Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Η Σερραία Βασιλίνα Μέγκλα ονειρεύεται ένα Live σε σκοτεινό υπόγειο με πολύ ιδρωμένο κόσμο (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

«Τις περισσότερες φορές αντλώ έμπνευση από προσωπικά βιώματα, τραύματα και εσωτερικές συγκρούσεις».

Η πανδημία πέτυχε τη Vassilina και τους συνεργάτες της, Τom Wright και Luke Mannell, στο peak των live τους. Η αρχή του ‘20 τη βρήκε αισιόδοξη να παίζει στη Ρώμη, αλλά -όπως όλων μας- και τα δικά της πλάνα τέθηκαν σε αναβολή. Δεν έμεινε όμως άπραγη. Μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε τον δίσκο “Fragments”, που θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear Records σε λίγο καιρό. Ήδη το πρώτο της single “Bad Omen” είναι ένα δείγμα του τι αναμένουμε. Το “Bad Omen” γράφτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ενώ ζούσε στο Λονδίνο, αντλώντας έμπνευση από τα περίεργα όνειρα που έβλεπε εκείνες τις μέρες και τις ψυχοσωματικές επιρροές της καραντίνας. Mε καταγωγή από τις Σέρρες και με βάση το Λονδίνο, η Vassilina έχει αναφορές από synth-pop και avant-pop, καθώς και από την post-punk της βρετανικής και γαλλικής σκηνής.

VICE: Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε; Βρίσκεσαι Ελλάδα ή Λονδίνο; 
Vassilina: Με πετυχαίνετε σε μια όμορφη περίοδο της ζωής μου. Έχει λίγους μήνες που επέστρεψα στην Ελλάδα λόγω Covid και βρίσκομαι πλέον στην Αθήνα.

Μεγάλωσες στις Σέρρες, σωστά; Ποια μουσικά ακούσματα είχες στην εφηβεία; 
Παρόλο που μεγάλωσα στις Σέρρες, οι γονείς μου είχαν κυρίως ξένα ακούσματα. Στην εφηβεία μου νομίζω ότι πέρασα διάφορες μπερδεμένες φάσεις, από την pop και την pop-punk στην post-punk/shoe-gaze. Ντρέπομαι λιγάκι να το πω, αλλά είχα μια εμμονή με το musical theatre. Επομένως, σκέψου συναισθηματική σύγκρουση που μπορεί να βίωνε ένας έφηβος όταν το πρωί ακούγε Joy Division και Cocteau Twins και το βράδυ Phantom of the Opera και Les Miserables (γέλια).

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; 
Στα έξι μου ξεκίνησα να παίζω πιάνο και να τραγουδάω, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησα να γράφω τα δικά μου τραγούδια.

Τι σε έκανε να φύγεις από την Ελλάδα και πώς επέλεξες το Λονδίνο; 
Μετακόμισα στο Λονδίνο για να συνεχίσω τις μουσικές σπουδές μου. Παρόλα αυτά πάντα ήθελα να ζήσω στο Λονδίνο, ίσως διότι τα περισσότερα ακούσματά μου ήταν από τη βρετανική σκηνή.

a_SQKx-Q.jpeg

Στη μέχρι τώρα πορεία σου, ποιες στιγμές ξεχωρίζεις; 
Μπορώ να πω ότι δύο από τις πιο μοναδικές μου στιγμές ήταν αυτή στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου και στο Albany Theatre στο Λονδίνο, όπου παρουσίασα το “Fragments”. 

Συνήθως τι σε εμπνέει για να γράψεις; 
Τις περισσότερες φορές αντλώ έμπνευση από προσωπικά βιώματα, τραύματα και εσωτερικές συγκρούσεις. Επειδή η ίδια ως άνθρωπος σωματοποιώ πολύ έντονα το συναίσθημά μου, πάντα προσπαθώ να το μεταφράσω αυτό μουσικά - είτε με τους στίχους μου είτε με τις παραγωγές μου.

Σου βγαίνει πιο εύκολα ο αγγλικός ή ο ελληνικός στίχος; 
Επειδή τα ακούσματά μου ήταν κυρίως αγγλόφωνα, μου έβγαινε πάντα πιο αβίαστα ο αγγλικός στίχος. Παρόλα αυτά, το επόμενο μου single που θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαΐου -λέγεται «Ατυχήσαμε»- είναι ελληνόφωνο. 

Θέλω να πω ότι, για μένα, το σε τι γλώσσα θα γράψει κάποιος εξαρτάται από την κάθε δεδομένη στγμή - είναι δηλαδή θέμα έμπνευσης. Δεν αρκεί πάντα μια γλώσσα για να εκφράσει κάποιος όλα αυτά που θέλει να πει.

 

Στην περίπτωση του «Ατυχήσαμε», για παράδειγμα, ήθελα να γράψω ένα κομμάτι σε μια γλώσσα που το άλλο άτομο δεν θα μπορούσε να καταλάβει - μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας, μεταφορικά και αντικειμενικά. 

