Πολιτισμος

Σέρρες: Αφύλαχτη Διάβαση: «Πάρε Μαριώ μ’ τη ρόκα σου»

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους Βλάχους και τον πολιτισμό τους σε συμπαραγωγή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ Σερρών...

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018, 12.00 – 13.00

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα μεγάλο λαογραφικό ταξίδι-αφιέρωμα στους Βλάχους, σκιαγραφώντας την ταυτότητά τους αλλά και το εθνογραφικό πλαίσιο των κοινοτήτων τους στον χώρο και στον χρόνο μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και καταγραφές.

Το οδοιπορικό εστιάζει στις κοινότητες των Βλάχων στον νομό Σερρών. Οι μετακινήσεις πληθυσμών από τα χωριά Αβδέλλα και Γράμμουσα, η συμμετοχή των Βλάχων στον Μακεδονικό Αγώνα, οι μετακινήσεις των μελών των κοινοτήτων προς τα χειμαδιά, η κοινωνική και οικιστική τους οργάνωση, ο ρόλος της οικογένειας, τα πανηγύρια, καθώς και η τελετουργία του γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού και τον στολισμό του φλάμπουρου είναι τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια αυτού του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ.

Ωστόσο, από το αφιέρωμα αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τραγούδια και οι χοροί των Βλάχων, οι χορευτικές πρακτικές τους στον κύκλο του χρόνου. Ο κάθε χορός είχε και το δικό του τραγούδι, με διαφορετικό περιεχόμενο το καθένα, ενώ το κάθε τραγούδι ήταν επίσης και άλλος χορός.

Έρευνα – παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91,6 και 105,8 και στην ΕΡΤ Σερρών FM 101,5 και 89,6.

________________________________________

Info

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Πάρε Μαριώ μ’ τη ρόκα σου»

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, 12:00 – 13:00

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto /webradio.ert.gr/serres

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Συντάκτης: Λεωνίδας Κασάπης

Πηγή: ert.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.