος Ορφέας Σερρών ο «Μακεδονομάχος» όπως ονομάζεται ιδρύθηκε το 1905 αντικαθιστώντας την Φιλική Μακεδονική Εταιρεία με σκοπό τον συντονισμό και την διακίνηση  του Μακεδονικού απελευθερωτικού αγώνα της Περιφέρειας.

Η χορωδία του Οµίλου «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών ήταν από τα πρώτα τμήματα μαζί με την μαντολινάτα και το θέατρο που δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα για την διακίνηση όπλων, την δημιουργία Μακεδονομάχων αγωνιστών και για την εμψύχωση  των Σερραίων πολιτών που υπέφεραν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό.

 Ιδρύθηκε το 1905 και από  τότε έως και σήµερα,  µε διακοπή µόνο την περίοδο των πολέµων, προσφέρει την καλλιτεχνική της δημιουργία,  συντελώντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη υψηλής στάθµης µουσικής παιδείας στον τόπο µας. 

Με σκοπό την προβολή του Ελληνικού τραγουδιού έντεχνου και Δηµοτικού, πραγματοποίησε πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπως: στην Πολωνία,  σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας  (Σόφια,  Μπλαγκόεβγκραντ,  Βάρνα κ.α.), στη Γαλλία, Αυστρία, Γερµανία και αλλού. Συμπράττει µε διάσηµους καλλιτέχνες και συνθέτες όπως µε το Βασίλη Λέκκα, Γιάννη Σπανό, Πασχάλη Τόνιο, Γρηγόρη Βαλτινό , µε τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής και άλλους. 

Τον Μάιο του 2008 καλεσµένη από  την Παµµακεδονική Ένωση Αµερικής έδωσε µια σειρά συναυλιών στις ΗΠΑ προς τιµήν της Οµογένειας. Στη Νέα Υόρκη προς τιµήν του Αρχιεπισκόπου Αµερικής  κ.κ Δηµητρίου, στη Βοστόνη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρτ και Γούστερ, στον Καθεδρικό ναό  του Αγίου Σπυρίδωνος.

Για την τεράστια συμβολή της στον πολιτισµό  κατά καιρούς της απενεμήθησαν τιµητικές διακρίσεις βραβεία και χρυσά µετάλλια.  Είναι ιδρυτικό  µέλος της «Στέγης Ελληνικών χορωδιών».    

 

πηγή: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.