Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σέρρες, Σωτηρία Κυρμανίδου: Η Σερραία παραμυθού που γράφει ιστορίες για τα δύσκολα κομμάτια της ζωής - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές  και πολλά  παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου όπως την αναπηρία, την  ψυχική υγεία,την  κυκλοφοριακή αγωγή ενώ το πιο πρόσφατο, άκρως επίκαιρο αναφέρεται στην πανδημία.

     Έχει κερδίσει περισσότερες από 45 διακρίσεις, έχει  τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ενω η ίδια είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η Σερραία Σωτηρία Κυρμανίδου μιλά στα serraikanea.gr για το πως τα μαπιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν μέσα από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα θέματα της ζωής…


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 
Από που κατάγεστε;

Οι ρίζες μου είναι από το Ν.Πετρίτσι Σερρών, τόπο καταγωγής των γονιών.

 

 Γεννηθήκατε στην Θεσσαλονίκη αλλά αποφασίσατε να ζήσετε στο Σιδηρόκαστρο

 Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα σε ένα ορεινό χωριό της Κατερίνης, όπου βρέθηκαν οι γονείς. Μετά από λίγη περιπλάνηση καταλήξαμε στο Σιδηρόκαστρο, λόγω εργασίας του πατέρα μου. Ήμουν στην Τετάρτη Δημοτικού. Έκτοτε τελείωσα τις σπουδές μου στο Παλατίδειο Γυμνάσιο-Λύκειο και κατόπιν συνέχισα στην Αθήνα

 

Πως πήρατε αυτή την απόφαση; Νιώθετε μέσα σας και Σερραία;

Η ζωή αποφασίζει για μας. Βρεθήκαμε όπως ανέφερα λόγω εργασίας του πατέρα μου και φυσικά λόγω καταγωγής του από το γειτονικό χωριό. Είμαι πάρα πολλά χρόνια. Αγαπώ τον τόπο μου, έχω δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και συγγραφικά.

Τι έχετε σπουδάσει και τι κάνετε επαγγελματικά στη ζωή σας;

Σπούδασα στην Αθήνα στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνική Λειτουργός. Κατόπιν απεφοίτησα και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης. Εργάστηκα πολλά χρόνια στα άτομα με αναπηρία.9.1/2 χρόνια στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου και κατόπιν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στις Σέρρες.

Ποια ήταν η εσωτερική ανάγκη που έβαλε το γράψιμο στη ζωή σας;

Από μικρή αγαπούσα και αγαπώ το διάβασμα , τη γλώσσα. Μαγεύομαι από ανθρώπους με υψηλή νόηση και έκφραση. Πάντα τους θαύμαζα. Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια στα φιλολογικά μαθήματα. Κάποια στιγμή, λόγω συνθηκών, πλημμύρισε ο εσωτερικός μου κόσμος και όλο αυτό το νερό, γέμισε μια δεξαμενή.  Η πρώτη επαφή με το γράψιμο ήταν οι στίχοι. Η πρώτη ποιητική μου συλλογή βγήκε το 2001 και ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο σύζυγό μου Δημήτρη Σαχπατζίδη. Την προηγούμενη όμως χρονιά, κατάφερα και εξέδωσα ένα χειρόγραφό του, μια λαογραφική έρευνα για τον οικισμό του Δήμου Σιντικής, Αχλαδοχώρι. Το υπέβαλα σε ένα διαγωνισμό έκδοσης βιβλίων και πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για μένα , για την ευρύτερη οικογένεια η συγκεκριμένη διάκριση του βιβλίου.

Κατόπιν λοιπόν της έκδοσης της πρώτης μου ποιητικής συλλογής, δειλά, δειλά ξεκίνησε ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα λόγω της ενασχόλησής μου με τα άτομα με αναπηρία και το ένα διαδεχόταν το άλλο.

 

 Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλετε να περάσετε με τα βιβλία σας;

Η ποίησή μου έχει λυρισμό, νοσταλγία φυσικά και ασχολούμαι και με τα σημαντικά γεγονότα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και όχι μόνο. Στα παραμύθια μου πραγματεύομαι δύσκολα κομμάτια της ζωής. Όλα έχουν αφόρμηση την αγωνία μου για την πρόληψη, την ενημέρωση και την σωστή αντιμετώπιση  των δύσκολων θεμάτων που ξεδιπλώνει η ζωή.

