Πολιτισμος

4ο Λύκειο Σερρών-«ΙΠΠΗΣ»: Η θεατρική ομάδα των μαθητών κατέπληξε τους θεατές (φωτορεπορτάζ)

Στο κατάμεστο θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» η θεατρική ομάδα των μαθητών του 4ου Λυκείου Σερρών παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 2 Μαϊου 2018 το έργο «ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη. Το έργο ανέβηκε στα πλαίσια της «Θεατρικής Ανοιξης Εφήβων» που διοργανώνεται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών (σ.σ. ανάλογες διοργανώσεις γίνονται και σε άλλους νομούς)...

Οι Μαθητές-ηθοποιοί κατέπληξαν το κοινό τόσο με την ερμηνεία τους όσο και με την διασκευή του έργου στη σημερινή εποχή και απέσπασαν δίκαια το χειροκρότημα όλων στο τέλος της παράστασης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Αριστοφάνης αρχικά (427-425 π.Χ.) ανέθετε τη διδασκαλία των έργων του σε άλλους. Για πρώτη φορά ανέλαβε ο ίδιος τη διδασκαλία το 424 π.Χ. και ήρθε πρώτος με τους Ιππείς που παρουσιάστηκαν στα Λήναια.

Ήταν  ο έβδομος χρόνος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Χορός: οι συντηρητικοί ιππείς. Πρόσωπα: Δημοσθένης, Νικίας, Παφλαγόνας- Κλέωνας, Αλλαντοπώλης.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Δήμος, ο λαός της Αθήνας, έχει δύο υπηρέτες: τον Δημοσθένη και τον Νικία – τους γνωστούς πολιτικούς και στρατηγούς- που προσπαθούν να προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους, ό,τι καλύτερο στο Δήμο – Λαό.

Έχει προσλάβει όμως κι έναν άλλο υπηρέτη, τον Παφλαγόνα, που γίνεται ευνοούμενος του και τρομοκρατεί τους άλλους υπηρέτες με τρόπο βάναυσο και χυδαίο. Ο γερό – Δήμος δυστυχώς υποκύπτει στις κολακείες και τις δημαγωγίες αυτού του φαύλου – Παφλαγόνα, που δεν είναι άλλος από τον παντοδύναμο πολιτικό και στρατηγό Κλέωνα. Οι δύο άλλοι υπηρέτες κατορθώνουν και πληροφορούνται με υποκλοπές πως οι χρησμοί προφητεύουν ότι ο Παφλαγόνας θα εκτοπιστεί μόνο από ένα ταπεινό αλλαντοπώλη, οι υπηρέτες εύχονται να εμφανιστεί αυτός ο αλλαντοπώλης – που όντως εμφανίζεται – και τον πείθουν, ότι με συμμάχους τους Ιππείς, μπορεί να αντιπαραταχθεί στον ισχυρό Παφλαγόνα και να τον νικήσει.

 

Θεατρική παράσταση στα πλαίσια την Θεατρικής Ανοιξης Εφήβων

Με μια σειρά αντιπαραθέσεων, όπου οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν χυδαίες ύβρεις και ανταγωνίζονται σε φαυλότητα, καταλήγουν μπροστά στο Γέρο Δήμο να αναπτύσσουν τα ‘πολιτικά’ τους σχέδια και το πρόγραμμά τους. Ο αγράμματος αλλαντοπώλης αναδεικνύεται έξοχος δημαγωγός, ξεπερνάει σε κολακείες τον Παφλαγόνα – Κλέωνα, βγαίνει νικητής και τελικά αποκαλύπτεται πως το όνομά του είναι Αγοράκριτος, δηλαδή «ο διαλεχτός της Αγοράς», και πως θα γίνει ο μεταρρυθμιστής και σωτήρας του κράτους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Συνεχίζουμε και φέτος να δίνουμε το στίγμα μας, ως σχολείο, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της τοπικής μας κοινωνίας. Οι πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις των προηγουμένων ετών αποτελούν τιμή για το σχολείο, αλλά ταυτόχρονα και οδηγό για ανάλογες υψηλών προδιαγραφών παραστάσεις.

 

 

 

Το 4ο Γενικό Λύκειο Σερρών, σε μια εποχή οικονομικών προβλημάτων, κρίσης αξιών και θεσμών, ενισχύει την αγάπη των μαθητών του για το θέατρο και τον πολιτισμό παρουσιάζοντας τη νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας του σχολείου, την κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη.

