Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σέρρες: «Εξομολογήσεις» - 3 δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο θέατρο

Για μόνο μία παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (στη μικρή αίθουσα) την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 20:00...

Δημήτρης Σακατζής & Ο "Θίασος"

«Εξομολογήσεις»

~ Της Κοκκώνας το σπίτι,
Ο Αλιβάνιστος,
Ο Αμερικάνος ~
3 δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία :
Δημήτρης Σακατζής

Ο "Θίασος", ως συνέχεια της θεατρικής ομάδας «ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ», είναι μία ομάδα ηθοποιών με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Σακατζή και έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη. Παρουσίασε την πρώτη του θεατρική δουλειά με διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το 2015 και φέτος μετά την επιτυχημένη του πορεία συνεχίζει με μία ανανεωμένη παράσταση αποτελούμενη πια από τρία διηγήματα (Της Κοκκώνας το σπίτι, Ο Αλιβάνιστος, Ο Αμερικάνος)Για μόνο μία παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (στη μικρή αίθουσα) την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 20:00

Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη, μην μπορώντας να απαρνηθούν τα συναισθήματά τους, καταθέτουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους μέσα από αθώες εξομολογήσεις.
Στην παράσταση, αποδίδεται ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις εικόνες του λόγου του Παπαδιαμάντη με σεβασμό στην λογοτεχνική του αξία. Παράλληλα, η μουσικός Έλσα Μουρατίδου επι σκηνής συνοδεύει με ηχητικά περιβάλλοντα τις κινήσεις των ηθοποιών και ντύνει μουσικά την παράσταση με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο, δυναμικό και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Εορταστικός και πανηγυριστής, θρησκευόμενος και ταυτόχρονα βαθύτατα λαϊκός, ο Παπαδιαμάντης, αναζητεί παντού τον άνθρωπο: στις παραλίες και στα σοκάκια της Σκιάθου, στη μανία της θάλασσας και στα γραφικά ξωκλήσια. Μέσα από το χιούμορ, τη νοσταλγία και τον έρωτα, ο λόγος του κοσμοκαλόγερου γίνεται θέατρο και ρίχνει φως στ' «ασήμαντα» περιστατικά της ζωής, σ΄ ένα μοναδικό διάλογο με το χρόνο και τη μνήμη. Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του. Ακουμπήσαμε στα διαχρονικά στοιχεία του έργου του, την αίσθηση της τελετουργίας και τη λαϊκότητα της καθημερινής ζωής, για να φωτιστούν ανάγλυφα στη σκηνή οι απλοί και καθημερινοί ήρωες του. Γεννήματα μιας Ελλάδας έναν αιώνα πριν, και ταυτόχρονα σημερινοί και επίκαιροι, εμείς οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του Παπαδιαμάντη: η διαχρονικότητα του. «Τα πράγματα μπορεί να εξακολουθούν να παλιώνουν», έγραψε γι' αυτόν ο Ελύτης, «αλλά στο έργο του παραμένει πάντα καινούργιος ο Θεός, και φυσικά οι λέξεις που τον εκφράζουν».


Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής
Επιμέλεια Μουσικής-Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου
Trailer: IRONMAN PRODUCTIONS
Αφίσα/Φωτογραφίες: Τατιάνα Νικολαΐδου
Οργάνωση Παραστάσεων: Χριστίνα Κωστάκη, Καζόλη Μαρίνα

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου
Θα χαρούμε να έλθουμε σε επικοινωνία μαζί σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6973500900
(Καζόλη Μαρίνα)

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.