Έτσι λοιπόν η θεματολογία των παραμυθιών ενδεικτικά είναι η αναπηρία, η ψυχική υγεία, η κυκλοφοριακή αγωγή. Ο γονεικός εγκλεισμός, το κάπνισμα, η θεραπευτική ιππασία, η απώλειά, η αναδοχή, το ατύχημα, η ανάδειξη της υγείας και το πιο πρόσφατο, άκρως επίκαιρο που αναφέρεται στην πανδημία.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει ως τώρα;

Είναι πάρα πολλά. Εκτός των μεμονωμένων εκδόσεων, συμμετέχω σε συλλογικές εκδόσεις με βραβευμένα μου ποιήματα κ διηγήματα, παραμύθια.  Έχω συμπεριληφθεί και  σε εγκυκλοπαίδειες σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών.

Τι διακρίσεις έχουν πάρει;

Όλα μου τα βιβλία, εκπαιδευτικού περιεχομένου, έρευνες, ποίηση, παραμύθια, όλα έχουν βραβευτεί. Όλα έχουν έγκριση από το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου, έχουν μετεγγραφεί στη γραφή Braille και έχουν διατεθεί στο «ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ», σύντομα θα ανέβουν στην ακουστική τους βιβλιοθήκη.

Οι διακρίσεις των έργων μου είναι από Πανελλήνιους και Παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχω τιμηθεί δυο φορές για την προσφορά μου στον πολιτισμό και στα γράμματα από τον όμιλο για την UNESCO  Πειραιώς κ. Νήσων. Έχω λάβει δυο φορές το βραβείο ΕΥΠΟΙΙΑΣ, ένα πολύ ξεχωριστό και ειδικού βάρους βραβείο, από τρεις φορείς της Θεσσαλονίκης, Αμφικτυονίας Ελληνισμού κ.άλλων δυο και από τον Ελληνικό πολιτιστικό όμιλο Κύπρου.

Οι διακρίσεις μου που άρχισαν λίγα χρόνια από την έκθεσή μου στα συγγραφικά δρώμενα ξεπερνούν τις 45.

 

Έχετε γράψει και βιβλία για την ειδική αγωγή στις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρο.

Ακριβώς είναι εργαλεία και τα δύο. Η Ειδική αγωγή όταν κυκλοφόρησε δεν υπήρχε τίποτε σχετικό, οπότε είχε πάρα πολλές  πληροφορίες για τις δομές Ειδικής αγωγής του νομού μας. Το βιβλίο βραβεύτηκε, είχα στείλει στο Υπουργείο Παιδείας για να διατεθούν σε όλα τα ειδικά σχολεία της χώρας. Ποτέ δεν πήρα απαντητικό έγγραφο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις

Το Βιβλίο για την εκπαίδευση στο Δήμο Σιδηροκάστρου και αυτό βραβεύτηκε, είναι μια καταγραφή των εκπαιδευτικών  συνθηκών τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά.

Ποιο είναι το επίπεδο της ειδικής αγωγής στο Νόμο Σερρών;

Στις Σέρρες η ειδική αγωγή κτιριακά έχει τις καλύτερες υποδομές. Είναι στελεχωμένες. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, ελλείψεις και πάντα πρέπει να διεκδικούμε το καλύτερο για τα άτομα με αναπηρία. Τα αυτονόητα, τα δικαιώματα τους πρέπει να τα απολαμβάνουν και όχι γονείς , σύλλογοι και ευαίσθητοι επαγγελματίες να διεκδικούμε .Είναι φθορά όλο αυτό. Κάτι πολύ σημαντικό που λείπει όχι μόνο στης Σέρρες, αλλά και πανελλαδικά είναι η έλλειψη επαγγελματικής απασχόλησης  των ατόμων με αναπηρία, οι ξενώνες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο;

Γενικότερα αν  ρωτάτε, χρειάζεται οι γονείς να είναι συνειδητοποιημένοι στο ύψιστο έργο που τους έχει ανατεθεί.  Η αγωγή, το χτίσιμο της ψυχοσυναισθηματικής προσωπικότητας αρχίζει από την εμβρυική ηλικία και συνεχίζεται μέχρι τα 4 χρόνια του παιδιού. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ισορροπημένους ενήλικες. Να είναι το σχολείο, όπου το παιδί θα καλλιεργήσει το πνεύμα του και την ψυχή του. Θα αναπτύξει ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη, πέρα από τη στείρα γνώση.

