Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σέρρες: Οι γέφυρες του χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων και… ιστορία!

Του Βασίλη Τζανακάρη


Μικρό μέρος από την αρχικά λίθινη γέφυρα (Κεσίς κιοπρού ή γέφυρα των Μοναχών) πάνω από τον χείμαρρο της Λιόκαλης ή του Αχμέτ Πασιά τσάϊ, στα Σέρρας, που αργότερα μέρος της αντικαταστάθηκε από την ξύλινη όπως διακρίνεται στη φωτογραφία. Άλλοτε, γράφει ο Παπαγεωργίου, τα τόξα τής λίθινης γέφυρας ήταν τόσο ψηλά ώστε κάτω από αυτά μπορούσαν να περάσουν ακόμη και άμαξες. Όμως τα φερτά υλικά και οι προσχώσεις του χειμάρρου που τα νερά του ήταν ιδιαίτερα πολλά κατά τους θερινούς μήνες παρά τους χειμερινούς, κατάφεραν να τα σκεπάσουν.

Η ξύλινη γέφυρα που συμπλήρωνε το υπόλοιπο της λίθινης κατασκευάστηκε από τους Τούρκους. Οι υπόλοιπες γέφυρες, πάνω από τον χείμαρρο, τρεις τον αριθμό, ήταν ξύλινες. Η φωτογραφία είναι από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1904;) και δείχνει κάποια Πρωτομαγιάτικη έξοδο των Σερραίων στον χώρο που τους ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

 

Στο κέντρο της κι ανάμεσα στα δέντρα μόλις διακρίνεται το σιδερένιο ομοίωμα του… Πύργου του Άϊφελ, πάνω στον σημερινό δρόμο που οδηγεί στην κοιλάδα, χαρακτηριστικό του ομώνυμου καφενείου που διατηρούσε εκεί ο Χρήστος Χρήστου, όπου το 1905 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μυστική σύναξη ομάδας Σερραίων για την ίδρυση του «Ορφέως».

Υ.Γ. Η σημερινή σιδερένια γέφυρα «του Τσέλιου» όπως είναι γνωστή στους Σερραίους κατασκευάστηκε από τον φιλέλληνα Τούρκο δήμαρχο της πόλης, Ακήλ Μπέη, το 1910.

πηγή: https://www.anexartitos.gr/serrai-oi-gefyres-toy-cheimarroy-ton-agion-anargyron-kai-istoria

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.