Θερμά συγχαρητήρια στις υπεύθυνες καθηγήτριες της παράστασης και στους συμμετέχοντες μαθητές, που με το μεράκι, την ακάματη προσπάθεια και τη θετική τους ενέργεια υλοποίησαν το απαιτητικό αυτό εγχείρημα.

Δημήτριος Σωτηριάδης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΩΝ

Ένα ακόμη θεατρικό μας ταξίδι, το έκτο στη σειρά, έφτασε στο τέλος του. Ένα ταξίδι απαιτητικό, αφού τέτοιο είναι κάθε ανέβασμα αρχαίου δράματος.

Με τους «Ιππής» γίναμε συνοδοιπόροι με τους μαθητές μας, σε αυτό το όμορφο ταξίδι που διήρκεσε όλο τον χρόνο, χωρίς να φειδόμαστε χρόνου και κόπου, με τις πρόβες να γίνονται μετά τη λήξη των μαθημάτων, τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις αργίες. Όπως κάθε πορεία προς έναν σημαντικό σκοπό, έτσι και η δική μας ήταν γεμάτη από εμπειρίες, γνώσεις, έντονα συναισθήματα, αξιόλογα οφέλη.

 

 

 

Παρά τις συγκρούσεις, επιπλήξεις, παράπονα, ήττες, κατακτήσεις, κλάματα και γέλια, αυτό που κυρίως αποκομίσαμε ήταν η ευδαιμονία και η ικανοποίηση από την επίτευξη του στόχου, όταν όλοι συνειδητοποιήσαμε πως όχι μόνο η κατάκτησή του, αλλά κυρίως η πορεία προς αυτόν, μας πλούτισαν εσωτερικά και μας «ψήλωσαν» πνευματικά.

Επιλέξαμε τους «ΙΠΠΗΣ» γιατί στηλιτεύουν και χλευάζουν τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.   Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή. Είμαστε περήφανες για τους μαθητές μας και τους ευχαριστούμε για τον αγώνα και την προσπάθεια που κατέβαλαν αλλά και για το έξοχο αποτέλεσμά τους.

Φ. Αποστόλου, Μ. Παλάζη, Ολ. Παχαδίρογλου

 

 

 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ…

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή είχα επιφυλάξεις να συμμετάσχω σε μια θεατρική παράσταση, αφού δεν ήξερα κατά πόσο θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας τόσο σύνθετης δραστηριότητας.

Στην πορεία όμως ξεπέρασα όλους τους φόβους μου και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε. Αναμφισβήτητα, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία κι έτσι με ευχαρίστηση θα το επιχειρούσα ξανά στην επόμενη παράσταση!

Δήμητρα Γιαννακίδου


Μέσα από την φετινή παράσταση κατάλαβα ξεκάθαρα την σημασία του ποιήματος του Καβάφη για την Ιθάκη, αφού το ταξίδι που περάσαμε φέτος ήταν κάτι ξεχωριστό, που θα χαραχθεί στη μνήμη μας για πάντα. Αναπτύξαμε τις καλλιτεχνικές μας ικανότητες, διευρύναμε τους ορίζοντες μας και κάναμε καινούριες φιλίες. Μπορεί να περάσαμε αρκετές φουρτούνες, μα το ταξίδι και η Ιθάκη μας ήταν για μας κάτι πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Θάνος Μουτάφης


Το θέατρο είναι το μεγαλύτερο σχολείο της Τέχνης! Σου μαθαίνει να συνεργάζεσαι, να ενσαρκώνεις ρόλους, να βιώνεις συναισθήματα πρωτόγνωρα, σε ωριμάζει και σε βάζει σε νέα μονοπάτια, γεμάτα καθρέφτες που αντανακλούν πτυχές της ψυχής σου.

 Φέτος δυστυχώς, μετά από αυτή την παράσταση, κλείνει η αυλαία για μένα, όμως συστήνω ανεπιφύλακτα στα παιδιά που ακολουθούν να μη διστάσουν να ξεκινήσουν το θεατρικό ταξίδι, γιατί μόνο οφέλη θα αποκομίσουν.

Γρηγορία Αγάπογλου


Το θέατρο είναι μια καταπληκτική ασχολία. Εγώ είμαι  μέλος του χορού και παίζω τον κορυφαίο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία με πολλά γέλια πολλές ωραίες στιγμές. Αλλά υπήρχαν και οι δυσκολίες και οι εντάσεις που όμως το ξέρω πως θα τα λησμονήσουμε γρήγορα. Μόνο τα θετικά θα θυμόμαστε.