Έχετε προσφέρει σημαντική εθελοντική δράση. Ποσό μεγάλη η σημασία του εθελοντισμού την δύσκολη περίοδο που ζούμε;

 

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Δεν μιλώ για  όσους  καπηλεύονται  τον εθελοντισμό, είτε για προσωπική τους προβολή, διευκόλυνση  δικών τους ζητημάτων κλπ. Η πρώτη εθελοντική μου προσφορά ήταν στο Δήμο Σιντικής, επί τριετίας, όπου οργάνωσα, στήριξα και προσέφερα τις υπηρεσίες μου ως κοινωνική λειτουργός στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Κατόπιν και μέχρι σήμερα βρίσκομαι στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών κ Νιγρίτης , ως ραδιοφωνική παραγωγός, με δυο εβδομαδιαίες εκπομπές. Επί τρία χρόνια και πάλι εθελοντικά ήμουν στην ΕΡΤ Σερρών με παιδική εκπομπή. Από φέτος λόγω της πανδημίας δεν γίναμε δεκτοί στην ΕΡΤ κι έτσι  εγώ την παιδική εκπομπή τη μετέφερα στο ράδιο Κιβωτός. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει σε σύνολο τις 1300 εκπομπές.

Ποια είναι τα σχέδιά  σας για το μέλλον;

Το πρώτο που εκφράζω σαν ευχή, είναι να έχουμε όλοι υγεία, να απαλλαγούμε από τον ιό, να νιώσουμε ελεύθεροι, ασφαλείς και να δοθεί η επανεκκίνηση στην κοινωνία μας. Οπότε όταν έχουμε υγεία όλα γίνονται. Στα συγγραφικά μου σχέδια πάντα υπάρχουν κείμενα που θέλουν να βγουν στο φως. Υπάρχουν σχέδια για την ευρωπαϊκή κυκλοφορία των βιβλίων μου σε μετάφραση. Ένα ξεχωριστό βιβλίο , μέσα στην εργογραφία μου είναι το βιβλίο « ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ κ .ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΩΗΣ  ΜΕ ΤΟΝ  ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΣΕΒΙΟ ΒΙΤΤΗ, το οποίο είναι βιωματικό,  δόθηκε ευγνωμόνως στην Ιερή Του μνήμη. Υπάρχει ενδιαφέρον λοιπόν για να μεταφραστεί και σίγουρα αυτό είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα. Ο μακαριστός π.Ευσέβιος ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία, με βιωτή ΑΓΙΟΥ. Φάρος πνευματικός, αγκωνάρι για πολλές ψυχές. Ας ελπίσουμε ότι μεριμνά από τον ουρανό για όλους μας.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Mεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα.

Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στον Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμισι χρόνια.

Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων.

Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία.

Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών, εθελοντικά στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr ράδιο κιβωτός) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας». Το 2020 προσφέρθηκαν οι εκπομπές  της στο poets radio (www.poets-radio.net)  που εκπέμπει από την Κωνσταντινούπολη και είναι μέσα στα δέκα καλύτερα ραδιόφωνα του κόσμου, με μεγάλη ακροαματικότητα

Για τρεις χρονιές με προοπτική συνέχειας προσφέρει εθελοντικά και στην τοπική ΕΡΤ Σερρών με εκπομπή, αφηγούμενη παραμύθια.

Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών.

Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων. Έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες, (Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος, Κική Δημουλά, κ.α.).

Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Συμμετοχές σε φεστιβάλ παραμυθιού και άλλων δράσεων σχετικών με τη λογοτεχνία. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015.

Ορίστηκε μέλος Κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους).

Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού καθώς και στην εγκυκλοπαίδεια σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών από τον «ΚΕΦΑΛΟ». Της απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος για την προσφορά της στον Πολιτισμό, από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς κ. Νήσων (Οκτώβριος 2017), καθώς επίσης και τιμητική διάκριση από τον ίδιο φορέα τον Ιανουάριο του 2018.

Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία. Συμμετέχει σε συλλογικές εκδόσεις.

Έχει δυο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής και υποψήφιο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τμήμα Κινηματογράφου και την Ελένη, Κοινωνική Λειτουργό με μεταπτυχιακές σπουδές.

Τη ζωή της ομορφαίνει ο μικρός της εγγονός, Δημήτρης.