Όταν η ζωή ήταν φυσιολογική μπορούσες να γράψεις για τη δυστοπία, αλλά όταν ζεις στη δυστοπία δεν έχεις τι γράψεις πια.

Για το “Bad Omen” λες ότι άντλησες έμπνευση από περίεργα όνειρα που έβλεπες εκείνες τις μέρες και τις ψυχοσωματικές επιρροές της καραντίνας. Αρκετοί βιώνουν αντίστοιχα θέματα τον τελευταίο χρόνο. Σε βοήθησε που το μετέτρεψες σε δημιουργία; Σταμάτησαν αυτά τα θέματα; 
Όπως σου ανέφερα και πριν, αντλώ έμπνευση απο τα ψυχοσωματικά μου - και σε γενικές γραμμές η δημιουργική έκφραση αυτών λειτούργησε θετικά στο να αρχίσω να συμφιλιώνομαι μαζί τους.

Στην αρχή του lockdown ένιωθα πολύ μπλοκαρισμένη δημιουργικά. Δεν είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός ότι όταν η ζωή ήταν φυσιολογική μπορούσες να γράψεις για τη δυστοπία, αλλά όταν ζεις στη δυστοπία δεν έχεις τι γράψεις πια;

Με τον χρόνο μπορώ να πω ότι άρχισα να βρίσκω πάλι τον εαυτό μου. Ίσως με βοήθησε και το “Bad Omen” - δεν ξέρω. Τα όνειρά μου σίγουρα δεν σταμάτησαν. Έχω βέβαια υλικό ονείρων για δύο άλμπουμ - τι να πω. Κάτι καλό έχει βγει από όλο αυτό.

Περισσότερο σε έχει βοηθήσει στην όλη κατάσταση που ζούμε η Τέχνη ή το background σου με τις σπουδές Ψυχολογίας; 
Πραγματικά, στο μόνο που με βοήθησε το background μου στην Ψυχολογία είναι το να πάρω ίσως πιο εύκολα την απόφαση να παω σε ψυχολόγο (γέλια). Επομένως, η απάντησή μου είναι σίγουρα η Τέχνη. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μουσικός και μπορώ κάπως να βρίσκω διαφυγή σε όλο αυτό που βιώνουμε.

 

Γιατί “Fragments”; 
Η βασική θεματική του δίσκου μου είναι η κατακερματισμένη αντίληψη του εαυτού. Κάθε κομμάτι αποτελεί θραύσμα της δικής μου ιστορίας.

Τι άλλο θα περιλαμβάνει ο δίσκος; 
Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 κομμάτια, βαθιά βιωματικά και προσωπικά. Θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο στις 28 Μαΐου από την Inner Ear Records.

zY5KItUg.jpeg

Τι μήνυμα θες να περάσεις μέσα από τη μουσική σου; 
Γράφοντας τον δίσκο μου, δεν είχα στο μυαλό μου να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα - κάθε κομμάτι γράφτηκε ξεχωριστά για τον δικό του λόγο. Στα κομμάτια μου μιλάω για το βίωμα του σώματος μου, την αντικειμενικοποίηση του και για τα τραύματά του. Αν έστω και ένα κομμάτι μου μπορέσει να αγγίξει και να βοηθήσει κάποιον ακροατή, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία και επιτυχία για έναν καλλιτέχνη. 

Πόσο εύκολο είναι να προωθήσεις αυτή τη στιγμή τη νέα σου δουλειά, εκτός από την Ελλάδα, στο Λονδίνο σε ένα κοινό που φαντάζομαι σε ενδιαφέρει; 
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τα live είναι αρκετά δύσκολο. Το γεγονός ότι έχω ζήσει τεσσεράμιση χρόνια στην Αγγλία και ότι οι συνεργάτες μου είναι Άγγλοι έχει βοηθήσει την κατάσταση, αλλά σίγουρα όλα είναι πιο δύσκολα το 2021. Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν έτσι και αλλιώς δυσκολότερα, όμως μαζί με την ομάδα μου προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και νιώθω πολύ καλά για αυτό. Εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε το digital κομμάτι και περιμένουμε τη στιγμή που θα επιστρέψουμε πάνω στη σκηνή.

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο; 
Δουλεύω το video clip για το «Ατυχήσαμε» αλλά και νέα κομμάτια, και συνεργασίες που θα βγουν από Σεπτέμβριο. 

Μιας που μιλήσαμε για όνειρα, πώς ονειρεύεσαι το πρώτο live μετά την άρση των μέτρων;
Αχ. Ονειρεύομαι ένα φεστιβάλ με πολλούς άλλους αγαπημένους artists στο line-up, σε ένα υπόγειο σκοτεινό, με πολύ κόσμο, ιδρωμένο και αγκαλιασμένο. Αυτό. Τι να πω; Fingers crossed.

Πηγή: vice.com

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.