Θανάσης Κεφαλάς


Δε ξέρω πραγματικά τι να πρωτοεκφράσω για αυτό το ταξίδι στο πολιτισμό που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες. Τα γέλια, τις φωνές, την τρέλα μας, ΌΛΑ! Ακόμα και οι κατσάδες θα μου λείψουν γιατί όπως και να το κάνουμε είναι εφηβικές αναμνήσεις που θα χαρακτούν στο μυαλό για το υπόλοιπο της ζωής μας. Προσωπικά νιώθω και χαρά αλλά και λύπη μαζί διότι είναι η τελευταία μου χρονιά που θα ασχοληθώ με το θέατρο στο χώρο του σχολείου. Εύχομαι σε όσους από τους μικρότερους θελήσουν να ασχοληθούν με αυτό να το αγαπήσουν πραγματικά και να το δουν σαν διασκέδαση και τρέλα και όχι σαν αγγαρεία γιατί πραγματικά είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο και αξίζει να το νιώσουν.

Σάββας Νικολαϊδης


Άλλη μια θεατρική χρονιά με πρόβες και προετοιμασία έφτασε στο τέλος της. Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρακολουθώ τις τελικές πρόβες και να νιώθω περήφανη για το αποτέλεσμα. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και να οργανώσουμε την κωμωδία μας!

 Φωτεινή Τσιαντζή


Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συμμετέχω σε κάτι τόσο σπουδαίο, όπως το θέατρο. Για μένα, το θέατρο αποτελεί ευκαιρία για εξωτερίκευση κρυμμένων συναισθημά των, για δημιουργία και για αξιοποίηση της φαντασίας. Με πείσμα, και πάνω απ’ όλα αγάπη για το αντικείμενο, δουλέψαμε όλοι μαζί για να παρουσιάσουμε την παρά σταση που πρόκειται να παρακολουθήσετε.

Καλή σας διασκέδαση!

Σταυρούλα Παπαποστόλου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Κείμενο: Αριστοφάνη «Ιππής»
  • Μετάφραση: Νίκος Σφυρόερας
  • Επιμέλεια κειμένου: Ολυμπία Παχαδίρογλου (φιλόλογος)
  • Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών: Σοφία Ευθυμιάδου
  • Υπεύθυνες καθηγήτριες: Φανή Αποστόλου (καθ. Αγγλικών) Μαρία Παλάζη (φιλόλογος) Ολυμπία Παχαδίρογλου (φιλόλογος)
  • Αγωγή λόγου – θεατρική εμψύχωση: Νίκος Βεργίδης (εξωτερικός συνεργάτης- σκηνοθέτης)
  • Μουσική διδασκαλία σε επιλεγμένα μοτίβα: Χρύσα Δεμερτζή
  •  Σκηνογραφία: Κώστας Μαρτίν Χορογραφία: Γρηγορία Αγάπογλου (μαθήτρια του 4ου Γελ)

 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ (με αλφαβητική σειρά)

Αβραμίδης Άρης Β2: Αλλαντοπώλης Αγάπογλου Γρηγορία Β1: Χορός Αγγειοπλάστη Κύρα Β2: Χορός Αγοραστός Ευάγγελος Α1: Θησέας Αναστασιάδης Λάζαρος Α1: Δήμος Γιαννακίδου Δήμητρα Β2: Χορός Γιαννίκη Πέρσα Α1: Χορός Γιαννούλας Κωνσταντίνος Α1: Νικίας Κεφαλάς Αθανάσιος Α2: Χορός Μουτάφης Αθανάσιος Α4: Δημοσθένης Νικολαϊδης Σάββας Β4: Παφλαγόνας- Κλέων Παπαποστόλου Σταυρούλα Β4: Χορός Παπαποστόλου Νικόλαος: Δάσκαλος Παπούδα Αναστασία Α4: Χορός Τσιαντζή Φωτεινή Β1: Χορός Φεγγομύτη Ελένη Β5: Χορός

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

• Στην ΚΕ.ΔΗ.Σ για την οικονομική στήριξη της παράστασης • Στον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου για την ηθική και οικονομική τους στήριξη • Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για την άδεια παραχώρησης των θεατρικών κοστουμιών και υποδημάτων από το βεστιάριο του θεάτρου για την παράστασή μας • Στον Lea Wood για τη φωτογραφία της αφίσας.

 

πηγή: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.