 

 

 

Διακρίσεις:

 

 • Δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών, 2004.
 • Τρίτο βραβείο ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, με το ποίημα Αγάπη.
 • Τιμητική διάκριση Διηγήματος το 2008 από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
 • Δεύτερο βραβείο διηγήματος από την Π.Ε.Λ. το 2009.
 • Έπαινος από την Π.Ε.Λ., Δελφοί 2011.
 • Έπαινος διηγήματος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό bonsaistories.
 • Επαίνους για τη συγγραφή παραμυθιών από Δήμο Τρικκαίων, Δήμο Δράμας, Ράδιο Θεσσαλονίκης.
 • 2ο βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο  ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2017.
 • Τιμητικό βραβείο «ΣΟΦΟΚΛΗΣ» κατά τον 7ο Παγκόσμιο Ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2018.
 • Βραβείο ΕΥΠΟΙΪΑΣ για την πολιτιστική και κοινωνική της προσφορά, από την Αμφικτυονία Ελληνισμού, Οκτώβριος 2018.
 • Τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο «ΛΙΝΟΣ» για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό Ποίησης 2018.
 • Τιμητικός έπαινος για τη συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης «ΚΕΦΑΛΟΣ» 2019.
 • Βράβευση του παραμυθιού με το 3ο βραβείο «Το ταξίδι της απορίας» σε αντίστοιχο διαγωνισμό του «ΚΕΦΑΛΟΣ» στην κατηγορία παραμύθι και 1ο βραβείο για την εικονογράφησή του.
 • 1ο βραβείο παραμυθιού σε παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2019, «Η Δροσοσταλίδα και το μικρό αηδονάκι».
 • Τιμητική διάκριση από την ΕΛΒΕ σε παραμύθι «Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα».
 • Βραβείο ΕΥΠΟΙΪΑΣ από τον ΕΠΟΚ.
 • 2ο Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ,  προς τιμή του λογοτέχνη Γ. Γαρπόζη.

. Τιμητικό βραβείο Μουσών, ως τιμητική διάκριση για το λογοτεχνικό  έργο και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα.

 

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΪΚΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό του Λογοτεχνικού περιοδικού «ΚΕΦΑΛΟΣ»

 

Όλα σχεδόν  τα παραμύθια, έχουν έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τις βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αρκετά παραμύθια έχουν μετεγγραφεί στη γραφή Braille, από το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης

 

 • Βραβεία Βιβλίου Λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ 2000-2019

 

  Αχλαδοχώρι Α. ΒΡΑΒΕΙΟ

«Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο» Α βραβείο ,στην κατηγορία ΠΑΡΑΜΥΘΙ 2010

 « Πες το με μια ευχή» Βραβείο στην κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ  2010

«Υφάδι ζωής»               Βραβείο  στην κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ 2014

«Η Σταλαχτή κ.ο Ντόζυ» Βραβείο  στην κατηγορία ΠΑΡΑΜΥΘΙ 2014

 «Αγάπης μύρο»  Α΄ Βραβείο, στην κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ  2002

«Ο καπνούλης στην αστραφτοχώρα» Γ΄ Βραβείο , στην κατηγορία ΠΑΡΑΜΥΘΙ2016

«Η ειδική αγωγή στις Σέρρες» Βραβείο στην κατηγορία ΜΕΛΕΤΗ 2003

 «Η Εκπαίδευση στο Δήμο Σιδηροκάστρου 2003-2004. Βραβείο στην κατηγορία ΜΕΛΕΤΗ 2004

«Το αστρομαργαριτάρι της αγάπης» Β΄Βραβείο στην κατηγορία  ΠΑΡΑΜΥΘΙ 2018

 

«Το δελφινάκι νικητής» Βραβείο βιβλίου, από τον  Σύλλογο ΛΙΝΟΣ, Λόγου, μουσικής κ.τέχνης

 

ΕΡΓΑ της ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

 • «Στα μονοπάτια του πόνου». Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2001, σσ. 48.
 • «Αγάπης Μύρο». Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2002, σσ. 64.
 • «Ο Αετός και το σπουργίτι». Παραμύθι για την αναπηρία, Α’ Έκδοση, Σέρρες 2003, σσ. 12.
 • «Η Ειδική Αγωγή στις Σέρρες». Καταγραφή φορέων, συλλόγων, νομοθεσία, λειτουργία ειδικών σχολείων, Σέρρες 2003, σσ. 72.
 • «Κελάρυσμα ψυχής». Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2004, σσ. 80.
 • «Το γιορτάσι της Αγάπης». Παραμύθι-Αλληγορία, Α’ Έκδοση, Σέρρες 2004, σσ. 20.
 • «Η Εκπαίδευση στο Δήμο Σιδηροκάστρου 2003-2004». Έρευνα, Σέρρες 2004, σσ. 64.
 • «Ανθολογία Ποιημάτων» «Στις παρυφές του ονείρου» «Δυτικά της καρδιάς». Σέρρες 2005, σσ. 144.
 • «Το τραγούδι της συγγνώμης» και άλλα παραμύθια (διαζύγιο, άτομα με αναπηρία, σύγκρουση συναισθημάτων…), Σέρρες 2006, σσ. 56.
 • «Το ταξίδι της απορίας» παραμύθι για την ψυχική διαταραχή, Σέρρες 2008, σσ. 28.
 • «Υπάρχουν ποιητές»; Θεσσαλονίκη 2008, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, σσ. 240, ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ.
 • «Το αστρομαργαριτάρι της Αγάπης». Αλληγορία. «Μαλλιάρης Παιδεία». Θεσσαλονίκη, σσ. 20 (2009).
 • «Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο». Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι, Σέρρες 2010, σσ. 20.
 • «Εμπειρίες και στιγμές ζωής με τον Γέροντα Ευσέβιο Βίττη». Σέρρες 2010, σσ. 80.
 • «Πες το με μια ευχή». Το βιβλίο των ευχών για κάθε περίσταση, Σέρρες 2010, σσ. 20.
 • «Γραφής έργα». Συμμετοχικός τόμος Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών, Εκδόσεις Ωρίων, 2011.
 • «Το δελφινάκι νικητής» παραμύθι για την αναπηρία. Έκδοση Ελληνογερμανικής αγωγής Αθηνών, 2011, σσ. 36.
 • «Συμμετοχικός τόμος 44 βραβευμένων ποιητών» από την Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης, 2011.
 • «Ερωτικός Μάης της Θεσσαλονίκης». Μουσική εταιρία Β. Ελλάδος, Ζ΄τόμος, 2011, σσ. 180.
 • «Ο κυρ δρόμος,οι οδηγοί και όλοι εμείς». Παραμύθι για την κυκλοφοριακή αγωγή. Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 2011.
 • Συμμετοχικός τόμος από την Αμφυκτιονία Ελληνισμού, 2011.
 • 1ος Ποιητικός Διαγωνισμός «Σωτήρης Περτσιούνης». Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων 2013, σσ. 80, Εκδόσεις Ars Poetica.
 • «Ανθολόγιο Συν-ποιείν». Αθήνα 2013, σσ. 64.
 • «Ανθολόγιο Ελλήνων λογοτεχνών». Αθήνα 2014, σσ. 200.
 • «Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» δυο παραμύθια. Κυκλοφοριακή αγωγή και θεραπευτική ιππασία (Ο κυρ δρόμος Β΄έκδοση), Σέρρες 2014, σσ. 48.
 • «Υφάδι ζωής». Ποιητική συλλογή, Σέρρες 2014, σσ. 110.
 • «Συν-ποιείν» Β΄Τόμος, Αθήνα 2014, σσ. 200, συμμετοχικός τόμος.
 • Intercontinental Anthology of poetry on universal peace. Publisher Clobal Freternity of poets. ISBN 978-93-83755-06-6 (PB), σσ. 268, συμμετοχικός τόμος.
 • Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 200, συμμετοχικός τόμος.
 • «Ο καπνούλης στην αστραφτοχώρα». Σέρρες 2016, σσ. 28.
 • Ανθολογία ΣΤ’ Παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού, Θεσσαλονίκη 2017, σσ. 272, συμμετοχικός τόμος.
 • «Το ταξίδι της απορίας», Β’ έκδοση, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Απρίλιος 2018.
 • «Το αστρομαργαριτάρι της αγάπης», Β’ έκδοση, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Νοέμβριος 2018.
 • «Το δελφινάκι νικητής», Β’ έκδοση, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Νοέμβριος 2018.
 • Δ΄Παγκόσμιο Συνέδριο Αμφικτυόνων, Θεσσαλονίκη 2018, σσ. 300, συμμετοχικός τόμος.
 • Εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών, Θεσσαλονίκη 2019 σσ. 590, συμμετοχικός τόμος.
 • Λογοτεχνικό Ημερολόγιο, ΚΕΦΑΛΟΣ, Αθήνα 2019, σσ. 198, συμμετοχικός τόμος.
 • Ανθολογία Η’ Παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού, Θεσσαλονίκη 2019, σσ. 310, συμμετοχικός τόμος.
 • Luz Del Mes, Tri-Anthology, Συμμετοχικός τόμος (χαϊκού και οικογενειακές παραδόσεις), σσ. 135, 2019.
 • Η ποίηση ταξιδεύει εις Εύριπον, Συμμετοχικός τόμος, Ποιητική Ανθολογία,

2020, σσ.79.

 • «Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα», Θεσσαλονίκη 2020.
 • «Η Δροσοσταλίδα και το μικρό αηδονάκι», Θεσσαλονίκη 2020.

  Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ

 • Γραμμή Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη Τρίγλωσση ποιητική ανθολογία σσ   338.2020

. « Η γιαγιά μου η καταγματούλα» σσ………2020, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ

 

 •         Άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά.

 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.